Οι επίσημοι και ανεπίσημοι ύμνοι των ελληνικών κομμάτων

Οι επίσημοι και ανεπίσημοι ύμνοι των ελληνικών κομμάτων

Οι ύμνοι και οι μουσικές που έχουν συνδεθεί με τα ελληνικά κόμματα με αφορμή τη διαφήμιση του Jumbo και την καλτ εμφάνιση Ψωμιάδη

Ο “Ύμνος της ΝΔ” επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη διαφήμιση των Jumbo με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στο αποκριάτικο διαφημιστικό σποτ, ακούγεται το τραγούδι που έχει γραφτεί για τη ΝΔ, παραποιημένο. Οι στίχοι έχουν γίνει “σε περιμένω Ζορό και πάλι μαζί να ζήσουμε τρελό καρναβάλι” αντί για “σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε μια Ελλάδα μεγάλη”.

Το κομμάτι είναι σύνθεση του Ρόμπερτ Γουίλιαμς και πλέον το διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνιστή τον Ψωμιάδη αναμένεται να αποσυρθεί λόγω παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Για την ιστορία, γράφτηκε το 1982 και τραγουδήθηκε από τον Βίκτωρα Πολυδώρου και τη Λία Βίσση, ενώ ο ίδιος ο Γουίλιαμς έκανε φωνητικά. Ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς έχει δηλώσει πως στηρίζει τη ΝΔ  λέγοντας σε συνέντευξή του μάλιστα, πως στιγματίστηκε από τον εν λόγω ύμνο.

Με αφορμή τη διαφήμιση που έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα τους “ύμνους των κομμάτων”, πάμε παρακάτω να θυμηθούμε ορισμένες μελωδίες που συνδέθηκαν με εκούσιο ή ακούσιο τρόπο, με τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα. και τις νεολαίες τους.

Με την ΟΝΝΕΔ είχε συνδεθεί το “θα ‘ρθει ο καιρός και πάλι το γαλάζιο”. Το τραγουδούσε ο Χάρης Χατζηκοκόλης που είχε κυκλοφορήσει τον δίσκο “Τα Τραγούδια Της Γαλάζιας Γενιάς” (1982) υπό την αιγίδα της ΟΝΝΕΔ:

To 2000, το 2004, το 2007 και το 2009 το τραγούδι που ακουγόταν στη Ρηγίλλης αλλά και σε όλη την προεκλογική εκστρατεία της γαλάζιας παράταξης ήταν το “Θα έρθεις σαν αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη που περιλαμβάνεται στον δίσκο του, “Μπροστά στον κόσμο”, του 1998. Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε επιλέξει ο τότε εκπρόσωπος της ΝΔ ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος. Φρόντισε δε να ζητήσει την άδεια του Σπανουδάκη, ο οποίος κολακεύθηκε και μάλιστα έπαιξε με την ορχήστρα του πριν την κεντρική ομιλία του Κώστα Καραμανλή το 2000.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, έχει ποικίλες μελωδίες να το συνοδεύουν στο πέρασμα των χρόνων. Ο επίσημος ύμνος του ΠΑΣΟΚ είναι “Ο Ήλιος ο Πράσινος” του 1977, σε στίχους και μουσική του Χρίστου Μαρκόπουλου.

Το τραγούδι του Ηλία Ανδριόπουλου και του Μάνου Ελευθερίου, το “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες”, δεν γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο στίχος “τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς” έμελλε να γίνει ταυτόσημος του Κινήματος, παρότι είχε γραφτεί για τον Μακρυγιάννη και την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843.

Περιλαμβάνεται στον δίσκο Γράμματα στον Μακρυγιάννη ( 1979 ). Τραγουδούν οι Αντώνης Καλογιάννης και Άληστις Πρωτοψάλτη.

Παρόμοια μοίρα είχε και το εμβληματικό “Καλημέρα Ήλιε” του Μάνου Λοΐζου που για τους οπαδούς του κόμματος, παρέπεμπε στον χαρακτηριστικό ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Μπήκε στον ομώνυμο δίσκο του 1974 και παιζόταν σε όλα τα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του ’80, αλλά και του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι το 2011, η κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη,  απαγόρευσε τη χρήση του από το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς την τότε κυβέρνηση.

Την ίδια χρονιά, το κομμάτι “έντυσε” πλάνα από τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων παίρνοντας χρώμα αντικυβερνητικό.

Και αφού μιλάμε για ΠΑΣΟΚ, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε το Carmina Burana; Οι συνθέσεις του Γερμανού Καρλ Όρφ παίχτηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 1984. Από το 1981 όμως, το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου είχε επενδύσει τις προεκλογικές του εκστρατείες με τη μουσική του Ορφ και υπό το σύνθημα “Ο λαός στην εξουσία”.

Συνεχίζουμε με τον επίσημο ύμνο της ΚΝΕ. Φυσικά, ΚΚΕ και μουσική πάνε μαζί, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα πορεύεται στις δεκαετίες με τα επαναστατικά τραγούδια όπως εκείνα που περιλαμβάνονται στον δίσκο Φουέντε Οβεχούνα, τον τρίτο κατά σειρά του Θάνου Μικρούτσικου από το 1977. Οι ερμηνείες της Μαρίας Δημητριάδη από το άλμπουμ αυτό έχουν μείνει στην ιστορία. Δίσκος – έμβλημα του εργατικού κινήματος ήταν και “Τα τραγούδια μας” του Λοΐζου (με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα) του 1976, που συνέπεσε με τους απεργιακούς αγώνες στη ΛΑΡΚΟ. Πολλά από αυτά τα τραγούδια, αλλά κυρίως “Το δέντρο”, ταυτίστηκαν με την κομμουνιστική Αριστερά.

Από την άλλη, το “BELLA CIAO”, ο ύμνος των Παρτιζάνων που γράφτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (αγνώστου συνθέτη) χρησιμοποιήθηκε σαν ύμνος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και έπαιζε κατά κόρον κατά την προεκλογική περίοδο του 2015 αλλά και τη βραδιά της νίκης του κυβερνόντος κόμματος, στις 25 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Η εκτέλεση του “Rock the Casbah” των Clash από τον Rachid Taha συνόδευσε την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος τη βραδιά των πανηγυρισμών μετά την πρώτη εκλογική του νίκη. Στο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ της ίδιας περιόδου ακουγόταν Ξυλούρης και συγκεκριμένα το Ντιρλαντά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα