Δίκη Χρυσής Αυγής: “Όσο λιγότερες αναστολές, τόσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία”

Διαβάζεται σε 6'
Ο Γιάννης Λαγός στη Δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο Γιάννης Λαγός στη Δίκη της Χρυσής Αυγής inTime

Τα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής ανέλυσε, στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας, καταλήγοντας ότι “αυτοί με τις λιγότερες αναστολές, ανέβαιναν στην ιεραρχία”.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων στις οποίες προχώρησαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής με κορύφωση τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέλυσε η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου, κατά τη δεύτερη ημέρα της αγόρευσής της, καταλήγοντας ότι «αυτοί με τις λιγότερες αναστολές, ανέβαιναν στην ιεραρχία».

Η εισαγγελική λειτουργός ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφέρθηκε στον τρόπο που οι κατηγορούμενοι «χρησιμοποιούσαν τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο για να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους» εξηγώντας ότι συνήθιζαν να μηνύουν ή να απειλούν με μηνύσεις θύματα ή άλλα πρόσωπα. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην εμπλοκή αστυνομικών στην εγκληματική οργάνωσης παραδεχόμενη ότι «ένας μικρός αριθμός αστυνομικών συνέδραμαν ή ανέχονταν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής» προσθέτοντας: «βέβαια μετά από έρευνα που διεξήχθη μόνο 10 αποδείχθηκε ότι είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή».

 

LIVE C

Η Κυριακή Στεφανάτου ανέλυσε την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αναφέροντας αναλυτικά όσα προηγήθηκαν αυτής. Έκρινε ότι ο Ιω. Λαγός είχε δώσει το έναυσμα σε ομιλία του, κατά την οποία είπε πως οι μετανάστες θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και τον ελληνικό λαό, στοχοποιώντας τους. «Λίγες ώρες μετά την ομιλία Λαγού οι κατηγορούμενοι συγκεντρώθηκαν, ενώθηκαν, οργανώθηκαν και συγκρότησαν ομάδα δεκαπέντε ατόμων, η οποία κατευθύνθηκε στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων» τονίζοντας πως οι δράστες έκαναν γνωστή την ταυτότητα τους όπως και με τα ρούχα που φορούσαν. Όπως τόνισε, «το έκαναν για να δείχνουν τη δύναμη της Χρυσής Αυγής που δεν ήταν άλλη από τη βία. Δεν κρύβονταν οι δράστες».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή της ότι αποτελεί κοινή γραμμή των κατηγορουμένων η σταθερή άρνηση όλων των στοιχείων. «Οι κατηγορούμενοι ευελπιστούν ότι το δικαστήριο σας δεν θα έχει διαβάσει την εκκαλουμένη των δώδεκα χιλιάδων σελίδων, είναι η επιτομή της στρεψοδικίας, είναι η απόδειξη γιατί αυτή η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί δώδεκα χρόνια μετά. Δεν υπάρχει στέρεο έδαφος δικανικής πεποίθησης. Αρνούνται τα πάντα» είπε με το Ιω. Λαγό, τον μοναδικό παρόντα κατηγορούμενο, να αντιδρά.

Αναφορικά με το modus operandi της εν λόγω επίθεσης, η εισαγγελέας Στεφανάτου υποστήριξε ότι έχει τα ίδια ρατσιστικά χαρακτηριστικά όπως και άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, δηλαδή: «πρόκειται για πολυπρόσωπη επίθεση, όπου ο αριθμός των δραστών είναι υπέρτερος αυτού των θυμάτων, φέρουν χαρακτηριστικά της Χρυσή Αυγής, εξοπλισμένοι με όπλα όπως ρόπαλα και πυροσβεστήρα, απαντούν στο παράγγελμα «πάμε», δρούν γρήγορα και κυρίως δηλώνουν την ταυτότητά τους. Η Χρυσή Αυγή κατά τη συνήθη πρακτική της συγκάλυψε τους δράστες».

Κατέληξε δε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή οργάνωσε την επίθεση, την έκρινε και την επιδοκίμασε, αλλιώς ο κατηγορούμενος Πανταζής δεν θα είχε επιτεθεί και κατά μελών του ΠΑΜΕ. Έμεινε ατιμώρητος μετά τις επιθέσεις και ανέβαινε ιεραρχικά και αυτό όπλισε το χέρι του Γ. Ρουπακιά. Κατάλαβε ο Γ. Ρουπακιάς ότι όσο λιγότερες αναστολές έχεις, τόσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία. Γιατί να μην κατέβει υποψήφιος και αυτός στις επόμενες εκλογές; Τι του έλειπε αυτουνού;».

LIVE C

«Επιβραβεύονταν οι πρωταγωνιστές»

Οι έλεγχοι σε λαϊκές αγορές για την αδειοδότηση των μικροπωλητών καλύπτονταν από «πολιτικό άλλοθι με την ύπαρξη βουλευτή» και λάμβαναν χώρα «συγχρονισμένα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας εξ ου προκύπτει η κεντρική εντολή».

Ειδικά για την περίπτωση της Ραφήνας, κατά την εισαγγελέα, αν έπεφτε πως πλησίασαν τον δήμαρχο και τον ρώτησαν εκ του περισσού αν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη λιτανεία «για να γίνει γνωστή σε όλους η πατρότητα της επίθεσης σε βάρος των μεταναστών μικροπωλητών», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «το χρώμα του προσώπου ήταν το μόνο κίνητρο για την επίθεση κατά μικροπωλητών», καθώς και ότι «ο κόσμος τρομοκρατείτο άμα τη εμφανίσει τους». Οι εν λόγω έλεγχοι, όπως αναφέρθηκε, «σταμάτησαν λόγω της κατακραυγής του κόσμου», ωστόσο η Χρυσή Αυγή προχώρησε στην «επιβράβευση των πρωταγωνιστών ως υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές».

Η δολοφονία Λουκμάν

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε «άγρια και αποτρόπαια» τη δολοφονία κατά του Σαχζάντ Λουκμάν στα Πετράλωνα το 2013 ξημερώματα, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο του στην εργασία του. Όπως περιέγραψε «οι δύο δράστες του εγκλήματος άνευ λόγου και αιτίας και χωρίς να προκαλέσει αυτός του επιτέθηκαν με στιλέτο τύπου πεταλούδα» προκαλώντας «ατρακτωειδές τραύμα όπως στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Καταδεικνύεται πως ο Λιακόπουλος έπληξε με βιαιότητα το ψηλότερο από τον ίδιο θύμα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ρουπακιά επειδή ο Φύσσας ήταν ψηλότερος».

Πρόσθεσε ότι ο τραγικός Λουκμάν δεν τους έδωσε καμία αφορμή» αλλά οι κατηγορούμενοι «διέπραξαν το αποτρόπαιο έγκλημα τους λόγω ρατσιστικού κινήτρου», ενώ αναφέρθηκε και στα φυλλάδια και στοιχεία που συνέδεαν τους κατηγορούμενος με τη Χρυσή Αυγή.

«Η ενέργεια τους δεν ήταν τυχαία αλλά στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε ως κυρίαρχη κι απόλυτη την ιδέα φυλής, ιδέα του αίματος και εναντιώνονταν στην ομάδα των υπάνθρωπων. Κινούμενοι από φυλετικό μίσος περιδιάβαιναν στο κέντρο της Αθήνας κυνηγώντας μετανάστες και συμμορφωμένοι στις παροτρύνσεις του αρχηγού και υψηλόβαθμων μελών της οργάνωσης, βουλετών και άλλων» υποστήριξε.

Η Κυριακή Στεφανάτου περιέγραψε παράλληλα και σειρά άλλων επιθέσεων που έχουν αποδοθεί στη Χρυσή Αυγή, μεταξύ των οποίων η επίθεση κατά αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και στην Αθήνα, η επίθεση κατά αντιναζιστών στην Παροικία Πάρου, καθώς και οι επιθέσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία Τρίπολης, Λάρισας, Καλαμάτας και Νίκαιας, παραθέτοντας τα στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια, καταδεικνύουν ότι οι εμπλεκόμενοι δράστες λειτούργησαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς «δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα αλλά οργανωμένα και είχαν οργανωθεί από τη Χρυσή Αυγή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα