Ανυποχώρητοι οι αγρότες – Κρίσιμες ώρες για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Διαβάζεται σε 4'
Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στις κυβερνητικές πιέσεις οι αγρότες. Την Κυριακή η κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα.
- 02 Ιανουαρίου 2026 10:08
Στην πιο κρίσιμη φάση τους εισέρχονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα βλέμματα να είναι πλέον στραμμένα στην πανελλαδική σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή (4/1) στα Μάλγαρα.
Στο κατώφλι του 2026, τα τρακτέρ παραμένουν στο οδόστρωμα. Οι νυχτερινές, εναέριες εικόνες από το μπλόκο της Νίκαιας είναι χαρακτηριστικές: Μια ατέλειωτη σειρά από φώτα και σιδερένιους όγκους μέσα στο σκοτάδι, σκηνές με αναμμένα φώτα και βαρέλια με φωτιά για το τσουχτερό κρύο.
Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τονίζει πως οι αγρότες έχουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία της κοινωνίας και έχουν αποκρούσει κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα τους.
«Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν την οργή και την αποφασιστικότητά μας απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης», αναφέρουν οι αγρότες και τονίζουν πως ούτε η καταστολή, ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός, ούτε οι προσχηματικοί διάλογοι, οι πιέσεις και οι απόπειρες διάσπασης της ενότητάς τους κατάφεραν να τους κάμψουν. «Δεν κάνουμε πίσω, δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε. Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης», σημειώνουν.
Τα αγροτικά μπλόκα πιέζουν την κυβέρνηση
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των αγροτών, φαίνεται ότι οι όποιες φωνές για διάλογο άνευ όρων δεν ακούγονται μέσα στη βοή για κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα αγροτικά αιτήματα.
Από την κυβέρνηση πλέον διαμηνύουν ότι εάν οι αγρότες κλιμακώσουν ξανά με αποκλεισμούς δρόμων, θα τεθεί σε εφαρμογή Plan B με διοικητικά μέτρα κατά των ιδιοκτητών των τρακτέρ που μετέχουν σε μπλόκα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του έκανε λόγο για “μπλόκα κατά της κοινωνίας”. Ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha υποστήριξε:
“Στα μπλόκα δεν είναι όλοι οι αγρότες, βρίσκονται ορισμένοι κομμουνιστές και ακροδεξιοί, τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση είναι πολιτική πράξη και εμείς καθόμαστε και τους χαϊδεύουμε”.
Στα μπλόκα βέβαια είναι και όλοι οι γαλάζιοι αγρότες, όπως είχαν διαπιστώσει και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά την εκρηκτική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα στις 10 Δεκεμβρίου. Ειδικά τα μπλόκα της Μακεδονίας ελέγχονται από δεξιούς αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ στη Θεσσαλία παρότι σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, οργανωτικά τον πρώτο λόγο τον έχει το ΚΚΕ.
Το κρίσιμο ραντεβού στα Μάλγαρα
Μετά από μια ιστορική Πρωτοχρονιά που τους βρήκε για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω στην άσφαλτο, οι αγρότες εντείνουν τις διεργασίες για τα επόμενα βήματά τους.
Το επόμενο 48ωρο θεωρείται καθοριστικό καθώς σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο του μπλόκου της Νίκαιας, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συνέλευση των αγροτών που βρίσκονται στο σημείο πάνω από έναν μήνα.
Κομβικής σημασίας, ωστόσο, θεωρείται η πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει την προσεχή Κυριακή στα Μάλγαρα, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 50 μπλόκα.
Πρώτη Πρωτοχρονιά στα μπλόκα για τους αγρότες
Η αποφασιστικότητα των αγροτών φάνηκε και το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, όταν μετέτρεψαν την Εθνική Οδό σε υπαίθρια «αίθουσα» εκδηλώσεων. Με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, άναψαν φωτιές σε βαρέλια, έστησαν ψησταριές με κοκορέτσια και υποδέχθηκαν το 2026 με ζωντανή ρεμπέτικη ορχήστρα και ζεστό κρασί.
Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε πάνω στο καπό ενός τρακτέρ, με τους αγρότες να στέλνουν μήνυμα ενότητας: «Το φλουρί ανήκει σε κάθε σκηνή του μπλόκου». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν για το κομμάτι της κυβέρνησης, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Θα κόψουμε ένα για την κυβέρνηση; Την κόψαμε το απόγευμα!».
Παρά το εορταστικό διάλειμμα, η ουσία παραμένει μία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής: «Όταν έχουμε να κάνουμε με την επιβίωσή μας, την αξιοπρέπεια μας, τη ζωή μας την ίδια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».