Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού φυσικά: Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού φυσικά: Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Ποια είναι η αξία των συμπληρωμάτων περιγράφει ο Καθηγητής Χημείας και Τοξικολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Σφλώμος.

Πολλοί τα υπερασπίζονται, άλλοι τόσοι τα πολεμούν. Ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα συμπληρώματα διατροφής κερδίζουν ολοένα έδαφος, μιας και πάρα πολλοί άνθρωποι δεν τρέφονται σωστά, δεδομένου ότι οι συνθήκες ζωής δεν επιτρέπουν πάντα μια ισορροπημένη διατροφή.

Το 2017 η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση παγκοσμίως και την 1η στην Ευρώπη, όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης κατανάλωσης συμπληρωμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών) το 2018, ένας στους δύο καταναλωτές ανέφερε πως χρησιμοποιεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, επειδή πίστευε ότι με αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

«Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν διάφορες ουσίες, βιταμινικής κυρίως προέλευσης και δράσης. Κάθε μία από αυτές προσθέτω τις δικές της ιδιότητες / δράσεις και χρήσεις στην πολύπλοκη – και συγχρόνως ελκυστική – φαρέτρα της υγιεινής διατροφής», μας λέει ο ομότιμος Καθηγητής Χημείας και Τοξικολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κώστας Σφλώμος.

«Έτσι,πολλές ουσίες ενισχύουν τον οργανισμό και τις λειτουργίες του με την αντιοξειδωτική τους δράση, άλλες τον παρουσιάζουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, ενώ οι περισσότερες συνεισφέρουν στην ομαλή ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων του σώματος, αποτρέποντας συγχρόνως τις (αναπόφευκτες)αντιδράσεις γήρανσης και εκφυλισμού τους. Τα «δραστικά» αυτά συστατικά των τροφίμων, τα οποία εμφανίζουν ιδιαίτερη επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες, με παράλληλη αύξηση της διατροφικής αξίας των τροφίμων, είναι γνωστά και με τον όρο τροφοφάρμακα ή φαρμακοτρόφιμα (nutra-ceuticals, από τη σύντμηση των όρων nutrition=διατροφή και pharmaceuticals =φάρμακα)».

Άσε Την τροφή σου να λειτουργήσει ως φάρμακο για τον οργανισμό σου, έλεγε ο Ιπποκράτης και δικαίως θεωρείται ως ο πατέρας των τροφίμων φαρμάκων.

Όπως Εξηγεί ο καθηγητής, η πιο σημαντική, ίσως, συνεισφορά των τροφοφαρμάκων και -όταν αυτά δεν εμπεριέχονται στο κανονικό μας διαιτολόγιο – των αναλόγων συμπληρωμάτων διατροφής, στα οποία καταφεύγουμε (πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού ή φαρμακοποιού), είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό, ως «σύστημα», έχει πολλές μεταβλητές και είναι πολυπαραγοντικό και καθοριστικό της άμυνας του οργανισμού μας, απέναντι σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως ιοί, βακτήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

«Έτσι, με τα τροφοφάρμακα, ο οργανισμός μας προετοιμάζεται – με φυσικά μέσα – να αντιμετωπίσει κάθε «εν δυνάμει» εχθρό της υγείας του»,υπογραμμίζει ο κ. Σφλώμος.

Τα κυριότερα τροφοφάρμακα,που έχουν διαχρονικά εντοπιστεί και ιχνηλατηθεί στη διατροφική μας, «από το χωράφι έως το ράφι», βοηθώντας ιδιαίτερα το ανοσιακό μας σύστημα,περιλαμβάνουν:

  • Τις βιταμίνες Α, C, D και Ε, που βρίσκονται αντίστοιχα κυρίως:

-η Α: σε αυγά, ψάρια,γαλακτοκομικά, συκώτι, καρότα, σπανάκι,

-η C: σε εσπεριδοειδή, μπρόκολα,ακτινίδια, πιπεριές,

-η D: σε λιπαρά ψάρια,μανιτάρια, αυγά, γαλακτοκομικά,

-η Ε: σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο.

  • Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο – Se (ψάρια, μαλάκια, κρέας αυγά, ξηροί καρποί) και ψευδάργυρο –Zn(κρέας, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι).
  • Τα ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια,ξηροί καρποί και σπόροι).

Ειδικότερα: Για τα ψυχοσωματικά νοσήματα τύπου CoViD-19, o Zn, οι βιταμίνες D και αυτές του συμπλέγματος Β, θεωρούνται ως «εκ των ων ουκ άνευ». Τέλος, στην υγεία του ανοσιακού μας συστήματος, εκτός των διατροφικών συνηθειών,που καλό είναι να ταυτίζονται με τις αρχές της Μεσογειακής δίαιτας, συνεισφέρουν και άλλοι παράγοντες, όπως:

· η συστηματική σωματική άσκηση,

· ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος,

· η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους,

· η αποφυγή καπνίσματος και στρεσογόνων παραγόντων,

· η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα