Ιστορίες για (αγρίους) “θεραπευτές” του καρκίνου στην Ελλάδα

Ιστορίες για (αγρίους) “θεραπευτές” του καρκίνου στην Ελλάδα

Το αντικαρκινικό καβροζούμι, η πικραγγουριά, η θαυματουργή φραπελιά κι άλλα ωραία παραμύθια θεραπευτικών υποσχέσεων

Μύθοι και πραγματικότητα. Ψευδείς ειδήσεις, υποσχέσεις και εμπορευματοποίηση της ελπίδας. Ή αλλιώς, όταν κάποιοι κομπογιαννίτες όπως έλεγε και ο λαός, “έμποροι” της πιάτσας, προσπάθησαν να θησαυρίσουν εκμεταλλευόμενοι την αγωνία κάποιων ανθρώπων.

Αναλύοντας τη “βιομηχανία του καρκίνου”

Εν Ελλάδι ουκ ολίγες φορές είδαμε φαινόμενα “πικραγγουριάς”. Από τσαρλατάνους και φίλτρα, άλλο τίποτα.

Ο μύθος της πικραγγουριάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χωριό της Ηλείας, όταν μια γυναίκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο όγκος που είχε στην κοιλιά της εξαφανίστηκε μέσα σε 10 ημέρες, πίνοντας χυμό πικραγγουριάς. Ήταν 1952 και ξαφνικά άρχισαν όλοι να τρέχουν στα βουνά και στα λαγκάδια για να εντοπίσουν το “θαυματουργό” φυτό.

Ορισμένοι γιατροί υπεραμύνθηκαν των δήθεν θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυτού και καλούσαν σε συστηματική κατανάλωση του. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποδείχθηκε πως η πικραγγουριά όχι μόνο δεν βοηθούσε, αλλά η υπερβολική κατανάλωση της μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία.

 

Οι ελάχιστοι γιατροί που υπερασπίστηκαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της πικραγγουριάς, πέρασαν από τα πειθαρχικά συμβούλια του υπουργείου και των ιατρικών συλλόγων τους.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχαιότητα, οι ρίζες και οι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.

Στην περιοχή της Μεσογείου, εκχύλισμα από το καρπό της πικραγγουριάς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ρινοκολπίτιδας, της ιγμορίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος, με ενδορινική χορήγηση. Εντός μερικών λεπτών από την χορήγηση του εκχυλίσματος έχει παρατηρηθεί οίδημα βλεννογόνου του ανωτέρου αναπνευστικού, ιδίως της μαλακής υπερώας και της σταφυλής, πιθανόν εξαιτίας φλεγμονώδους αντίδρασης ή απευθείας τοξικής δράσης, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απόφραξη των αεραγωγών, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των κυττάρων του βλεννογόνου της μύτης.

Το εκχύλισμα δεν πρέπει να χορηγείται σε έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου. Οι καρποί περιέχουν επίσης τη δηλητηριώδη ουσία ελατηρίνη.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να συμπεράνει το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το φυτό αν χορηγηθεί από τον ασθενή χωρίς ιατρική συμβουλή, ενώ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως συνδέεται με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε εμπορικό δόλο ως προς τη γέννηση της “θεραπείας”, αλλά μαζική υστερία μετά από τη διασπορά μιας ψευδούς είδησης.

Το “φάρμακο Γεωργιάδη”

Μάρτιος, του 1955. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλλα μαντζούνι “μαγικό”. Είναι το αντικαρκινικό “φάρμακο Γεωργιάδη”. Η εμφάνιση του έγινε στη Βόρεια Ελλάδα.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του και μετά από δύο αιφνίδιους θανάτους που συνδέονται με τη χορήγηση του, η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στέλνει δείγμα του μαντζουνιού στο ιατροδικαστικό και τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ύστερα από σειρά αναλύσεων, ο διευθυντής του εργαστηρίου κ. Ηλιάκης, αποφαίνεται ότι το υποτιθέμενο “φάρμακο Γεωργιάδη”, είναι ένα μείγμα από ζωμό πικραγγουριάς, άρωμα φράουλας, ζάχαρη και οινόπνευμα.

Η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αναγκάζεται να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του ποτοποιού Γεωργιάδη για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και αγυρτεία.

Το νερό του Καματερού

Ο χρόνος κύλησε και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 1976. Ο 36χρονος Γιώργος Καματερός, είναι ο νέος “Σωτήρας”. Εφημερίδες της εποχής αφιερώνουν εξώφυλλα για τη χάρη του και ο κόσμος ελπίζει. Ο δικηγόρος στο επάγγελμα, ονομάζει το δικό του “φάρμακο”, “Ήλιον” και ισχυρίζεται ότι μπορεί να νικήσει τον καρκίνο. Γεμίζει βυτιοφόρα με το νερό του και αλωνίζει την Αθήνα υποσχόμενος πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας.

“Τεράστιοι τίτλοι μας πληροφορούν καθημερινά”, γράφει ο Ν. Πολίτης στην “Καθημερινή” στις 24 Μαρτίου του ίδιου έτους, “πως το νερό γιάτρεψε τον τάδε και τον δείνα, πως μια τρελή ξαναβρήκε τα συλλοϊκά της, πως μια τυφλή ανάβλεψε και πως κάποιος που έγινε εντελώς καλά, πέθανε… προφανώς “από άλλη αιτία»”. Κοσμοσυρροή, σπρωξίματα, ένας άνθρωπος ποδοπατείται και πεθαίνει”. Χάος.

Η αντίδραση του ιατρικού κόσμου ήταν άμεση.

 

Δείγματα του “νερού” πηγαίνουν προς εξέτασε στην Ιταλία και στην Ελβετία και λίγες ημέρες μετά, αποδεικνύεται πως το φάρμακο του Καματερού περιέχει ασβεστίτη, άνθρακα και χαλαζία.

Στις 18 Φεβρουαρίου οι γονείς 18 παιδιών, που νοσηλεύονται με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”, σταματούν την κλασική θεραπεία και δίνουν στα παιδιά τους νερό του Καματερού. Ένα από τα παιδιά πεθαίνει, ενώ η υγεία των υπολοίπων επιδεινώνεται. Ένας ακόμη θάνατος, λίγες ημέρες αργότερα, ενός καρκινοπαθούς που καταλήγει μια ημέρα μετά τη λήψη του “φαρμάκου”, και η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Οι επιστήμονες μετρούν ραδιενέργεια 35%-38% στο νερό. Ο Καματερός απτόητος, διοργανώνει συγκεντρώσεις και πορείες με εκατοντάδες οπαδούς.

Παρεμβαίνει η δικαιοσύνη, ασκείται ποινική δίωξη και στις 30 Μαρτίου 1976 η κατανάλωση του νερού απαγορεύεται επισήμως.

Μετά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Καματερός φεύγει για ένα διάστημα στο εξωτερικό και στη συνέχεια ασχολείται με επιχειρήσεις. Το 1998, 22 χρόνια μετά το σάλο με το “ήλιον”, επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω, όπου στις 6 Μαΐου, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, βάζει τέλος στη ζωή του.

Ο Κρητικός που θεράπευσε τον καρκίνο με … καβροζούμι

1987. Η Ελλάδα αναστατώνεται αυτή τη φορά από έναν κρητικό αγρότη που πουλάει “καβροζούμι” ή καβουροζούμι. Ο Πέτρος Χρουστουλάκης ανακοινώνει πως βρήκε τη “μαγική” συνταγή κατά του καρκίνου. Ο αγρότης από το χωριό Πανασσός, υποστηρίζει ότι γιατρεύει καρκινοπαθείς με το ζουμί καβουριών, το οποίο βράζει με άλλα βότανα φτιάχνοντας ένα δικό του, αυτοσχέδιο “κοκτέιλ”.

Για να ενισχύσει την “ιατρική επιτυχία” του, παρουσιάζει τη σύζυγό του ως “θαύμα”, καθώς λέει ότι της γιάτρεψε τον καρκίνο στο μαστό και στα οστά.

 

Η φήμη του διαδόθηκε αστραπιαία στο πανελλήνιο όταν έπαιξε σχετικό ρεπορτάζ του Κώστα Βεζυράκη στην εκπομπή “Κυριακάτικα” της δημόσιας τηλεόρασης. Ξαφνικά, τα τηλέφωνα στον Πανασσό “έπεφταν βροχή” από απελπισμένους καρκινοπαθείς, που ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον “γιατρό” και το “φάρμακο”.

Μέσα σε λίγες ημέρες, οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν υπερπλήρεις από καρκινοπαθείς, που ταξίδευαν στην Κρήτη, για να πιουν το καβουροζούμι.

Το ίδιο και τα καράβια. Ξενοδοχεία γύρω από το χωριό γέμισαν και έξω από το σπίτι του “γιατρού” στήθηκε ακόμη και καντίνα.

Η “αντικαρκινική” συνταγή του Πέτρου Χουστουλάκη, ήταν εν τέλει καβούρια, χόρτα, καρότα, φύλλα ελιάς, κ.α. Οι αρχές υποπτεύθηκαν “εμπόριο ελπίδας” και άρχισαν να παρακολουθούν τον Χουστουλάκη.

Οι γιατροί του Ηρακλείου προσπάθησαν να σταματήσουν τη διάθεση του καβουρόζουμου, κάνοντας μηνύσεις εναντίον του. Τελικά, ο κρητικός αγρότης συνελήφθη λίγους μήνες μετά για απάτη κατ’ επάγγελμα. Δικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση εφτά ετών για απάτη και διάφορα άλλα αδικήματα και η ποινή του μειώθηκε στο Εφετείο. Μετά την αποφυλάκιση του, συνέχισε τη ζωή του στο χωριό του Πανασσού στην Κρήτη.

Η φραπελιά

Φτάνουμε στο 2007. Η φραπελιά πρωταγωνιστεί στα παράθυρα και στους τίτλους των εφημερίδων. Η τιμή των φύλλων ελιάς άγγιξε τα 40 ευρώ το κιλό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δυο αδέρφια στη Μεσσηνία ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα τη δολοφονία του ενός. Αιτία αποτέλεσε η διαφωνία τους για το αν ο τρίτος αδερφός, που έπασχε από την επάρατη νόσο, έπρεπε να λάβει το σωτήριο παρασκεύασμα.

 

Όπως γράφει το site  ellinikahoaxes.gr, η θεραπευτική δύναμη της ελιάς είναι γνωστή από παλιά (αναφέρεται στη Βίβλο), ενώ το 1808 χρησιμοποιήθηκε ενάντια στην ελονοσία. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και έρευνες προς ανάδειξη των ευεργετικών επιδράσεων μιας ουσίας που περιέχουν τα ελαιόφυλλα, της ελαιοευρωπαίνης  και των παραγώγων της. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί συγκαταβατικά ότι τα φύλλα και τα κουκούτσια ελιάς έχουν αντι-οξειδωτική και αντιισχαιμική δράση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να θεραπεύει τον καρκίνο.

Έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μέχρι τώρα μπορούμε να μιλάμε μόνο για ενδείξεις και όχι για βάσιμες αποδείξεις. Μετά τον σάλο που ξέσπασε και την αδιαμφισβήτητη επικράτηση της φραπελιάς σε κάθε είδους εκπομπή και δελτίο, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μπροστά στον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου κύματος παραπληροφόρησης και παροξυσμού του κοινού, παρενέβη.

Ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος ζήτησε με επιστολή του από το ΕΣΡ να προβεί σε διαφύλαξη της εγκυρότητας της πληροφόρησης, όπερ και εγένετο με σύσταση του ΕΣΡ προς όλα τα τηλεοπτικά μέσα “να αποφεύγουν τη δημιουργία υπέρμετρης ελπίδας ή σύγχυσης στο κοινό”. 

Η κατάσταση τότε άλλαξε. Το μέχρι πρότινος θαυματουργό παρασκεύασμα μετονομάσθηκε σε μέσο εκμετάλλευσης του κόσμου από τσαρλατάνους και κομπογιαννίτες. Το θέμα εν τέλει πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης , όταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν με τη συνεχή προβολή του θέματος υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο “Dr.καρκίνος”

Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 2006. Ένας αστυνομικός με πολιτικά επισκέφθηκε το “ιατρείο” του Ελευθέριου Μηλιόπουλου στην Πατησίων. Η περιγραφή του έταζε “θεραπεία για τον καρκίνο”. Ο αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη ανέφερε ότι ο πατέρας του είχε καρκίνο στο παχύ έντερο και ο δήθεν γιατρός του γράφει σκευάσματα θαυματουργά. Η συνταγή του περιείχε εν τέλει αντικαταθλιπτικά, βιταμίνη C και ένα σκεύασμα που δεν αναγραφόταν στο Εθνικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ, τονίζοντάς του ότι ο “ασθενής” θα έπρεπε να τα πάρει για ένα μήνα.

 

Ο Μηλιόπουλος διατεινόταν ότι κατασκεύαζε τα φάρμακα μόνος του και χρέωνε 50 ευρώ την επίσκεψη και 20 ευρώ τα βιβλία που πουλούσε για τη σωστή θεραπεία.

Στις 26 Φεβρουαρίου ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη του αστυνομικού-πελάτη. Λίγη ώρα αργότερα, άνδρες της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πέρασαν χειροπέδες στον “Dr Kαρκίνο”.

Αυτοπροτάθηκε για Νόμπελ

Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον δήθεν γιατρό με ποινή φυλάκισης 2 ετών και 20 μηνών με τριετή αναστολή για απάτη κατ’ εξακολούθηση. 

Για τη δράση του κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Στυλιανός Μηλιώτης, ο οποίος είπε ότι ο “Dr Καρκίνος”, εκμεταλλευόμενος τον ψυχικό και σωματικό πόνο των ασθενών είχε αποσπάσει χρηματικά ποσά από εκατοντάδες απελπισμένους.

Την επόμενη μέρα, κατά την προσαγωγή του στο Αυτόφωρο, ο Μηλιόπουλος με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είχε εμφανιστεί αμετανόητος, επισημαίνοντας ότι διεκδικεί και το Νόμπελ.

“Με σαμποτάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες και θα συνεχίσω να δίνω στους καρκινοπαθείς σκευάσματα, για τα οποία κάποια μέρα θα δικαιωθώ με Νόμπελ”, είχε δηλώσει.

Απάτη και το 2014

Το 2015, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοια υπόθεση απάτης, εξίσου σοβαρή με τις προηγούμενες, όχι όμως με τα φαινόμενα μαζικής υστερίας του παρελθόντος.

Ήταν το “νερό του ποδηλάτη”, το ειδικό φάρμακο των Ρώσων γενετιστών ερευνητών θεράπευε τον καρκίνο. Το θεραπευτικό σκεύασμα δεν ήταν τίποτα άλλο από θρυμματισμένη ασπιρίνη μέσα σε νερό. Η 6μελής σπείρα των “εμπόρων ελπίδας” είχε καταφέρει να αποσπάσει 95.000 ευρώ, από 55χρονο καρκινοπαθή εκπαιδευτικό και αθλητή ποδηλασίας, ενώ υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι περίπου 40 ακόμη άρρωστοι έχουν πέσει θύματα της απάνθρωπης απάτης, χωρίς όμως ακόμη να έχει εξακριβωθεί. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν πέντε μέλη της σπείρας απατεώνων. Ο 63χρονος φερόμενος εγκέφαλο της, είναι υπόδικος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Ο 63χρονος φερόμενος αρχηγός, συνταξιούχος, εμφανιζόμενος ως “Κώστας”, παρίστανε τον μεσάζοντα για την παρασκευή “ειδικού φαρμάκου” από Ρώσους ερευνητές για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών, έπειτα από τη λήψη DNA του ασθενούς.

Μέλη της σπείρας έπειθαν τα θύματα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν και οι ίδιοι καρκινοπαθείς που είχαν σωθεί ακολουθώντας τη συγκεκριμένη “θεραπεία”.

 

Ο 55χρονος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, με το πάθος συμμετοχής σε αγώνες ποδηλασίας, φέρεται να γνωρίστηκε με 44χρονο έμπορο ποδηλάτων σε παραλιακή κωμόπολη της Αττικής. Ο εκπαιδευτικός φαίνεται να εκμυστηρεύτηκε την ασθένειά του στον “ποδηλατά”, που πρότεινε στον άρρωστο να μεσολαβήσει προκειμένου με τη βοήθεια του 65χρονου πεθερού του (ασφαλιστής στη Λάρισα) να προμηθευτούν από εργαστήριο γενετικής στη Ρωσία το φάρμακο “εξαφάνισης” του καρκίνου.

Ο 44χρονος, υπό την καθοδήγηση των αρχηγικών μελών της συμμορίας, για να φανεί πιστευτός στο υποψήφιο θύμα, του ζήτησε να πάρει σάλιο του και μερικές τρίχες προκειμένου να γίνει η σωτήρια ανάλυση για την παρασκευή του φαρμάκου που αντιστοιχεί στην δική του θεραπεία. Αυτά τα δείγματα θα τα έστελνε δήθεν στο “εργαστήριο” γενετικής της Ρωσίας, προκειμένου να πιστοποιηθεί αν ο άρρωστος μπορούσε να υποβληθεί στην συγκεκριμένη “θεραπεία”.

Ο 55χρονος εκπαιδευτικός, τον Μάρτιο του 2014  έδωσε αρχικά 6.000 ευρώ προκειμένου να του χορηγηθούν η πρώτη από τις συνολικά τρεις δόσεις του “ειδικού φαρμάκου”. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχαν καταφέρει να του αποσπάσουν 95.000 ευρώ, ως τελικό ποσό εξόφλησης της “θεραπείας”. Στις 5 Οκτωβρίου 2014, δόθηκε στο θύμα της απάτης η 1η δόση της πόσιμης ουσίας, που θα βελτίωνε δήθεν το σοβαρό πρόβλημα υγείας του, ωστόσο αυτή επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα, ο απελπισμένος καθηγητής να αντιλαμβάνεται έστω και καθυστερημένα πως κάποιοι εμπορεύτηκαν την αγωνία και ανάγκη του για αποτελεσματική θεραπεία.

Ο καθηγητής απευθύνθηκε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής και κάπως έτσι στήθηκε ραντεβού με τον 44χρονο έμπορο ποδηλάτων και έναν 59χρονο εστιάτορα από τη Λάρισα, άλλο μέλος του κυκλώματος, προκειμένου να του χορηγήσουν τη 2η δόση της “θεραπείας”.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στην παραλιακή κωμόπολη της Αττικής και η επόμενη στη Χαλκίδα. Κατά την παράδοση της ουσίας και πριν την κατανάλωση της όπως πίεζαν οι δράστες, οι αστυνομικοί επενέβησαν και τους συνέλαβαν κατάσχοντας ο φιαλίδιο με το “ειδικό φάρμακο”.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις, μιας 50χρονης σερβιτόρας, ενός 49χρονου αγρότη στα Γρεβενά, του 65χρονου ασφαλιστή στη Λάρισα, ενώ αναζητείται ο φερόμενος εγκέφαλος της σπείρας, ο οποίος είναι υπόδικος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και δίνει το παρών κάθε 1η και 16 του μήνα στο Α.Τ Καλαμπάκας. Στο σπίτι του “αρχηγού” βρέθηκαν ιατρικές συνταγογραφήσεις και ανυπόγραφες ιατρικές βεβαιώσεις για τουλάχιστον 35 άτομα, τα οποία όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί έχουν εξαπατηθεί με την ίδια μέθοδο, ενώ το ποσό που έχουν αποκομίσει οι συλληφθέντες είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 95.000 ευρώ του 55χρονου καθηγητή. Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.780 ευρώ, 34 χρυσές λίρες Αγγλίας, δύο JEEP, βιβλιάρια καταθέσεων, τρία ξίφη, μία πτυσσόμενη ράβδος και μία μεταλλική λεπίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα