Ελληνικός Χρυσός: «Τρέχει» η επένδυση του $1,06 δισ. στις Σκουριές – Πότε ξεκινά η εμπορική λειτουργία του μεταλλείου
Διαβάζεται σε 4'
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενός από τα πλέον φιλόδοξα επενδυτικά εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα
- 19 Μαΐου 2025 09:50
Με την ολοκλήρωσή του, το μεταλλείο των Σκουριών θα σηματοδοτήσει την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθιστώντας τα έναν νέο βασικό πυλώνα εφοδιασμού της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς με κρίσιμες πρώτες ύλες.Το έργο των Σκουριών, με συνολικό επενδυτικό κεφάλαιο που ανέρχεται στο 1,06 δις. δολάρια, εξελίσσεται σταθερά, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είχε ολοκληρωθεί το 66% της δεύτερης φάσης κατασκευής, με εντατική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Στόχος είναι η εμπορική λειτουργία του μεταλλείου να ξεκινήσει εντός του 2026, ενώ σε συνδυασμό με το ήδη ενεργό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αναμένεται να αναδείξει την Ελλάδα σε ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή παραγωγή χρυσού και χαλκού.
Το μεταλλείο των Σκουριών θα αποτελέσει το πλέον σύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα -και ένα από τα πιο προηγμένα σ’ όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, το έργο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς ο χαλκός αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη κρίσιμων «πράσινων» τεχνολογιών, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ψηφιακές υποδομές.
Εάν λάβουμε υπόψη και το ήδη ενεργό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, τότε γίνεται αντιληπτό ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα καταστεί ένας στρατηγικός πυλώνας για την ευρωπαϊκή αγορά πρώτων υλών υψηλής σημασίας.
Επένδυση αξίας 1,06 δισ. δολαρίων
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στο έργο των Σκουριών θα ανέλθει στο 1,06 δισ. δολάρια, με το σύνολο του ποσού να είναι χρηματοδοτικά εξασφαλισμένο. Παράλληλα, η συνολική επένδυση της εταιρείας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα.
Στο α’ τρίμηνο του 2025, η εταιρεία επένδυσε το ποσό των 83,8 εκατ. δολαρίων, με το αθροιστικό κεφάλαιο που έχει δαπανηθεί για τη δεύτερη φάση κατασκευής να υπολογίζεται σε 588,7 εκατ. δολάρια.
Για το σύνολο του 2025, η Ελληνικός Χρυσός προγραμματίζει να δαπανήσει κεφάλαια αξίας 400 και 450 εκατ. δολαρίων.
Τι περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα
Πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός έδωσε στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του έργου, σύμφωνα με το οποίο, παρατηρείται πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.
Πλέον, η προσοχή επικεντρώνεται σε βασικές υποδομές και κρίσιμες μονάδες παραγωγής, όπως η εγκατάσταση αφύγρανσης μεταλλευτικών προϊόντων και καταλοίπων, η εγκατάσταση κατεργασίας μεταλλεύματος, η υποδομή για την ασφαλή διαχείριση και αποθήκευση αποβλήτων και ο πρωτογενής σπαστήρας μεταλλεύματος, ενώ σημειώνεται πρόοδος και στην υπόγεια ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, περισσότερο από το 95% του υπόγειου εξοπλισμού έχει ήδη αδειοδοτηθεί για λειτουργία, με αποτέλεσμα στο δ’ τρίμηνο του 2025 να προγραμματίζεται η εξόρυξη μίας δοκιμαστικής στοάς και η έναρξη εξόρυξης μιας δεύτερης.
Όσον αφορά την εγκατάσταση αφύγρανσης τελμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, οι εργασίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς αυτήν τη στιγμή «τρέχει» η κατασκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση δεξαμενών. Όλα τα εξαρτήματα των φιλτροπρεσσών, συμπεριλαμβανομένων των προκατασκευασμένων πλαισίων, έχουν ήδη παραδοθεί στο εργοτάξιο.
Παράλληλα, ο μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ενώ οι βασικές προμήθειες έχουν εξασφαλιστεί. Οι δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας προχωρούν σε όλα τα επιχειρησιακά τμήματα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης χειριστών και η πρώτη ομάδα εκπαιδεύεται ήδη στη χρήση φορτηγών CAT777, ερπυστριοφόρων προωθητών CAT D9 και ισοπεδωτών CAT160.
Αφού πραγματοποιηθεί η πρώτη επιφανειακή εξόρυξη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, η πρώτη παραγωγή θα ακολουθήσει στο α’ τρίμηνο του 2026, ενώ η εμπορική λειτουργία θα λάβει χώρα μέσα στο ίδιο έτος.
Μέσα στο 2026, η εκτιμώμενη παραγωγή χρυσού κυμαίνεται μεταξύ 135.000 και 155.000 ουγιών, με την αντίστοιχη παραγωγή για τον χαλκό να φθάνει μεταξύ 45 και 60 εκατ. λίβρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, απασχολούνται περίπου 1.375 άτομα, εκ των οποίων 127 εργάζονται σε εργασίες σχετικές με τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείο.