Οι δίκες που σημάδεψαν και δίχασαν τις ΗΠΑ

Οι δίκες που σημάδεψαν και δίχασαν τις ΗΠΑ

Η δικαστική απόφαση για τον Ζίμερμαν δεν είναι η πρώτη περίπτωση δίκης, που διχάζει τις ΗΠΑ. Από τον Ο. Τ. Σίμπσον και τον εκτελεστή του δολοφόνου του Κένεντι στην απόπειρα κατά του Ρήγκαν. Οκτώ δικαστικές υποθέσεις που χώρισαν τους Αμερικανούς (Vids+Pics)

Με αφορμή την αθώωση του George Zimmerman από σώμα ενόρκων δικαστηρίου του  Sanford της Πολιτείας της Φλόριντα για το θάνατο του 17χρονου Trayvon Martin, το News247.gr θυμάται τις δίκες που δίχασαν τις ΗΠΑ.

Η Δίκη του O.J. Simpson

Έτος: 1994

Κατηγορία: Δολοφονία της πρώην συζύγου του Nicole Brown και του Ron Goldman

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία: Αθώος

 

Ο O.J. Simpson ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες του NFL- αμερικανικού ποδοσφαίρου, όταν έγινε πρωταγωνιστής στην πιο πολύκροτη δίκη αθλητή όλων των εποχών(μέχρι τον Πιστόριους).

Ο Simpson είχε πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του,  Nicole Brown Simpson, όταν κατηγορήθηκε για το φόνο της ίδιας και του φίλου της Ronald Goldman, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε μια λίμνη αίματος.

Μετά από τη δίκη η οποία κράτησε σχεδόν ένα τέσσερις μήνες, κρίθηκε αθώος από το ποινικό δικαστήριο μέσα σε θύελλα αντιδράσεων.

Ο αθλητής είχε παντρευτεί την Nicole, αλλά το ζευγάρι χώρισε το 1992.  Ήταν 11 Ιουνίου το 1994 όταν παρακολούθησαν μαζί έναν αγώνα της κόρης τους στο Λος Άντζελες.

Μετά το τέλος του αγώνα, η Nicole πήγε για φαΐ με φίλους της, ενώ ο Simpson ετοιμαζόταν να πάρει την πτήση για Σικάγο αργά το βράδυ.

Την επόμενη μέρα έγινε η δολοφονία. Η δίκη άρχισε στις 24 Ιανουαρίου του1995 όπου ο  Simpson δήλωσε αθώος.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο δικηγόρος του Johnnie Cochran, κατάφερε να τον αθωώσει χειραγωγώντας τα μέλη των ενόρκων τα οποία κατά πλειοψηφία ήταν μαύροι.

Δύο χρόνια αργότερα, αστικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε πρόστιμο 33.500.000 δολαρίων, το οποίο απέφυγε εν μέρει μετακομίζοντας σε άλλη πολιτεία. Εξέδωσε βιβλίο που τιτλοφορείται “If I Did It”, όπου περιγράφει υποθετικά τις δυο δολοφονίες.

Μετά από δικαστική παρέμβαση της οικογένειας του Goldman, οι τεράστιες εισπράξεις από το βιβλίο κατέληξαν σε εκείνη κι όχι στον πρώην αθλητή και ηθοποιό, ο οποίος το 2007 συνελήφθη για σωρεία κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων ένοπλη ληστεία και απαγωγή. Καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξης, τα 9 χωρίς αναστολή.

Η υπόθεση Lizzie Borden

Έτος: 1893

Κατηγορία: Δολοφονία της πατέρα της και της θετής της μητέρας Andrew και Abby Borden

Δήλωσε: Αθώα

Ετυμηγορία: Αθώα

 

Η ιστορία της  Lizzie Borden διαδραματίστηκε στις 4 Αυγούστου του 1893 στο Fall River της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

Η νεαρή δικάστηκε για τη δολοφονία των γονιών της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πήρε ένα τσεκούρι και σκότωσε αρχικά τη μητέρα της με 40 χτυπήματα. Όταν συνειδητοποίησε τι έκανε, σκότωσε τον πατέρα της με 41 χτυπήματα.

Λίγο αργότερα βρέθηκαν τα δύο πτώματα. Αυτό της μητέρας της, στο πάτωμα του υπνοδωματίου και αυτό του πατέρα της, στον καναπέ του σαλονιού.

Η 33χρονη τότε Lizzie, ήταν μόνη στο σπίτι, όταν έγιναν οι αποτρόπαιες δολοφονίες με αποτέλεσμα να είναι το πρώτο άτομο, που υποπτεύθηκαν οι αρχές.

 

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας παρουσίασε το τσεκούρι που ήταν το φονικό όπλο. Ένας φίλος της 33χρονης κατέθεσε ότι την είδε να καεί το φόρεμα της, αμέσως μετά το έγκλημα. Αυτή ισχυρίστηκε ότι το έκανε γιατί ήταν καλυμμένο με μπογιά.

Η 33χρονη ωστόσο αθωώθηκε, καθώς κανείς δε μπορούσε να πιστέψει ότι θα έκανε ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα πάρα τις κακές σχέσεις που είχε με τη μητριά της.

 

Μετά τη δίκη η 33χρονη μετακόμισε. Σήμερα το σπίτι που έγινε το φονικό μετατράπηκε σε μουσείο με το όνομα The Lizzie Borden Bed and Breakfast Museum. Πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να κοιμηθούν στο δωμάτιο όπου δολοφονήθηκε η Abby…ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς τα κατάφεραν

Η δολοφονία της Marilyn Sheppard  από τον Sam Sheppard

Έτος: 1954

Κατηγορία: Δολοφονία της Marilyn Sheppard

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία:  Ένοχος, αλλά αργότερα αθωώθηκε
 

Η Marilyn Sheppard δολοφονήθηκε νωρίς το πρωί της 4ης Ιουλίου 1954 στο δεύτερο όροφο του σπιτιού της. Ο άνδρας της είχε αποκοιμηθεί σε ένα ανάκλιντρο στον πρώτο όροφο και ξύπνησε από την κραυγή της γυναίκας του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία της. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κάποιος παραβίασε τη πόρτα του σπιτιού και επιτέθηκε στη σύζυγό του.

Πρόσθεσε ότι του επιτέθηκε αλλά δεν κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.
 

Σύμφωνα με τις αρχές ωστόσο δεν υπήρξαν σημάδια διάρρηξης στο σπίτι. Οι ένορκοι επέβαλαν ισόβια κάθειρξη στο Sheppard, ο οποίος όμως αθωώθηκε το 1966.

Father and son, Richard and Sam Sheppard confer duiring Sam's first trial, 1954. Sam's mother shot herself to death weeks after his conviction for murdering Marilyn, Richard died of cancer a month later. Photo by Perry Craig. Special Collections, Cleveland State University Father and son, Richard and Sam Sheppard confer duiring Sam's first trial, 1954. Sam's mother shot herself to death weeks after his conviction for murdering Marilyn, Richard died of cancer a month later. Photo by Perry Craig. Special Collections, Cleveland State University

 

 

Η υπόθεση Scopes Monkey

Έτος: 1925

Κατηγορία: Παράνομη διδασκαλία

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία: Ένοχος

 

Το ιστορικό της δίκης ξεκινά στις 21 Μαρτίου 1925, όταν η Βουλή της Πολιτείας του Tennessee  στις ΗΠΑ ψηφίζει τον νόμο Butler που “απαγορεύει τη διδασκαλία στα σχολεία κάθε θεωρίας που αρνείται τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου και υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος προέρχεται από κατώτερες μορφές ζωικών οργανισμών”.

Ο νεαρός καθηγητής βιολογίας John Scopes  αψηφά τον νόμο και συνεχίζει να διδάσκει τους μαθητές του στο Λύκειο του Dayton τη θεωρία του Δαρβίνου.

Η Εισαγγελία της Πολιτείας κινείται δικαστικά εναντίον του καθηγητή και του ασκεί ποινική δίωξη.

Η δίκη του ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 1925 στο Dayton. Το μικρό Dayton συγκέντρωσε εν μία νυκτί τα φώτα της δημοσιότητας. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι συνέρρευσαν για να καλύψουν τη δίκη και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Chicago Tribune έστησε ένα ραδιοφωνικό σταθμό για την απευθείας μετάδοση της δίκης, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ.

Τα δικαστικά έξοδα του κατηγορουμένου ανέλαβε η Αμερικανική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ACLU) και την υπεράσπισή του ο κορυφαίος ποινικολόγος των ΗΠΑ Clarence Darrow. Συνήγορος πολιτικής αγωγής εκ μέρος χριστιανικών οργανώσεων παρέστη ο πολιτικός William Jennings Bryan. Ήταν σπουδαίος ρήτορας, αλλά είχε να δικηγορήσει τριάντα χρόνια. Του τοπικού δικαστηρίου των ενόρκων προΐστατο ο δικαστής John Rolston.

Η δίκη ξεκίνησε πράγματι στις 10 Ιουλίου 1925 και εξελίχθηκε σε μια μονομαχία Darrow – Bryan. Ο Darrow προσπάθησε στην αρχή να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό, επειδή καλλιεργούσε το θρησκευτικό μίσος μεταξύ των πολιτών. Απέτυχε, όμως, καθώς ο δικαστής Rolston απέρριψε το αίτημά του. Στη συνέχεια κάλεσε ως μάρτυρα τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής και χριστιανό ακτιβιστή Bryan και τον “στρίμωξε” αρκετά με τις ερωτήσεις του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του ακροατηρίου.

Η ζέστη, όμως, ήταν αφόρητη και η δίκη συνεχίστηκε στον περίβολο του δικαστηρίου, κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων δέντρων. Η υπεράσπιση έφερε διαπρεπείς επιστήμονες να καταθέσουν για τη θεωρία της εξέλιξης, αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τον δικαστή. Ο Darrow αντέδρασε έντονα και θεώρησε ότι ο ρόλος του στη δίκη έληξε. Στις 21 Ιουλίου 1925 οι ένορκοι εξέδωσαν την απόφασή τους, που ήταν καταδικαστική. Ο δικαστής Ρόλστον επέβαλε στον νεαρό καθηγητή John Scopes χρηματική ποινή 100 δολαρίων, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή.

Πέντε ημέρες αργότερα ο κατήγορος του Scopes, Bryan, πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 65 ετών.

Στις 15 Ιανουαρίου 1927, ο Darrow, υποστήριξε την αναίρεση του Scopes, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας του Τενεσί. Το δικαστήριο αθώωσε τον Scopes για τυπικούς λόγους, επειδή την απόφαση για την επιβολή της χρηματικής ποινής έπρεπε να πάρουν οι ένορκοι και όχι δικαστής.

Τον δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και άφησε ανέπαφο τον νόμο Butler, που καταργήθηκε σαράντα χρόνια αργότερα με απόφαση της Βουλής του Tennessee  (16 Μαΐου 1967). Η διαμάχη “δημιουργιστών” και “δαρβινιστών” κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις ΗΠΑ.

 

Η απόπειρα της δολοφονίας του Ronald Reagan  από τον John Hinckley Jr.

Έτος: 1982

Κατηγορία: Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ronald Reagan

Δήλωσε: Παραφροσύνη

Ετυμηγορία: Μη ένοχος λόγω παραφροσύνης

 

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο John Hinckley Jr άνοιξε πυρ εναντίον του Προέδρου Ronald Reagan έξω από το ξενοδοχείο Park Central στην Ουάσιγκτον.

Ο αΑερικανός πρόεδρος είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του σε συνάντηση με εργατικά συνδικάτα και κατευθυνόταν προς την προεδρική λιμουζίνα όταν ο John Hinckley που στεκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα δημοσιογράφων έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε συνολικά έξι φορές. Τρείς σφαίρες χτύπησαν τον Ρείγκαν και οι υπόλοιπες την συνοδεία του.

Οι σωματοφύλακες του Προέδρου κατάφεραν και ακινητοποίησαν τον δράστη την ώρα που ο πρόεδρος μεταφερόταν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο 25χρονος John Hinckley που όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή κρίθηκε από το δικαστήριο….μη ένοχος. Και ο λόγος ήταν πως το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν ένας ψυχικά ασταθής χαρακτήρας με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ο πελάτης τους είχε παθολογική εμμονή με την κινηματογραφική ταινία Taxi του 1976, την οποία είχε παρακολουθήσει περισσότερες από 12 φορές. Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής επιχειρεί να σκοτώσει έναν γερουσιαστή και αυτό ακριβώς προσπαθούσε να κάνει και ο δράστης. Να ζήσει το σενάριο στην πραγματικότητα βάζοντας στην θέση του πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε πως ο Hinckley αποτελούσε κίνδυνο για την κοινωνία και διέταξε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική. Σήμερα του επιτρέπεται να επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα τους γονείς του και να βγαίνει εκτός κλινικής για λίγες μόνο ώρες πάντα υπό την στενή παρακολούθηση.

Η απαγωγή και ο θάνατος του μικρού Charles  Lindbergh

Έτος: 1933

Κατηγορία: Δολοφονία του Charles Augustus Lindbergh Jr

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία: Ένοχος

 

Είναι η ιστορία της απαγωγής του μικρού γιου του φημισμένου αεροπόρου Charles Lindbergh που απήχθη από την κούνια του, γύρω στις 9 μ.μ., στις 3 Μαρτίου 1932.

Στο σπίτι βρέθηκε σημείωμα με το οποίο ο απαγωγέας ζητούσε λύτρα πενήντα χιλιάδων δολαρίων για την απελευθέρωση του μικρού παιδιού.

 

Η οικογένεια ζήτησε από τον   Dr. John Condon να διαπραγματευτεί με τον απαγωγέα. Μετά από συνάντηση που είχαν, του γνωστοποίησε ότι το βρέφος βρίσκεται σε μια βάρκα στο λιμάνι της  Νέας Υόρκης. Μέτα από  έρευνα δεν βρέθηκε  ούτε το σκάφος ούτε το μωρό.

Στις 12 Μαΐου, το σώμα του μωρού ανακαλύφθηκε τυχαία σε δάσος κοντά στο σπίτι του Lindbergh. Μέτα από έρευνες οι αρχές ανακάλυψαν στο σπίτι του Bruno Richard Hauptmann τα χρήματα από την απαγωγή.

 

Ο ίδιος κατέθεσε ότι όταν ο συνεταίρος του Isidor Fisch έφυγε για ταξίδι στη Γερμανία, του παρέδωσε προς φύλαξη ένα κουτί παπουτσιών. Ο Fisch πέθανε στη Γερμανία και ο Hauptmann, ανοίγοντας το κουτί, είδε πως ήταν γεμάτο χρήματα.

Ισχυρίστηκε πως ο Fisch του χρωστούσε χρήματα και πως ξόδευε μόνο όσα ήταν τα οφειλόμενα. Είπε πως δεν παρέδωσε τα χρήματα γιατί δεν ήθελε μπλεξίματα με την αστυνομία, επειδή ήταν παράνομος μετανάστης. Η υπεράσπιση δεν κατάφερε να συνδέσει τον Fisch με το έγκλημα.

Το δικαστήριο αποφάσισε το θάνατο σε ηλεκτρική καρέκλα του Hauptmann η οποία έγινε στις 3 Απριλίου του 1936.

Η δολοφονία της Mary Phagan από τον Leo Frank

Έτος: 1913

Κατηγορία:Δολοφονία της  Mary Phagan

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία:Ένοχος

 

Βρισκόμαστε το 1913 στην μικρή πόλη Marietta της Georgia όπου ένας Εβραίος, ο Leo Frank κατηγορήθηκε για τη δολοφονία μιας νεαρής λευκής, της Mary Phagan, με την οποία εργάζονταν μαζί σε ένα εργοστάσιο μολυβιών.

Τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής στηρίχτηκαν στη μαρτυρία του James Conley,  ενός μαύρου επιστάτη στο εργοστάσιο.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κόσμος βρισκόταν έξω από το δικαστήριο προσπαθώντας πιέζοντας το σώμα να καταδικάσει τον Frank.

Αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού. Ωστόσο ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Georgia μετέτρεψε τη ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

Κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στη φυλακή οργισμένος όχλος τον απήγαγε και τον σκότωσε λιντσάροντάς τον.

Η δολοφονία του JFK: Η δίκη Ruby

Έτος: 1963

Κατηγορία: Δολοφονία του Lee Harvey Oswald από τον  Jack Ruby

Δήλωσε: Αθώος

Ετυμηγορία: Ένοχος

 

Ο Lee Harvey Oswald, ήταν, σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου John F. Kennedy. Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Όσβαλντ συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τόσο τον Kennedy, όσο και τον αστυνομικό J. D. Tippit νωρίτερα.

Ο Όσβαλντ αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε από τον Jack Ruby, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Ruby δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους της πράξης του. Στο τέλος ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το έκανε, για να εκδικηθεί τον θάνατο του προέδρου.

Ο ερευνητής της υπόθεσης, που μίλησε μαζί του, είχε την εντύπωση ότι ο Ruby  είχε πολλά διανοητικά κενά, συχνό φαινόμενο σε θύματα που έχουν υποστεί “πλύση εγκεφάλου”

Στις 14 Μαρτίου 1964, O Jack Ruby καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης, για τον οποίο του επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Άσκησε έφεση αλλά πέθανε από καρκίνο στη φυλακή, πριν εκδικαστεί η έφεση, στις 3 Ιανουαρίου 1967.

Πηγές: CNN, ABC, New York Times, howstuffworks.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα