Η επιστροφή της βαρβαρότητας. Ρώσοι ακροδεξιοί και Άγγλοι χούλιγκανς. Το προφίλ τους

Η επιστροφή της βαρβαρότητας. Ρώσοι ακροδεξιοί και Άγγλοι χούλιγκανς. Το προφίλ τους

Οι Βρετανοί και οι Ρώσοι οπαδοί, πετώντας μπουκάλια και καρέκλες, συγκρούστηκαν μεταξύ τους αλλά και με άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών στη Μασσαλία. Ανάμεσα τους και Γάλλοι οπαδοί. Το προφίλ της βίας και του εθνικιστικού οπαδισμού εν μέσω Euro (Pics+Vids)

Δύο χρόνια πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με νέα φαινόμενα ακραίας οπαδικής βίας. Το σκηνικό αυτή τη φορά στήνεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία όπου έλαβε χώρα η αναμέτρηση Ρωσίας και Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο είναι και πάλι η αφορμή αλλά όχι η αιτία. Πίσω από τις ακραίες εξάρσεις οπαδικής βίας, υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα. Σύμφωνα με τον Andy Lines της UK Mirror, ανάμεσα στους Ρώσους που αυτοπροσδιορίζονται ως “Ultras”, είναι δεκάδες “νεοναζί” ή ακροδεξιοί εθνικιστές. Άλλωστε οι γραμμές “διάκρισης” ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες μίσους, είναι θολές. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι οπαδοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τα επεισόδια στο λιμάνι της Μασσαλίας την ώρα που τα ρωσικά media ρίχνουν την ευθύνη σε “μεθυσμένους Βρετανούς”.

Από την άλλη, ο ίδιος ο Gary Lineker έκανε λόγο για “ντροπή” και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, αναφέροντας πως πρωτίστως ενδιαφέρεται για όσα έκαναν οι συμπατριώτες του στη Γαλλία.

“Πολλοί μιλάνε για πρόκληση από πλευράς αστυνομίας και άλλων οπαδών. Δεν είναι τυχαίο όμως που όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι Άγγλοι οπαδοί βγαίνουν εκτός χώρας”, ανέφερε ο Lineker στην Telegraph.

Ο Lines της Mirror επικαλείται πάντως την ανάλυση της οργάνωσης FARE που προασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και εν γένει της LGBT κοινότητας στη Ρωσία. Όπως αναφέρει η έκθεση της FARE για το 2015, η βία και ο ρατσισμός ενυπάρχουν στο ρωσικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μεταφέρονται και εκτός χώρας από τους οπαδούς της εθνικής ομάδας της χώρας.

Η έκθεση κάνει λόγο για επιθέσεις σε μαύρους και άνδρες άλλων εθνικοτήτων εκτός Ρωσίας αλλά και εντός της χώρας καθώς και για διασυνδέσεις με ακροδεξιές ομάδες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Άλλωστε η άνοδος του εθνικισμού και των ακροδεξιών οργανώσεων είναι κάτι που ενισχύεται τα τελευταία έτη σε συνδυασμό με τον ευρωσκεπτικισμό. Το ποδόσφαιρο στη Ρωσία γίνεται όλο και πιο “πολιτικοποιημένο” με ομάδες να αναπτύσσουν έχθρα ανάλογα με το “πρόσημο” των οπαδών τους. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεοφασίστες και αντιφασίστες, είναι πολύ συχνές.

Ισχυρό αντιφασιστικό γκρουπ έχουν φτιάξει άλλωστε οι Ultras της CSKA Μόσχας, το CSKA Fans Against Racism.

Σύμφωνα με τη FARE, ο σκληρός πυρήνας οπαδών της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, διακατέχεται από ξενοφοβικά αισθήματα και εθνικιστική “υπερηφάνεια”, κάτι που μεταφέρθηκε και στους δρόμους της Μασσαλίας την τελευταία εβδομάδα. Άλλωστε οι συγκρούσεις των Ρώσων ήταν τόσο με Άγγλους, όσο και με Γάλλους οπαδούς που βγήκαν στους δρόμους της πόλης που παραδοσιακά, φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς με τους “Μαγκρέμπ” να είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Θύμα ρατσισμού ήταν και ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Hulk που έπαιζε πέρυσι στην Zenit Αγίας Πετρούπολης και δέχθηκε υβριστικά και ρατσιστικά συνθήματα από οπαδούς της ομάδας. Και ο Emmanuel Frimpong είχε αποβληθεί μετά από χειρονομία που έκανε προς ακροδεξιούς που τον αποδοκίμαζαν από την κερκίδα της Spartak Μόσχας.

Η Ρωσική Λίγκα από την άλλη, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Frimpong περί αντίδρασης μετά από ρατσιστική επίθεση και δεν ακύρωσε την τιμωρία του που τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο αγώνες της ομάδας του για το περσινό πρωτάθλημα.

Η FARE παρατηρεί πως υπάρχει βελτίωση στη συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων της Ρωσίας, ωστόσο “υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν”. Και υπογραμμίζει πως οι ακροδεξιοί πυρήνες των χούλιγκαν της Ρωσίας, ενώνονται κάτω από τη σημαία της χώρας. Είναι ο “βασικός στρατός” που ταξιδεύει εκτός συνόρων και γι’ αυτό το λόγο η Ρωσική Ομοσπονδία ελέγχεται από τη FIFA αυτές τις ημέρες με τις “καμπάνες” να αναμένονται να πέσουν ιδιαιτέρως βαριές.

Σε ό,τι αφορά τις επίσημες “καταγραφές”, ο εκπρόσωπος των Ρώσων οπαδών, Alexander Sprygin, δήλωσε στο Reuters ότι οι Ρώσοι δέχθηκαν επίθεση στη Μασσαλία από μεθυσμένους Άγγλους που φώναζαν συνθήματα υπέρ της χώρας τους αλλά και υπέρ των… τζιχαντιστών. Το απόλυτο χάος.

Τα τοπικά δίκτυα έκαναν λόγο για 200 Ρώσους εναντίον 300 Άγγλων. Μεταξύ των συγκρούσεων υπήρχαν μάχες ανάμεσα σε Άγγλους, Ρώσους και ομάδες Γάλλων οπαδών. Δέκα τραυματίες νοσηλεύονται στη Μασσαλία σε σοβαρή κατάσταση και δύο σε κρίσιμη. Σε αντίθεση με τη ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, η αρμόδια αρχή της Premier League της Αγγλίας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την ταυτότητα των ταραξιών που είναι λίγο πολύ, ήδη “φακελωμένοι”.

Putin huilo! We hate Russia:

Σημειώνεται πως το 2000, ύστερα από τα επεισόδια Αγγλων χούλιγκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε Βέλγιο και Ολλανδία, άρχισε αναλυτική καταγραφή των ταραξιών ώστε να τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και η παρακολούθηση αγώνων και εντός Βρετανίας.

Ο νόμος που πέρασε τότε επιτρέπει στην αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον θεωρείται ότι μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό ώστε να προκαλέσει επεισόδια, με παράλληλη κατάσχεση του διαβατηρίου του έως και πέντε μέρες πριν από παιχνίδι της Εθνικής Αγγλίας εκτός συνόρων. Κάθε ύποπτος περνάει μετά από δίκη και απειλείται με αποκλεισμό από την παρακολούθηση εκτός έδρας αγώνων μέχρι και 10 χρόνια.

Στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της εθνικής Αγγλίας βρίσκουν “στέγη” χούλιγκανς και άτομα που δεν μπορούσαν να δράσουν στα γήπεδα της Premier League λόγω των αυστηρών κανόνων ασφαλείας και επιτήρησης. Στην πλειοψηφία τους ασπάζονται εθνικιστικές ρητορικές, είτε είναι άτομα που έχουν στην “κουλτούρα” τους τη σύγκρουση στα πέριξ των γηπέδων.

Για εικόνες ντροπής γράφουν γαλλικές και βρετανικές εφημερίδες

Η αποδοκιμασία και συνάμα η ανησυχία είναι διάχυτες στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου.

“Ντροπή”, γράφει στον τίτλο της η L’Équipe, η οποία περιγράφει ως “σκηνή αντάρτικου πόλης” τα γεγονότα στην παραλιακή μεγαλούπολη, στη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν 35 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ένας Άγγλος οπαδός, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας, “το Euro ήδη έχει παραδοθεί στον φόβο”.

“Η Γαλλία απέναντι στους χούλιγκαν”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Le Parisien έπειτα από τις “ανήκουστες σκηνές βίας”, που μεταδόθηκαν κι εξακολουθούν ν’ αναμεταδίδονται διαρκώς στις τηλεοπτικές οθόνες, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται κι η Le Journal du dimanche: “Οι χούλιγκανς αυτοπροσκλήθηκαν στο Euro”.

Οι επώδυνες αναμνήσεις από το φαινόμενο των χούλιγκανς που ήταν η μάστιγα για το αγγλικό ποδόσφαιρο ξύπνησαν και στον βρετανικό Τύπο: “Επιστροφή στα μαύρα χρόνια”, τιτλοφορεί το αθλητικό της ένθετο η σημερινή έκδοση της Sunday Mail.

Η Sunday Telegraph εκφράζει επίσης την “ντροπή” της και επιρρίπτει την καταισχύνη στους “ταραξίες οπαδούς”.

Εν μέσω των λαμπρών τελετών για τους εορτασμούς των 90ων γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Sunday Mirror αποτολμά μία παράφραση της γνωστής φράσης “happy and glorious” (ευτυχισμένη κι ένδοξη) στον βρετανικό εθνικό ύμνο God save the Queen (ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα), παραθέτοντας τον τίτλο “Happy…Inglorious” (Ευτυχής….Άδοξη), καυτηριάζοντας την “αξιοκατάκριτη” στάση των οπαδών της εθνικής Αγγλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα