Στο χορό των περικοπών ο 13ος μισθός

Περικοπές κρατικών δαπανών 20 δισ. ευρώ το 2012 και 25 δισ. ευρώ το 2013 περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι. Σε κίνδυνο ο 13ος μισθός
- 13 Αυγούστου 2011 14:00
Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, αφορά άμεσα και τους δημοσίους υπαλλήλους, φέρνοντας δυο σημαντικές αλλαγές.
Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, εργάζονται σε τομείς και υπηρεσίες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, ενδέχεται, αν καταστεί αναγκαίο, να “χάσουν τον 13ο μισθό”, προς έμμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά, δε, τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν, στο εξής, θα πρέπει να περιμένουν δυο χρόνια, μέχρι να τους καταβληθεί το «εφάπαξ» που τους αναλογεί.
Εκτακτα μέτρα γονατίζουν τους Ιταλούς
Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών δαπανών, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους νωρίτερα σήμερα.
Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι οι περικοπές θα ανέλθουν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια πηγή η οποία παρέστη στη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν τα έκτακτα μέτρα λιτότητας τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν αργότερα εντός της ημέρας, ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.
Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε ποια υπουργεία αφορούν οι περικοπές.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είπε στη συνάντηση ότι το κυβερνητικό διάταγμα για τα μέτρα λιτότητας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο απόψε προβλέπει την συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση θέλει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2013 για να καθησυχάσει τις χρηματαγορές, στις οποίες επικρατεί πανικός, σχετικά με την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι και ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι είπαν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι θα επιβληθεί επίσης ένας “φόρος αλληλεγγύης” στους πολίτες με υψηλά εισοδήματα.