Μισή συγγνώμη απ’ την Κατρίν Ντενέβ

Μισή συγγνώμη απ’ την Κατρίν Ντενέβ
FILE- In this Nov. 30, 2017, file photo, Catherine Deneuve attends the Lincoln Center Corporate Fund Gala honoring Louis Vuitton artistic director of women's collections Nicolas Ghesquiere, at Alice Tully Hall in New York. Deneuve was among about 100 performers, scholars and others who signed an open letter published Tuesday, Jan. 9, 2018, by the newspaper Le Monde saying the "legitimate protest against sexual violence" stemming from the Harvey Weinstein scandal has gone too far and threatens hard-won sexual freedoms. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File) AP

Η γαλλίδα ηθοποιός δίνει διευκρινίσεις και ζητά συγγνώμη απ' τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, μετά τον σάλο που προκάλεσε το άρθρο με 100 διάσημες υπογραφές

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου που έφερε και τη δική της υπογραφή για το «δικαίωμα στην ενόχληση» στο όνομα της διαφύλαξης της «σεξουαλικής ελευθερίας», η Κατρίν Ντενέβ, εξηγεί τη θέση της για ένα κείμενο που θεωρεί «σθεναρό, αν όχι απολύτως καίριο», αλλά ζητά συγγνώμη από τα θύματα επιθέσεων, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε απόψε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Libération.

«Χαιρετώ αδελφικά όλα τα θύματα βδελυρών πράξεων που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, σε αυτά και μόνον σε αυτά ζητώ συγγνώμη», γράφει η γαλλίδα ηθοποιός.

Στο άρθρο στη Le Monde το οποίο υπογράφει μαζί με περίπου 100 γυναίκες και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, σημειώνουν ότι: «Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ‘καμάκι’ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλοκρατική επίθεση», απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» που έχει κάνει την εμφάνισή του μετά τις πρώτες κατηγορίες για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση με στόχο τον Γουάινστιν.

Σύμφωνα μ’ αυτές, αν μετά την υπόθεση υπήρξε «μια θεμιτή συνειδητοποίηση των σεξουαλικών βιαιοτήτων που ασκούνται σε βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα μέσα στο επαγγελματικό πλαίσιο», «αυτή η απελευθέρωση του λόγου στρέφεται σήμερα στο αντίθετό της: μας διατάσσουν να μιλάμε καθώς πρέπει, να αποσιωπούμε αυτό που προκαλεί θυμό, και αυτές που αρνούνται να υποκύψουν σε τέτοιες εντολές θεωρούνται προδότριες, συνεργοί!».

«Εκστρατεία καταδόσεων», «συνοπτική δικαιοσύνη»: άνδρες «τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για ‘προσωπικά’ πράγματα σε ένα επαγγελματικό δείπνο ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, η έλξη με την οποία δεν ήταν αμοιβαία»  υποστηρίζουν κάνοντας λόγο για ένα «καθαρτήριο κύμα».

Για τη συλλογικότητα αυτή, «αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα ‘γουρούνια’ στο σφαγείο, αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν (….) ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν να προστατεύονται».

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα» συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο αυτό, λέγοντας ότι υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα