Τα πρόσωπα της χρονιάς: Από την βουλευτή της μίας ημέρας και τον “τιμωρό” της λίστας, στο “13αρι” της πρωθυπουργίας

Τα πρόσωπα της χρονιάς: Από την βουλευτή της μίας ημέρας και τον “τιμωρό” της λίστας, στο “13αρι” της πρωθυπουργίας
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2012 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ//EUROKINISSI) Eurokinissi

Δέκα πρόσωπα, που τράβηξαν τη προσοχή των Ελλήνων και μας έκαναν να τα σχολιάσουμε. Το NEWS 247 επιλέγει τα 10+1 πρόσωπα της χρονιάς (Pics)

Το 2012 ήταν μία χρονιά γεμάτη από γεγονότα, και κυρίως μια χρονιά που σημάδεψαν την Ελλάδα πολλές ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές κυρίως εξελίξεις.

Το NEWS 247, κάνοντας μια αναδρομή στη χρονιά που μας αφήνει σας παρουσιάζει τα δέκα συν ένα πρόσωπα του 2012, προσωπικότητες οι οποίες έκαναν αίσθηση και η παρουσία τους διόλου απαρατήρητη πέρασε.

10) Παναγιώτης Πικραμμένος, ο “εθελοντής” πρωθυπουργός

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός, ενώ στις 9 Ιουνίου 2012, δήλωσε με επιστολή του ότι παραιτήθηκε από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του ως Πρωθυπουργός για τη διάρκεια της θητείας του. Κανένας άλλος πολιτικός δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, πλην προέδρου Δημοκρατίας.

9) Άννα Βαγενά, η βουλευτής της μίας ημέρας

Για πρώτη και τελευταία φορά ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2012 η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Βαγενά, η οποία τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της λέγοντας τα πράγματα όπως είναι.

“Περπατήστε σας παρακαλώ μια μέρα, αφήστε τα αυτοκίνητα για να δείτε την Αθήνα που ντρεπόμαστε για την εικόνα της. Ντρέπομαι όταν βλέπω τουρίστες. Πού τους καλούμε να έρθουν. Ποιος την κατάντησε έτσι;” είπε. Μεταξύ άλλων, η κυρία Βαγενά προειδοποίησε ότι έρχεται μεγάλη κοινωνική έκρηξη και κάλεσε όσους έχουν λίγη ευαισθησία θα πρέπει να προσέξουν.

Η κα Βαγενά, αντικατέστησε την Πέμη Ζούνη, βουλευτή Α’ Αθήνας, όταν εκείνη παραιτήθηκε, πριν την ψήφιση του Μνημονίου 2.

Η κα Βαγενά καταψήφισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη διέγραψε.

8) Πάνος Καμμένος: Το κόμμα που “σιγοκαίγεται” και το non paper

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ίδρυσε το κόμμα “Ανεξάρτητοι Έλληνες” και μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες κατάφερε να σημειώσει διψήφιο ποσοστό στην πρώτη εκλογική μάχη του Μαΐου (10,6%). Ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς. Στις εκλογές του Ιουνίου, η είσοδος στη Βουλή ήρθε και πάλι με μεγάλη άνεση (7,51%, 20 έδρες). Ποσοστό που για μία ακόμη φορά προκάλεσε αίσθηση.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα στο κόμμα, με τους βουλευτές του κόμματος Χρήστο Ζώη και Κώστα Μαρκόπουλο, να επιτίθενται στον πρόεδρό τους, κυρίως για την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά, ξεκίνησαν μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα: Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, ο Χρήστος Ζώης, ο Γιάννης Μανώλης και ο Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ο Μιχάλης Γιαννάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.  Στις 13 Δεκεμβρίου 2012, ο Γιάννης Κουράκος και ο Κώστας Μαρκόπουλος ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και αποχώρησαν από το κόμμα εν γένει. Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, την παραίτησή του ανακοίνωσε, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Γραφείου Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μπάμπης Αποσκίτης.

Ένα ακόμη γεγονός που καθιστά τον Πάνο Καμμένο ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει, είναι το περίφημο non paper της 15ης Μαΐου που φέρεται να έστειλε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σ’ εκείνο το έγγραφο ο ιδρυτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είχε προτείνει στον Κάρολο Παπούλια ότι σε περίπτωση εθνικού κινδύνου για τη χώρα (χρεωκοπία, πτώση τραπεζικού συστήματος, εξωτερική επιβολή), ήταν διατεθειμένος να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, αν αναλάμβανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δύο αντιπροέδρους. Ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου, διαψεύδοντας ουσιαστικά την προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες, οι πρώην πλέον βουλευτές του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος και Γιάννης Μανώλης , δήλωναν πεπεισμένοι ότι το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε από τον κ. Καμμένο.

Στο σίριαλ του περιβόητου non paper, έρχονται να προστεθούν τον Δεκέμβριο αιχμηρές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Μανώλη για το non paper, έκανε λόγο για “παραμύθια”, και επανέλαβε ότι δεν εδόθη από τον ίδιο.

7) Βούλα Παπαχρήστου, το tweet που έφερε τον αποκλεισμό

“Τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου που έχουν εμφανιστεί ακόμη και στην Ελλάδα, μπορούν να τρώνε σπιτικό φαγητό, λόγω των πολλών Αφρικανών που ζουν στη χώρα μας”. Αυτό ήταν το σχόλιο της πρωταθλήτριάς μας στο τριπλούν, Βούλας Παπαχρήστου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων λίγες ώρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, και που τελικά έφερε την αποβολή της από την ελληνική ομάδα.

Η δημοσίευση αυτή ήταν παράλληλη της ειδησεογραφίας που υπήρχε εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα, σχετικά με την εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου και την προσβολή τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον θάνατο ενός.

Το “τιτίβισμα”, που χαρακτηρίστηκε ατυχές από την ίδια καθώς, όπως είχε δηλώσει, ήταν ένα άκομψο αστείο και για το οποίο αργότερα ζήτησε συγγνώμη, καταδικάστηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως κάτι που ήταν αντίθετο προς τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Η ανάκληση της συμμετοχής της από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωσή της, ώστε να υπάρξει πιθανή απολογία της, έφερε αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα όσο και από Έλληνες πρώην αθλητές του στίβου και καλλιτέχνες.

Μάλιστα, αλαλούμ επικράτησε και στα κοινωνικά δίκτυα με τους χρήστες να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Το θέμα, έχοντας λάβει πολιτικές προεκτάσεις, συνδέθηκε και με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ της αθλήτριας και του βουλευτή του κοινοβουλευτικού κόμματος Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, σημειώνεται πως το tweet της Β. Παπαχρήστου πήρε το “αργυρό μετάλλιο” στη φετινή λίστα με τα δέκα χειρότερα “τιτιβίσματα” της χρονιάς του περιοδικού Time.

6) Λιάνα Κανέλλη, το θύμα της πρώτης on air χειροδικίας

Στις 7 Ιουνίου όλη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το χαστούκι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και την επίθεση του πρώτου και στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ρένα Δουρου από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον Ηλία Κασιδιάρη για τη δίκη που εκκρεμεί εις βάρος του και συγκεκριμένα του έκανε την εξής ερώτηση: “Αναβολή πήρατε για τη δίκη σας;”.

Ο ίδιος της απηύθυνε το λόγο, λέγοντας “Άντε βρε νούμερο με τους ρουφιάνους από το κόμμα σου που μας τρέχουν στα δικαστήρια”, ενώ απευθυνόμενος στην Λιάνα Κανέλλη, είπε “Άντε βρε παλιοκουμμούνι που δεν ασχολείσαι με τα φασισταριά”.

Το λεπτό εκείνο και σε συζήτηση που αφορούσε στον εθνικό πλούτο της χώρας και την κατάλληλη αξιοποίησή του, αλλά και στην κατάσταση της αστυνομίας και τις ευθύνες των κομμάτων, ο ίδιος πέταξε πρώτα ποτήρι με νερό στην κ. Δούρου και όταν η κ. Κανέλλη αντέδρασε με το να το χτυπήσει με εφημερίδα, προκειμένου να τον ηρεμήσει, ο ίδιος σηκώθηκε όρθιος και γρονθοκόπησε την ίδια στο πρόσωπο.

Πρόκειται για την πρώτη On-air χειροδικία ανάμεσα σε 2 εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Διαβάστε αναλυτικά πώς αντέδρασαν τα κόμματα στο προκλητικό ξέσπασμα του Ηλία Κασιδιάρη και ποιες οι επίσημες ανακοινώσεις τους.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θλιβερό περιστατικό.

Διαβάστε τι είχε δηλώσει σε αποκλειστική της συνέντευξη στο NEWS 247 η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

5) φυλ ΑΚΗΣμενος Τσοχατζόπουλος

Βατοπαίδι,  SIEMENS, υποβρύχια, νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν μερικά από τα… παιχνίδια του πρώην ισχυρού άνδρα των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατσόπουλου.

Το απόρρητο πόρισμα του ΣΔΟΕ έκανε τη δουλειά του, οδηγώντας τις δικαστικές αρχές στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του και αρκετών φιλικών και συγγενικών τους προσώπων (11/4/2012), που έκαναν χρυσές δουλειές στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Πολύς κόσμος υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση ήταν ένα προεκλογικό τρικ εν όψει προεκλογικής περιόδου. Παρόλα αυτά ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν παύει να αποτελεί μόλις τον δεύτερο πολιτικό της μεταπολίτευσης, μετά τον Δημήτρη Τσοβόλα (καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων) που συλλαμβάνεται και μπαίνει φυλακή.

Γνωστά βέβαια είναι και τα περί πισίνων και VIP κελιών στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος φτάνει στο σημείο να επιστρατεύσει μέχρι και νεκρό, για τη συμμετοχή του στα σκάνδαλα, που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν το λαϊκό αίσθημα.

Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει την πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου

4) Αλέξης Τσίπρας, ο εν αναμονή πρωθυπουργός

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του λεγόμενου Μνημονίου που θεωρούνται υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.

Το ιστορικό αυτό ρεκόρ, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε στις 7 Μαΐου ως μια “ειρηνική επανάσταση” και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια “κυβέρνηση της αριστεράς”. Μάλιστα, τότε ήταν και η πρώτη φορά που τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άρχισαν να ασχολούνται μαζί του ενώ φιλοξένησαν και αρκετές συνεντεύξεις που παραχώρησε.

Μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ακόμα και πρώτο κόμμα. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου, όπου απέσπασε 26,89%.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα Guardian, εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα από τα φαβορί των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

3) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η “πτώση” ενός πρώην τσάρου

Last minute entry στα πρόσωπα της χρονιάς, o πρώην τσάρος της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς λίγο πριν μας αφήσει ο χρόνος, το πόρισμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα Λαγκάρντ, του “έκαψε” τη γούνα.

Σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και για αυτό και ο Ευ. Βενιζέλος τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση για τη διαγραφή του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου”.

Δείτε ακόμα τι έλεγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ δύο μήνες πριν.

2) Κώστας Βαξεβάνης, ο “τιμωρός” της λίστας

Εδώ η λίστα, εκεί η λίστα, που είναι η λίστα; Ο ένας την έχασε, ο άλλος την έβαλε στο συρτάρι, όπως υποστήριξε ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο. Τελικά ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν αυτός που βρήκε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, που οι πολιτικοί προσπαθούσαν να … κρύψουν με κάθε τρόπο.

Δημοσίευσε τα 2.059 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία στη μεγαλύτερη δημοσιογραφική ανακάλυψη της χρονιάς. Και επειδή στην Ελλάδα όλα μπορούν να συμβούν, λίγες ημέρες αργότερα ο Έλληνας δημοσιογράφος συνελήφθη, με την κατηγορία παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Τελικά το δικαστήριο τον αθώωσε με τον ίδιο να τονίζει κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια “η απόφαση αυτή ήταν η απελευθέρωση της δημοσιογραφίας”. Ωστόσο, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί εκ νέου.

1) Αντώνης Σαμαράς, ο 13ος- πολύ σκληρός για να πεθάνει- πρωθυπουργός

Από την αποπομπή του απ’ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στις 13 Απριλίου 1992, λόγω διαφοροποίησής του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης (30/6/93), στην πρωθυπουργία.

Αν μη τι άλλο, το 2012 του ανήκει. Από εκεί που ήταν ο “προδότης”, έγινε ο αρχηγός που οδήγησε τη ΝΔ στη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, μετά το στραπάτσο των εκλογών του 2009.

Είναι ο 13ος Έλληνας πρωθυπουργός από το 1974 μέχρι σήμερα και θα προσπαθήσει να βγάλει την Ελλάδα από την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι εκάστοτε μειώσεις συντάξεων και μισθών θα είναι οι τελευταίες, αλλά συνεχώς έρχονται νέες.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τον ανακήρυξε πολιτικό της χρονιάς, χαρακτηρίζοντάς τον αταλάντευτο.

Ας ελπίσουμε ότι το 2013 θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης που τόσες φορές έχει επικαλεστεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης της πολιτικής ηγεσίας της ΝΔ.

+1. Δημήτρης Χριστόφιας, τα καυτά δάκρυα ενός προέδρου

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στις 7 Δεκεμβρίου, αναλύοντας, από το βήμα του συνεδρίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπραγματεύθηκε η χώρα με την Τρόικα την ένταξή της στο μνημόνιο.

“Σκεφτόμουν πάντα το καλό των εργαζομένων. Το καλό των απλών ανθρώπων. Σας διαβεβαιώνω ότι γι’ αυτές τις αξίες θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί σας μέχρι και την τελευταία μου πνοή”, είπε και για αυτό πιστεύω αξίζει ένα credit.

Ο εν λόγω αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα του χαρακτήρα του Κύπριου προέδρου δε με άφησε ασυγκίνητη. Και ναι το θεωρώ αυθόρμητο και ειλικρινές το κλάμα του και όχι επιτηδευμένο. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί οι οποίοι είναι άνθρωποι-με άλφα κεφαλαίο- και έχουν λίγη τσίπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα