Αλλάζει ο τρόπος που θα χρησιμοποιούν τα social media στην Ελλάδα οι ανήλικοι
Διαβάζεται σε 4'
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θα δοκιμάσουν νέα εφαρμογή, η οποία αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα social media οι ανήλικοι.
- 15 Ιουλίου 2025 09:33
Μάλλον δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πώς τα social media έχουν κάνει πιο έντονο το φαινόμενο της βία ανηλίκων, καθώς κάθε ημέρα προκύπτει μια σχετική είδηση στα δελτία ειδήσεων.
Το NEWS 24/7 έχει αναλύσει εκτενώς το θέμα, αναδεικνύοντας μεταξύ πολλών άλλων, την ανάγκη για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως πέντε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοκιμάσουν πρώτα την εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για την προστασία των ανηλίκων. Στη λίστα είναι και η Ελλάδα.
Η Le Monde έγραψε πως πολλές ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης που αύξησαν την πίεση για την καλύτερη προστασία της σωματικής και της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, κατά τις online δραστηριότητες τους, μέσω πιο αυστηρών μέτρων.
Κάποιοι πρότειναν τον αποκλεισμό στην πρόσβαση στα social media σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Τον Ιούνιο η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προώθησαν μια πρόταση με τρόπους που η ΕΕ θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη Δανία που ανέλαβε την Ιούνιο την προεδρία να θέτει το θέμα ως «βασική προτεραιότητα».
Είχε δεσμευθεί πως θα πιέσει για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Έτσι, τη Δευτέρα, η Κομισιόν αποκάλυψε το πρωτότυπο εφαρμογής επιβεβαίωσης ηλικίας που θα χρησιμοποιηθεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία (η κάθε χώρα θα έχει τη δική της έκδοση) και θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα πως είναι ενήλικες -άνω των 18 ετών.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε τα παιδιά από το ακατάλληλο περιεχόμενο» δήλωσε η Henna Virkkunen, Επίτροπος της ΕΕ, υπεύθυνη για την τεχνολογία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο, όπου τα παιδιά μπορούν να μπουν σε ένα κατάστημα για να αγοράσουν αλκοόλ και να πάνε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, απλά και μόνο δηλώνοντας ότι είναι 18 ετών -χωρίς πορτιέρηδες, χωρίς ελέγχους ταυτότητας» εξήγησε η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Δανίας, Caroline Stage Olsen, η οποία προφανώς δεν έχει έλθει στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια».
«Με τη νέα εφαρμογή, δεν θα υπάρχουν άλλα νυχτερινά κέντρα χωρίς πορτιέρηδες. Η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον πραγματικό κόσμο, για την επαλήθευση της ηλικίας για την αγορά αλκοόλ και τσιγάρων».
ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Σε πρώτη φάση, μόλις παραδοθεί η εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να την “κατεβάσουν” και να τη χρησιμοποιούν για να επαληθεύουν πως είναι ενήλικες, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν ιστότοπο ή μια πλατφόρμα.
Θα παραχωρούν προσωπικά δεδομένα, όπως η ημερομηνία γέννησης, ωστόσο οι online υπηρεσίες θα λαμβάνουν μόνο την απόδειξη ότι ο χρήστης είναι άνω των 18 ετών -και όχι τα προσωπικά του στοιχεία. Οι διαδικασίες έκδοσης και παρουσίασης θα διεκπεραιώνονται από ξεχωριστές οντότητες, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα.
Επιπλέον, ο πάροχος αποδεικτικών στοιχείων δεν θα ενημερώνεται για τις υπηρεσίες στις οποίες χρησιμοποιείται η απόδειξη. Κάθε απόδειξη θα χρησιμοποιείται μόνο μία φορά, για να αποτρέπεται η διασταυρούμενη παρακολούθηση υπηρεσιών.
Με τον καιρό το app θα προσαρμόζεται καλύτερα στους χρήστες κάθε χώρας, με στόχο να έχει κάθε μέλος τη δική του και αν το κρίνει, διαφορετικούς κανόνες -με διαφορετικά όρια ηλικίας για διαφορετικές υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει ορίσει ως ελάχιστη ηλικία για τη χρήση των social media τα 15 έτη, ενώ οι ίδιες οι πλατφόρμες έχουν ως όριο τα 13.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act -DSA) της ΕΕ, που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες σε πλατφόρμες, όπως η Google, η Meta και το TikTok, για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.
ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ “ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ” ΚΑΙ ΤΩΝ SCREENSHOTS
Στην ανακοίνωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι μαζί με την εφαρμογή, έγιναν και συστάσεις προς τους τεχνολογικούς κολοσσούς, στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και να αποτραπεί η έκθεση τους σε επικίνδυνη συμπεριφορά.
Μεταξύ των συστάσεων είναι η αφαίρεση “εθιστικών” λειτουργιών, όπως είναι το “διαβάστηκε”, που ενημερώνει τους χρήστες πότε ένα άτομο διαβάζει το μήνυμά του.
Θα είναι πιο εύκολο για τους ανήλικους να μπλοκάρουν ή να κάνουν mute χρήστες και να εμποδίζουν λογαριασμούς από το να “κατεβάζουν” ή να κάνουν screenshots περιεχόμενο τους.
Η ΕΕ συνέστησε επίσης, στις πλατφόρμες να απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις από προεπιλογή, ειδικά κατά τις ώρες ύπνου, να περιορίζουν την πρόσβαση των εφαρμογών σε φωτογραφίες ή να απενεργοποιούν την κάμερα από προεπιλογή, ώστε να περιορίζουν την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο και επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση.