Με το σταυρό στο χέρι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ

Με το σταυρό στο χέρι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ
Επίσκεψη του πρωθυπουργού ΑΝτ. Σαμαρά στο Άγιον Όρος την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) eurokinissi

Η σαμαρική ηγεσία στρέφει το κόμμα όλο και πιο δεξιά, η υπόλοιπη παράταξη βράζει και τα στελέχη εξακολουθούν προς το παρόν να σιωπούν και μετρούν σταυρούς και πρωτιές σε περιφέρειες. Στο δια ταύτα, δεν αποκλείεται μία μακρά περίοδος εσωστρέφειας α λα 1996-1997. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Το γεγονός ότι η πρώτη ανακοίνωση της Ν.Δ ως αντιπολίτευση πλέον αφορούσε την απόφαση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο, αλλά και ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέδωσε στο διάδοχο του στο Μαξίμου προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η εμμονή σε λογικές τύπου “πατρίς και θρησκεία” μετά την παταγώδη εκλογική αποτυχία της στρατηγικής δεξιάς συστράτευσης ενέτεινε τις ανησυχίες όσων ζητούν στροφή στο κέντρο. Και από πάνω, η εικόνα ενός απελθόντα πρωθυπουργού που έμοιαζε να αποφεύγει να συναντήσει και να ενημερώσει τον ερχόμενο, συνέτεινε στον προβληματισμό περί πολιτικής απομόνωσης μίας Ν.Δ που κοιτάζει μόνο στα δεξιά. Τα αιχμηρά σχόλια του Ευάγγελου Αντώναρου για το δεύτερο θέμα μάλιστα συζητήθηκαν ιδιαίτερα.

Προκειμένου να εκτονωθεί η βαριά ομολογουμένως ατμόσφαιρα και ενώ πληροφορίες περί επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ με τον πρώην πρωθυπουργό την Κυριακή δεν επιβεβαιώνονται, στο επιτελείο του κ.Σαμαρά φέρονται να εξετάζουν κινήσεις από τη σύγκληση των κομματικών οργάνων (ο επανεκλεγείς στην Α Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης ζητά επιμόνως συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος συζήτηση σε βάθος για τα αίτια της ήττας) μέχρι και συνέδριο, στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ θα μπορούσε να επιδιώξει εκ νέου πολιτική νομιμοποίηση. Το κλίμα όμως μεταξύ των σαμαρικών μάλλον αποτυπώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών χαρακτήρισε χθες στο Σκάι “αριστερίστικα” τα περί διεξαγωγής συνεδρίου. Θέλησε επίσης να υποβαθμίσει την εσωκομματική δυσαρέσκεια με το σχόλιο “Στεναχώριες πολλών για πολλά ναι, θέμα ηγεσίας ου” και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα προλάβει να κάνει Πάσχα.

Η αλήθεια είναι ότι πέραν δηλώσεων περί καθαρής και βαριάς ήττας από στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι φερόμενοι ως διάδοχοι δεν έχουν κινηθεί. Οι περισσότεροι φοβούνται μήπως “καούν”, από την άλλη δεν αποκλείεται όποιος κάνει το πρώτο βήμα να καταφέρει να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες. Βέβαια, ακόμη δεν έχει καν ορκιστεί η νέα Βουλή, ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των σταυρών στις μεγάλες περιφέρειες.

Η διαφαινόμενη πρωτιά του κ.Δένδια στη Β’ Αθηνών, όπου κατέβηκε μάλιστα για πρώτη φορά, έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στο επιτελείο του απερχόμενου υπουργού Άμυνας και προκάλεσε αίσθηση στο νεοδημοκρατικό μικρόκοσμο. Μικρομεσαία στελέχη με μητσοτακικές αναφορές ψιθύριζαν για καραμανλική στήριξη στον κ.Δένδια, παρά τις διαφορετικού μήκους κύματος διαρροές των προηγούμενων ημερών.

Eτεροι παράγοντες με καραμανλικές ρίζες απέδιδαν την εξέλιξη και σε σαμαρικό “πουσάρισμα” του πρώην πλέον υπουργού, προκειμένου να υπάρχει αντίβαρο στο Μάκη Βορίδη, που επίσης πρώτευσε στο υπόλοιπο Αττικής. Ο απελθών υπουργός Υγείας αποτελεί “κόκκινο πανί” για την πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ. Ο ακραία δεξιός λόγος του έχει όμως απήχηση σε ένα “σκληρό” δεξιό ακροατήριο, το οποίο όταν έλθει η ώρα της κάλπης ενδεχομένως να κινείτο πιο συντεταγμένα από τους φιλελεύθερους όπως συνέβη και το 2009.

Εκτός από τη δεύτερη θέση του κ.Μητσοτάκη στη Β’ Αθηνών, ορισμένοι σχολίασαν και την τρίτη θέση που κατέλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Α’ Αθήνας. Πολλοί όμως θεωρούν αυτά λεπτομέρειες, υπενθυμίζοντας με νόημα πως πριν από πέντε χρόνια η “σίγουρη” Ντόρα ηττήθηκε από τον κ.Σαμαρά που εκλεγόταν δεύτερος (μετά το Γιάννη Λαμπρόπουλο) και μάλιστα στη μικρή επαρχιακή περιφέρεια της Μεσσηνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα