Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη λειψυδρία
Διαβάζεται σε 3'
Τι αποκαλύπτει το Bloomberg για το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα. Στο τραπέζι νέο ταμείο για έργα ύδρευσης.
- 23 Ιουλίου 2025 08:46
Σε δραστικές αλλαγές προχωρά η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης λειψυδρίας, που απειλεί άμεσα την υδροδότηση της χώρας.
Όπως αποκαλύπτουν στο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται η συγχώνευση περισσότερων από 700 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μόλις τρεις ενιαίους φορείς, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των υδάτινων πόρων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ήδη υφιστάμενες εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την υπόλοιπη επικράτεια.
Στόχος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ο καλύτερος συντονισμός της διαχείρισης του νερού, καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Αττικής βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία νέου ταμείου, που θα χρηματοδοτεί κρίσιμα έργα όπως φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και άλλες επενδύσεις που ενισχύουν την υδατική ασφάλεια.
Η Αττική και η Κρήτη αναμένεται να χαρακτηριστούν επίσημα ως περιοχές με καθεστώς λειψυδρίας, κάτι που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των αναγκαίων παρεμβάσεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη (23/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ξεκίνησει στις 10:30 και θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα που θα έχει στο επίκεντρο της αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η πίεση στο υδροδοτικό σύστημα της Αττικής, που εξυπηρετεί περισσότερους από 4,4 εκατομμύρια κατοίκους, αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη βροχόπτωση έχουν ρίξει κατακόρυφα τα επίπεδα των αποθεμάτων, επισημαίνει το Bloomberg.
Η κλιματική κρίση πλήττει την Ευρώπη – την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο στον κόσμο – ενώ οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ξηρασίας. Αυτό απειλεί τόσο τον τουρισμό όσο και τον αγροτικό τομέα της χώρας μας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών που προκαλούνται από σφοδρές καταιγίδες, επιβαρύνουν τις “γερασμένες” υποδομές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο “τρέχουν” 1.327 έργα διαχείρισης νερού στη χώρα, που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 278 έργα συνολικού προϋπολογισμού 356,4 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι τρεις νέοι φορείς θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκεται η μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με στόχο την “ενίσχυση της αποδοτικότητας”. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων και η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Το τελικό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείονται τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.