Από πνευμονικό οίδημα ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι

Διαβάζεται σε 5'
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου)
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Πνευμονικό οίδημα η αιτία θανάτου της 16χρονης στο Γκάζι, εκτιμούν οι ιατροδικαστές. Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων βρίσκονται οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων για να διαπιστώσουν αν είχε γίνει κατανάλωση αλκοόλ, σε τι συγκέντρωση και αν υπήρξε συνδυασμός με άλλες ουσίες που να εξηγεί το πνευμονικό οίδημα που υπέστη η άτυχη 16χρονη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Γκάζι.

Σε αυτή την αιτία θανάτου κατέληξαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν τη νεκροτομή την περασμένη Τρίτη και έλαβαν δείγματα ιστών για τη διενέργεια και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η υπόθεση ήρθε σε γνώση των Αρχών, όταν το πρωί της Κυριακής (19/10) ο πατέρας της 16χρονης μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και παρέδωσε την αναγγελία θανάτου της κόρης του που μόλις είχε παραλάβει από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ζητώντας να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στο παιδί του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις Αρχές, η ανήλικη διασκέδαζε σε μπαρ στην οδό Δεκελέων στο Γκάζι και περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα, βγαίνοντας από το μαγαζί αισθάνθηκε μία ξαφνική αδιαθεσία και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με ΕΚΑΒ όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Μάλιστα, το ΕΚΑΒ την ίδια νύχτα και από το ίδιο σημείο μετέφερε στον «Ευαγγελισμό» ακόμα τρία άτομα, όλοι ενήλικοι, με συμπτώματα μέθης.

Την Τρίτη μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί που κατάσχεσαν μπουκάλια αλκοόλ για δειγματοληπτικό έλεγχο. Δεν υπήρχαν κάμερες στο μαγαζί και έτσι αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τα γύρω καταστήματα.

Στην κατάθεσή τους, τρεις ανήλικοι που ήταν στην παρέα του κοριτσιού, ανέφεραν πως κατανάλωσαν από δύο βότκες ο καθένας.

Καβγάς ΕΛ.ΑΣ – υπουργείου Υγείας για τον θάνατο της 16χρονης

Eν τω μεταξύ, ΕΛ.ΑΣ και υπουργείο Υγείας πετούν μεταξύ τους το μπαλάκι των ευθυνών σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης και τον χρόνο ενημέρωσης των αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ από το απόγευμα της Τετάρτης, ούτε το ΕΚΑΒ ούτε το Νοσοκομείο ενημέρωσαν την Αστυνομία άμεσα -ως όφειλαν- για να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για συλλογή στοιχείων. Ισχυρισμό που επανέλαβε μέσω επίσημης ανακοίνωσης η ΕΛ.ΑΣ, το πρωί της Πέμπτης.

«Μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 19-10-2025, πατέρας 16χρονης, μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας με αναγγελία θανάτου της κόρης του από δημόσιο Νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε, λήφθηκαν καταθέσεις από φιλικά πρόσωπα της 16χρονης, σύμφωνα με τις οποίες, η ανήλικη, όπως και οι ίδιοι, πριν απ’ το συμβάν είχαν προβεί σε κατανάλωση αλκοόλ σε κατάστημα στο Γκάζι.

Για το περιστατικό δεν προκύπτει προηγούμενη τηλεφωνική ή άλλου είδους ενημέρωση στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης ή σε Αστυνομική Υπηρεσία. Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και το νοσοκομείο αντικρούουν τον ισχυρισμό της ΕΛ.ΑΣ λέγοντας πως είχε ενημερωθεί σχετικά. Συγκεκριμένα, ο πρώτος, μιλώντας στο Action24 το πρωί της Πέμπτης, είπε μεταξύ άλλων πως «μια χαρά ενημερώθηκε η αστυνομία. Το τι συνέβη ως προς την αξιολόγηση του περιστατικού, δεν το γνωρίζω».

Από την πλευρά του, το νοσοκομείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου για τον χρόνο ενημέρωση των αστυνομικών αρχών αναφέρει τα εξής: «Εκ των εφημερευόντων ιατρών υπήρξε ενημέρωση της Υπεύθυνης Νοσηλεύτριας Βάρδιας για την άφιξη της ανωτέρω ασθενούς με την υπόδειξη για κλήση του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος προς ενεργοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης στοιχείων της νεαρής γυναίκας, δεδομένου ότι το περιστατικό συνιστούσε εξωνοσοκομειακή ανακοπή αγνώστων στοιχείων και απουσία συνοδού».

Και προσθέτει: «Με οδηγία της εφημερεύουσας και επιληφθείσας του περιστατικού καρδιολόγου πραγματοποιήθηκε από το νοσηλευτή βάρδιας, κλήση προς το ΑΤ Συντάγματος, με χρήση του τηλεφωνικού δέκτη του νοσηλευτή βάρδιας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών Καρδιοναπνευστικής αναζωογόνησης προσήλθαν οι γονείς, οι οποίοι προέβησαν στην αναγνώριση της κόρης τους».

Από τα παραπάνω, πάντως, δεν καθίσταται σαφές κατά πόσο υπήρξε ανταπόκριση στην κλήση από την ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου

«Στην εφημερία της 18ης-19ης Οκτωβρίου 2025 και προσεγγιστικά περί ώρα 1.30 πρωινή (της 19ης-10-2025) διακομίστηκε μέσω ΕΚΑΒ στη γενική εφημερία του ΓΝΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ νεαρή γυναίκα αγνώστων στοιχείων ταυτότητας και ασυνόδευτη, η οποία είχε ανευρεθεί αναίσθητη σε εξωτερικό χώρο κέντρου διασκέδασης (club) στην περιοχή Γκάζι.

Κατά το χρόνο εισαγωγής της νεαρής κοπέλας στο Καρδιολογικό ΤΕΠ του Νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι ήταν απνοϊκή, άσφυγμη, χωρίς αυτόματη ηλεκτρική δραστηριότητα, με κόρες ματιών σε μυδρίαση.

Οι εφημερεύοντες ιατροί του Καρδιολογικού ΤΕΠ προέβησαν άμεσα καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση σύμφωνα με το πρωτόκολλο (πρόσθετα έγινε ενδοτραχειακή διασωλήνωση από την εφημερεύουσα αναισθησιολόγο) επί προσεγγιστικά 1 ½ ώρα από την εισαγωγή της.

Εκ των εφημερευόντων ιατρών υπήρξε ενημέρωση της Υπεύθυνης Νοσηλεύτριας Βάρδιας για την άφιξη της ανωτέρω ασθενούς με την υπόδειξη για κλήση του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος προς ενεργοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης στοιχείων της νεαρής γυναίκας, δεδομένου ότι το περιστατικό συνιστούσε εξωνοσοκομειακή ανακοπή αγνώστων στοιχείων και απουσία συνοδού.

Με οδηγία της εφημερεύουσας και επιληφθείσας του περιστατικού καρδιολόγου πραγματοποιήθηκε από το νοσηλευτή βάρδιας κλήση προς το ΑΤ Συντάγματος, με χρήση του τηλεφωνικού δέκτη του νοσηλευτή βάρδιας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών Καρδιοναπνευστικής αναζωογόνησης προσήλθαν οι γονείς, οι οποίοι προέβησαν στην αναγνώριση της κόρης τους.

Από το Νοσοκομείο τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ενημερώθηκαν οι γονείς και και ενεργοποιήθηκε η διαδικασία διενέργειας νεκροψίας νεκροτομής, όπως λαμβάνει χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα