Σα να μη συνέβη τίποτα
Απαθής από τις αντιδράσεις των εργαζομένων για την αλλαγή στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για τη νεολαία
- 21 Μαρτίου 2008 15:52
Επίδειξη απάθειας έκανε ο Κώστας Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία στη Βουλή. Παίρνοντας ως δεδομένη τη θεωρία των μειοψηφιών, την οποία έχει επιστρατεύσει τόσο για τους φοιτητές που βούλιαξαν την Αθήνα με τα συλλαλητήριά τους την περασμένη χρονιά, όσο και για τους εργάτες οι οποίοι κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει σύσσωμη την αντιπολίτευση “λαϊκιστές, διαστρεβλωτές και απαισιόδοξους”.
Ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη νεολαία τόνισε ότι: “δεν υπολογίζουμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος” ενώ συνέχισε: “Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου”.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: “…οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές…” χωρίς όμως να προσδιορίσει, για ποιούς;
Χαρακτήρισε “αφοριστική και απαισιόδοξη” την άποψη “ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον”, ενώ πρόσθεσε ότι “το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται”. Ο κ. Καραμανλής δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό, πως η ανεργία μεγαλώνει τεκμηριώνοντας αυτή του την άποψη, με στατιστικές σχετικά με την ανεργία που παράγουν πλασματικούς αριθμούς καθώς θεωρούν την μαύρη ή και μερική απασχόληση ως “εργασία”, ξεχνώντας πως η τελευταία εμπεριέχει και δικαιώματα, που οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες δεν απολαμβάνουν.
Σε ότι έχει να κάνει με την παιδεία, ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί της πολιτικής του κόμματός του, δήλωσε για μία ακόμη φορά πως θεωρεί την πλήρη ιδιωτικοποίησή της τη μοναδική λύση, κάτι βέβαια που δεν συμμερίζονται και οι ίδιοι οι φοιτητές, καθώς η αναθεώρηση του Άρθρου 16 συνάντησε την κατακραυγή των φοιτητών, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων “επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις , επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων,που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας”.
“Η σύγχρονη πολιτική”, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, “οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον,να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης,να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: “Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν”, κατέληξε.
Παπανδρέου: “Λάθος η Αριστερά για το 16”
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, κινήθηκε και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατέκρινε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεχνώντας πως είναι συνέχεια εκείνων των Σιούφα-Ρέππα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16, όμως παράλληλα χρησιμοποίησε φράσεις ξεχασμένες από το ίδιο το κόμμα του, όπως “ταξική πολιτική” ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς, ενώ άφησε να εννοηθεί πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τα κόμματα του δικομμαστισμού θα συνεχίζουν να “βυθίζονται στα γκάλοπ”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε “άκρως ταξική την πολιτική της ΝΔ για τη Παιδεία” ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “ζει σε άλλο πλανήτη κάνοντας ωραίες περιγραφές για δήθεν τεράστιο έργο της ΝΔ,ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει τίποτα”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι “το κόμμα μου πρεσβεύει το νέο άλμα για τη νέα γενιά. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα μου θα καταργήσει. Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης,αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες.Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια”.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: “Αναξιοκρατία, stage, αυτή είναι η πολιτική σας σε ό,τι αφορά τους νέους και πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, που ξεκινά από τη γέννα μέχρι την ηλικία των 26 ετών, με τη δημιουργία εφοδίων για 4ετή χρηματοδότηση με πλήρη κοινωνική ασφάλιση από κρατική χορήγηση”.
Ακόμα, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε λάθος την άποψη της Αριστεράς για το άρθρο 16,τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι “το δάχτυλο, αλλά ο ήλιος που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου”.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς τονίζοντας χαρακτηριστικά.
“Οι Γερμανοί εμάς τους δύο κατηγορούν, κ. Καραμανλή, ότι πήραμε λεφτά προς όφελος των δύο κομμάτων μας.Δεν πιστεύω ότι πήρατε εσείς κι εγώ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια Εξεταστική να τελειώνει το θέμα.Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μιλάνε για δικομματισμό και βυθιζόμαστε στα γκάλοπ”.
Παπαρήγα: “Όχι ευκαιρίες. Δικαιώματα!”
“Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για “ευκαιρίες”,αλλά για δικαιώματα. Ο όρος “ευκαιρίες” σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα – και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης”.
Τα παραπάνω ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή,που πραγματοποιείται με πρόταση του κόμματός της για τα δικαιώματα της νεολαίας.
Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή,η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί,όπως τόνισε, “προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας”,για να συνεχίσει – σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας – υποστηρίζοντας πως “κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται” και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης,με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία,η οποία, όπως τόνισε, “πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας,από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο”.
“Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ,είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν.Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό”, ανέφερε, για να προσθέσει: “Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική: Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο,αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους – το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές – συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων”, πρότεινε η κα Παπαρήγα.
“Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία,πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία – αλλά αυτό,προϋποθέτει μια “πολιτική ανατροπή”. Κατ’ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά “ευκαιρίες”. Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο”, τόνισε η κα Παπαρήγα.
“Εμείς”, πρόσθεσε, “υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο”, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αλαβάνος: “Είμαστε στην άλλη όχθη με το ΠΑΣΟΚ”
Με ποιητική διάθεση εμφανίστηκε στη συζήτηση για τη νεολαία, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος διάνθισε την ομιλία του με στίχους του Γιάννη Ρίτσου αλλά και του …Γιάννη Αγγελάκα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο της νέας γενιάς “που αφυπνίζεται” – όπως τόνισε – “ύστερα από δεκαετίες, έχοντας συναίσθηση της δύναμής της και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση των πάντων και την έκπτωση των δικαιωμάτων της. Μια έκπτωση που γίνεται, με την ανοχή,αν όχι και την σύμπραξη της κυβέρνησης.”
“Ρωτήστε κ. Στυλιανίδη τους φοιτητές σας που δουλεύουν παρτ -τάιμ – τι θα γίνει αν έχουν ένα ατύχημα,ένα πρόβλημα,τι θα κάνουν χωρίς ένα βιβλάριο υγείας; Πώς εφαρμόζετε ένα νόμο που τον κληρονομήσατε,για την ενοικίαση των εργαζομένων και που μας γυρίζει στην προ του Λίνκολν εποχή; Πώς γίνεται τράπεζες με αυξήσεις στα κέρδη τους από 70% έως 140%, να ενοικιάζουν εργαζομένους με τον βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα; Νέες κοπέλες έκαναν σωματείο στα καταστήματα “Notos Galleries” με αποτέλεσμα να απολυθούν και η γνωστή γαλακτοκομική επιχείρηση “Όλυμπος” απέλυσε σε όλα της τα υποκαταστήματα όσους επεχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο – ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να βάζει φυλακή τον εργοδότη που απαγορεύει στο νέο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συνδικαλίζεται”, τόνισε.
Στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας:
“Κε Πρωθυπουργέ,τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού,ερχόσασταν εδώ τακτικότατα,ψηφίζατε,αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε.Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον,αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό. Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία,δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε;”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισε παριστάμενους νεολαίους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα στα θεωρεία της Βουλής,τους οποίους ο ίδιος είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και συνέχισε:
“Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι συντηρητική, φυτά. Πιστεύετε ότι όποιος σηκώσει το κεφάλι και αμφισβητήσει,με το να φύγει από το σχολείο, με το να σπρωχτεί στις ουσίες και στην παραβατικότητα, “θα βρει τη θέση που του αξίζει”. Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος. Η νέα γενιά σήμερα, δεν είναι η ίδια με την προ τεσσάρων ετών. Συνέβαλαν πολλά: Η μαθητική νεολαία, το άρθρο 16 κ. Παπανδρέου. Είμαστε στην άλλη όχθη συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε κοινές δράσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις λογικές της εμπορευματοποίησης και των αμερικάνικων μοντέλων.
Η μέρα που θα ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος,θα είναι μια ημέρα νίκης και πανηγυριού,για μια νεολαία που έχει την αίσθηση της συλλογικότητας.Μια νέα γενιά που είναι παρούσα στους αγώνες της αμφισβήτησης,που έσπασε τη σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια τέτοια γενιά και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει με κάθε τρόπο σ’ αυτήν. Με το που δεν διστάζουμε να δώσουμε και ηγετικές θέσεις μέσα στο χώρο μας σ’ αυτή τη γενιά, που εσείς τρομοκρατείτε, φιμώνετε, φοβίζετε”,ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος.
Καρατζαφέρης: “Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων”
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τη Νεολαία, μίλησε για “ξύλινο λόγο” των πολιτικών, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των κομμάτων και σημείωσε ότι “μπορεί τα κόμματα να βρίσκονται ιδεολογικά στην άλλη όχθη, ωστόσο δεν εμπόδισε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό”.
Μάλιστα πρότεινε να γίνει “δημοψήφισμα και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ αυτών των πανεπιστημίων,αλλά με την προϋπόθεση ότι “όπως και για τα νοσοκομεία,θα δοθεί το 15% των κλινών και των θρανίων σε άπορα παιδιά”.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε όσους διαχωρίζουν τα κόμματα σε “δημοκρατικά και μη δημοκρατικά”,όπως είπε,τονίζοντας ότι “πρέπει κάποτε όλοι να ακούσουν τους νέους με τα δικά τους αυτιά”.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)