“Αποθήκη” μολότοφ η Νομική Σχολή

“Αποθήκη” μολότοφ η Νομική Σχολή
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΕΤΣΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ-ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΙΝΑ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ)-EUROKINISSI//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Αντιπαράθεση πρυτανικών Αρχών και ΕΛ.ΑΣ. για την κατάληψη στη Νομική. Ανυπολόγιστες οι ζημιές (Vids)

Ακόμα και αν η Νομική Σχολή Αθηνών στην οδό Σόλωνος τελούσε υπό κατάληψη από τις 9 Φεβρουαρίου από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να παρεμποδίσει τη βιβλική καταστροφή που προμηνύονταν και κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Από την πολυήμερη κατάληψη του πανεπιστημιακού Ιδρύματος που έληξε το πρωί της Δευτέρας, ακαδημαϊκοί και φοιτητές μετρούν στα συντρίμμια, τις υλικές ζημιές και τις απώλειες σε υπολογιστές και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ σύμφωνα με το προσωπικό, “οι ζημιές θα αργήσουν να αποκατασταθούν”.

Η Νομική μετράει πληγές

Σπασμένα μάρμαρα, κατεστραμμένες μικροφωνικές εγκαταστάσεις, αλλά και κλοπή δέκα από τους 16 προτζέκτορες, είναι ο απολογισμός, μετά την λήξη της τετραήμερης κατάληψης.

Οι πυροσβεστήρες είναι άφαντοι, ενώ μέσα στην αίθουσα μύριζε έντονα βενζίνη. Σε άλλες αίθουσες εντοπίστηκαν υπολείμματα εστιών φωτιάς, ενώ σαν φράγμα λειτούργησαν οι πόρτες σε κάθε όροφο, οι οποίες απέτρεψαν την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνεχιζόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης της λεωφόρου Αμαλίας το βράδυ της Κυριακής, οι διαδηλωτές και οι οδομαχίες μεταφέρθηκαν προς την Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Πανεπιστημίου και την Νομική Σχολή Αθηνών.

Νωρίτερα, στη Νομική σημειώθηκαν επεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χημικά.

Καταγγέλλουν αδιαφορία οι Πρυτάνεις

Για αδιάφορη στάση και μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι τους, επικρίνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ορισμένα ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης τονίζει: “Εξαρχής το Πρυτανικό Συμβούλιο σε στενή συνεργασία με τον κοσμήτορα της ΝΟΠΕ (σχολή Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που όφειλε να λάβει το Ίδρυμά μας για την ασφάλεια των κτιρίων του.

Προς τούτο απευθύνθηκε εγγράφως στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τις δικές των ενέργειες χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία. Ως εκ τούτου η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κτίριο της ΝΟΠΕ οφείλεται στην αβελτηρία των Πολιτείας – και μόνον σ’ αυτήν”.

Και συνεχίζει: “Λυπούμαι, διότι μία ακόμη φορά η Πολιτεία άφησε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τύχη του”.

Άλλωστε ο Πρύτανης έστειλε και άλλη επιστολή στις 11 Φεβρουαρίου στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Παπουτσή και κοινοποιήθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελ. Ράικου, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Νικ. Παπαγιαννόπουλο και την υπουργό Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.

Με την επιστολή διαβιβάστηκε έγγραφο του κοσμήτορα Μιχ. Τσινισιζέλη για την κατάσταση που επικρατούσε στη Σχολή.

Σε αυτό γίνεται έκκληση για τη διασφάλιση των κτιρίων του Ιδρύματος που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά το Ιστορικό Κτίριο του Πανεπιστημίου, που είναι αφρούρητο με αποτέλεσμα “ο προαύλιος χώρος των Προπυλαίων να έχει καταληφθεί από χρήστες ναρκωτικών και άλλα άτομα, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του, εν όψει της υφιστάμενης καταστάσεως”.

Επίσης, σε άλλο έγγραφο του ο πρύτανης ενημέρωνε και πάλι τις αρχές ότι δεν έχει πρόσβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής, ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου ο πρύτανης παρακαλούσε τις αρχές να προβούν “σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κτιρίων του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας”.

Η Νομική –  ορμητήριο αντιεξουσιαστικής δράσης

Ήταν την περασμένη Πέμπτη, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων εισήλθε στο κτίριο, διέκοψε τα μαθήματα και δήλωσαν στους παρευρισκόμενους πανεπιστημιακούς και διοικητικούς υπαλλήλους ότι καταλαμβάνουν το κτίριο, επειδή αντιδρούν στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι θα έχουν τη Νομική ως ορμητήριο – “κέντρο δράσεων στο πλαίσιο του θερμού τετραημέρου και της γενικής απεργίας”.

Οι αρχές της Νομικής Σχολής, από την πλευρά τους, τήρησαν αρχικά στάση αναμονής σε σχέση με τις προθέσεις των καταληψιών, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα της ομάδας είναι φοιτητές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα