Όλα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ. Τσίπρας σε Γιούνκερ: “Ποιοι είστε εσείς που αλλάζετε εκλεγμένες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία”

Όλα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ. Τσίπρας σε Γιούνκερ:  “Ποιοι είστε εσείς που αλλάζετε εκλεγμένες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία”
From left, Alexis Tsipras from Greece, Denmark's Ska Keller, Germany's Martin Schulz,Luxembourg's Jean-Claude Juncker, and Belgium's Guy Verhofstadt hold a televised debate as the 5 candidates campaigning to be next President of the European Commission at the European Parliament in Brussels, Thursday, May 15, 2014. Elections for the 751-seat Parliament will take place across the 28-nation EU on May 22-25. (AP Photo/Yves Logghe) Associated Press

Διαγραφή χρέους, αποπομπή της τρόικας από την ΕΕ και στροφή στην ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας στην τηλεμαχία για την Κομισιόν. Η κόντρα με τον Φερχόφστατ, τα τζόκερ και η αναπάντητη ερώτηση για τις Κάννες (Vid)

Καλό ρυθμό, αρκετές ατάκες και αυξημένο ενδιαφέρον είχε το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφσταντ, Σκα Κέλερ και του Αλ. Τσίπρα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου. Πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν για τα ζητήματα της ανεργίας, την οικονομική κρίση, τις τράπεζες, τον ευρωσκεπτικισμό, την κρίση στην Ουκρανία, τη μεταναστευτική πολιτική, τη θρησκεία και τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Η κα Κέλερ, στο τέλος του ντιμπέιτ, έστειλε μήνυμα για τις μαθήτριες της Νιγηρίας, που έχουν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ, δείχνοντας χαρτί στην κάμερα που έγραφε “φέρτε πίσω τα κορίτσια μας”. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και οι άλλοι συμμετέχοντες στην τηλεμαχία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους άλλους υποψηφίους , ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες .

Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία ο Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία.

Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη . Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Κόντρα με τον Γκι Φερχόφστατ

Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση, αλλιώς, υποστήριξε, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη τους λαούς.

Ο Γκι Φερχόφστατ, απαντώντας τόνισε ότι για την κρίση στην Ελλάδα φταίνε τα κόμματα που κυβέρνησαν, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα, κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη”

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χάνει συνεχώς αρμοδιότητες.

“Η Σύνοδος Κορυφής, είναι μια Σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν 28 αρχηγοί και αποφασίζει η κα Μέρκελ” είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στην περίφημη σύνοδο των Καννών, όταν και σφραγίστηκε η μοίρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

“Να μην αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση νεοναζί”

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου. Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, και πως πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».

Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οξύμωρο η ΕΕ να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη. Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ευρώπη, αν πρέπει να τοποθετούνται στα δημόσια κτίρια ή αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαντίλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών. Είναι επικίνδυνο, επισήμανε, να υπάρξει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού, κυρίως γύρω από θρησκευτικά θέματα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και ως παράδειγμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, κάτι που, όπως υποστήριξε, πρέπει να αποτρέψουμε.

Ο κ. Τσίπρας καταλήγοντας, τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης, που θα ανήκει στους λαούς της και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δημοψηφίσματα και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εκδιωχθεί η τρόικα (η καταστρόικα όπως είπε) από την Ευρώπη και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Τι είπαν Γιούνκερ και Φερχόφστατ

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα. «Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. «Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα» είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες».

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο. «Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή ή στη λιρέτα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποιος θα πληρώσει το τίμημα και τις συνέπειες των υποτιμήσεων των νομισμάτων; Ο απλός πολίτης που θα χάνει αγοραστική δύναμη και ο συνταξιούχος που θα χάνει μέρος των αποταμιεύσεών του. Αυτό δεν αποτελεί λύση», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Εξάλλου, ο Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έλλειψη ηγεσίας. «Η ηγεσία της Επιτροπής συμβουλεύεται πρώτα το Βερολίνο και το Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ηγέτες και όχι γραμματείς.

Στο ερώτημα πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας εκ των πέντε υποψηφίων που συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, ο Γκι Φερχόφστατ είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να επιλεγεί κάποιος άλλος εκτός αυτών των πέντε. «Μόνο κάποιος από εμάς μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλιώς να κατεβάσουμε τα ρολά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη του και να σεβαστεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. «Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή κάποια μέλη του δεν το πράξουν αυτό, θα αποτελούσε ματαίωση της δημοκρατίας», ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.

Στον επίλογό του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικές μορφές και όραμα για το μέλλον, ενώ τόνισε ότι το μήνυμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι: «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε ότι θέλει μια Ευρώπη που να μη καλλιεργεί διχασμούς. «Τέρμα στους τεχνητούς διχασμούς βορρά – νότου, παλαιών και νέων μελών. Ναι στην Ευρώπη της φρόνησης και του συμβιβασμού που θα επιτρέψει στον ευρωπαίο πολίτη να την ερωτευτεί ξανά», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το όραμα τους για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια ανέπτυξαν στην τηλεμαχία ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κέρδισε τις εντυπώσεις η Σκα Κέλερ

Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε ότι επιθυμεί “να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του ευρωπαϊκού οίκου βάζοντας στο προσκήνιο τον απλό πολίτη προκειμένου να αλλάξει η Ευρώπη, προσφέροντας ευημερία εργασία και καλύτερο μέλλον”. Η Σκα Κέλερ τόνισε ότι θα εργαστεί για μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και τις κλιματικές αλλαγές.

Ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας ο Μ. Σουλτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας κυρίως των νέων που πλήττει 6 εκατ. πολίτες στην ΕΕ οι οποίοι “πληρώνουν για τα λάθη άλλων” ενώ επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Πρότεινε τη δημιουργία ειδικού πανευρωπαϊκού προγράμματος χορήγησης πιστώσεων προς όφελος των ΜΜΕ κυρίως στις περιοχές των χωρών που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανεργίας. Σε ότι αφορά τη συνταγή εξόδου από την κρίση που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια υποστήριξε το συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που ήταν αναπόφευκτη και στρατηγικών επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης επισημαίνοντας πως η τραπεζική ενοποίηση είναι ένα πρώτο καθοριστικό βήμα ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ της κρίσης χρέους και των τραπεζικών κρίσεων. Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος και αυξημένη ανάληψη ευθύνης ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια άλλη Ευρώπη και ότι στοίχημα είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Για το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υποστήριξε ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τη νόμιμη μετανάστευση, ένα σύστημα προσωρινής προστασίας αλλά και μεγαλύτερη προστασία για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Επεσήμανε ακόμη ότι η διαφθορά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο τονίζοντας ότι απαιτούνται πιο αυστηροί κανόνες για την αντιμετώπισή της με μεγαλύτερη διαφάνεια. Αποσαφήνισε επίσης πως θα ήταν αδιανόητο οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιλέξουν κάποιο άλλο πρόσωπο από τους πέντε επίσημους υποψηφίους καθώς πολύ απλά, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα συναινέσει.

Για την οικονομία η Σκα Κέλερ είπε ότι επιθυμεί μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ανεργία των νέων είπε η υποψήφια των Πρασίνων η οποία υποστήριξε ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Η Σκα Κέλερ απέδωσε το έως τώρα περιορισμένο ενδιαφέρον τον ευρωπαίων στις ευρωεκλογές (το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν μόλις 43%) στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν αγγίζουν τον πολίτη και επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Για τη διαφθορά στην Ευρώπη στάθηκε ιδιαίτερα στους λομπίστες οι οποίοι είναι υπεράριθμοι και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ ενώ για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν συμφώνησε με τον Μ. Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων, κάτι που προκύπτει και από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισαβόνας.

*Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην τηλεμαχία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τον Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιο του ίδιου κόμματος, και την  Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στα ελληνικά και υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το ντιμπέιτ αναμεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών της ΕΕ και στο Διαδίκτυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα