Στα όρια του το ΠΑΣΟΚ. Ένταση και κριτική για έξοδο από την κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής

Κριτική για τη πορεία του ΠΑΣΟΚ, από στελέχη και βουλευτές, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
- 22 Δεκεμβρίου 2013 18:57
«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος.Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας.
Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.Αναφερόμενος στο 6μηνο της Ελληνικής Προεδρίας, τόνισε ότι θα είναι το 6μηνο της επισημοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος , της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, της έναρξης της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης των Τραπεζών.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί η μέγιστη απήχηση κάθε χώρου.Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.
«Το αφήγημα δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία».
Αυτό τόνισε ο βουλευτής του κινήματος Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε ότι «ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να δεχτούμε το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου, που μας επιφυλάσσει το «σύστημα»και πώς χρειαζόμαστε ιδεολογικό στίγμα. Ο τακτικισμός δεν είναι ιδεολογία».Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «υπερασπιζόμαστε την παράταξη και ζήτησε να τελειώνουν τα όσα λέγονται περί «ανταρτών», τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσθεί η σταθερότητα της χώρας αλλά θα μπαίνουν κόκκινες γραμμές και πώς ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης.«Χρειαζόμαστε προοδευτική κατεύθυνση στη μεταμνημόνιο εποχή.
Δεν στήνεται παράταξη επειδή θα συνενωθούν πέντε «μαγαζάκια».Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρωταγωνιστής και όχι ουρά στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Να πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, με ευρύ πολιτικό προσκλητήριο, όπου θα τεθούν όλα από την αρχή», είπε ο κ. Μωραίτης,. Ο πρώην γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης, από την πλευρά του σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα συναίσθημα ελπίδας, που θα προέλθει από αλλαγή στρατηγικής και από ασυνήθιστες συγκρούσεις για την συγκυρία και την εποχή.
Συγκρούσεις που θα δίνουν την ελπίδα ότι από αυτές προκαλείται ωφέλεια.Συγκρούσεις με δυνάμεις που παρεμποδίζουν την διεύρυνση του πλούτου για κάθε λόγο και με κάθε τρόπο».
Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι ιστορικά οι Ευρωεκλογές οδηγούν τους πολίτες σε πιο χαλαρή συμπεριφορά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο τώρα που πολλοί πολίτες θεωρούν, ότι πολλά από τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στα προγράμματα οικονομικής πολιτικής που ακολουθούνται και ότι αυτά τα προγράμματα, ήταν το αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης των ευρωπαίων εταίρων».«Επομένως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ως προς τη στρατηγική του», συμπλήρωσε «διότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» .
Ο κ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να το εξαφανίσει από την Βουλή. «Είναι ένα απωθημένο της κομμουνιστογενούς αριστεράς από το 1974», υπογράμμισε.
Στη δική του παρέμβαση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ με συναίσθημα ευθύνης πήρε στις πλάτες του όλο το βάρος της μεταπολίτευσης καιμπώς το Μνημόνιο ανέτρεψε τα πάντα, αλλά υπογράμισε «και η έξοδος από το Μνημόνιο θα κάνει το ίδιο».
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας νέας απαγωγής, αυτή τη φορά από τις δυνάμεις του ευρωμηδενισμού και ευρωσκεπτικισμού.« Βρισκόμαστε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Το ότι εμείς μετέχουμε σε κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε από πού ερχόμαστε και που πάμε», τόνισε ο κ Μανιάτης.