Όταν ο σεισμός και το τσουνάμι ισοπέδωσαν την Ιαπωνία

Όταν ο σεισμός και το τσουνάμι ισοπέδωσαν την Ιαπωνία

Ο σεισμός που χτύπησε την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε ισοπέδωσαν τη χώρα και βύθισαν τον πλανήτη στον πυρηνικό τρόμο. Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τις δραματικές στιγμές που ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο (Vids+Pics)

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, και ώρα 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδας), ο εγκέλαδος χτύπησε περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των ακτών της Ιαπωνίας, με έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν μετρηθεί στη σύγχρονη εποχή, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Ο σεισμός προκάλεσε ένα πανίσχυρο τσουνάμι, με κύματα που έφτασαν σε ύψος τα 40,5 μέτρα και σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δεκαέξι χιλιάδες Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους, 6000 τραυματίστηκαν, 3500 συνεχίζουν να αγνοούνται.

Δρόμοι,λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές έπαθαν τεράστιες ζημίες, φωτιές ξέσπασαν σε πολλές περιοχές, ένα φράγμα κατέρρευσε. Περίπου 4,4 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και 1,5 εκατομμύριο χωρίς νερό.

Το επίσημο όνομα του σεισμού, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ήταν “Ο σεισμός στα ανοιχτά της ακτής του Ειρηνικού στο Τοχόκου το 2011” (The 2011 off the Pacific coast of Tohoku Earthquake). Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά!

Τσουνάμι

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας. Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό. Η προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε από την Ιαπωνία ήταν η πιο σοβαρή στην κλίμακα προειδοποίησης, υπολογίζοντας ότι το κύμα αυτό αναμένεται να είναι έως 10 μέτρα.

Το τσουνάμι αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό. Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς. Το αεροδρόμιο του Σεντάι κυριολεκτικά σαρώθηκε από την πλημμύρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφύγουν στα άνω επίπεδα του κεντρικού κτιρίου του αερολιμένα για να σωθούν.

Βίντεο που κόβει την ανάσα

Δείτε το βίντεο από το ελικόπτερο. Το περιεχόμενο κόβει την ανάσα, ενώ μπορούμε να διακρίνουμε και ένα μικρό σκάφος, του οποίου οι επιβάτες, πέρασαν εφιαλτικές στιγμές.

Αμέσως μετά τον σεισμό και την εμφάνιση τσουνάμι στις ιαπωνικές ακτές, εκδόθηκαν αμέσως προειδοποιήσεις για τσουνάμι και εκκενώσεις στις ακτές ολόκληρου του Ειρηνικού σε πάνω από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και όλη την ακτογραμμή της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, από την Αλάσκα μέχρι την Χιλή.

Κύμα από το τσουνάμι χτυπά το αεροδρόμιο της Σεντάι

Ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή που το τσουνάμι ισοπεδώνει το λιμάνι Μιγιάκο της Ιαπωνίας. Αυτοκίνητα και πλοία παρασύρονται και κάτοικοι παρακολουθούν έντρομοι την πόλη τους να καταστρέφεται.

Στο βίντεο οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι παρακολουθούν το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα  να παρασέρνει σπίτια και να ισοπεδώνει την πόλη.

Οι εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Ι

Μετά τον σεισμό, οι 3 αντιδραστήρες που βρίσκονταν σε κανονική λειτουργία στην μονάδα Φουκουσίμα Ι έκλεισαν αυτόματα. Το σύστημα ψύξης σταματήσει να δουλεύει όταν το τσουνάμι έπληξε την μονάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της γεννήτριας που τροφοδοτούσε το σύστημα έκτακτης ψύξης. Αυτό αύξησε την θερμοκρασία και την πίεση εντός των αντιδραστήρων. Ενώ αρχικά το εφεδρικό σύστημα μπόρεσε να επαναφέρει την πίεση σε κανονικά επίπεδα στους αντιδραστήρες 2 και 3, στον αντιδραστήρα 1 το σύστημα δεν λειτούργησε κανονικά. Τις επόμενες ημέρες τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στους υπόλοιπους αντιδραστήρες.

Στις 12 Μαρτίου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στο κτήριο που φιλοξενούσε τον αντιδραστήρα 1, ενώ νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στους υπόλοιπους αντιδραστήρες τις ακόλουθες ημέρες. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κατοικιών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που κατέγραψαν οι μετρήσεις ήταν πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Δείτε εδώ την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό

Δείτε εδώ την έκρηξη από άλλη λήψη (Ζωντανά από Ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό)

Αργότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε επίσης το κοντινό Φουκουσίμα II σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων (1,9 μίλια). Στις 13 Μαρτίου η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πυρηνικό εργοστάσιο της Οναγκάουα,μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Αρχικά, στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογήθηκε ως κατηγορίας 4, αλλά αργότερα, μετά την αξιολόγηση των γεγονότων που ακολούθησαν, ανέβασαν αρχικά το επίπεδο στο 5 και τελικά στο 7, τον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας, που μέχρι τότε μόνο το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ είχε αξιολογηθεί ως τέτοιο.

Δείτε το  βίντεο των έξι δευτερολέπτων που απαθανάτισε με το κινητό του εργαζόμενος της TEPCO λήφθηκε από ύψος 900 μέτρων. Από φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί κανείς να διακρίνει σπασμένα τζάμια και διάσπαρτα χαρτιά.

 

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκοσίμα, TEPCO, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, ο σταθμός θα αποκατασταθεί πλήρως σε έξι ή εννέα μήνες και πρότεινε ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Εικόνες από το διάστημα

Φωτογραφίες της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

 

Στις φωτογραφίες των δορυφόρων της NASA Terra και Aqua καταγράφεται η πόλη Σεντάι που ισοπεδώθηκε μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Οι εικόνες λήφθηκαν μία ημέρα μετά τη φυσική καταστροφή ως μέρους του προγράμματος MODIS της NASA που χρησιμοποιεί δορυφόρους για την παροχή φωτογραφιών της Γης σε πραγματικό χρόνο.

 

Αεροδρόμιο του Σεντάι

Πόλη Αραχάμα στο Σεντάι

 

Πόλη Φουτζισούκα στο Σεντάι

Πόλη Γιουριάτζε στο Νατόρι

Πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα

Πόλη Κασίμα στη Μιναμισόμα

Πόλη Χαρανομάτσι στη Μιναμισόμα

 

Πόλη Λιγκοχάμα στο Μιγιάγκι

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα