Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η ιστορική απόφαση του Εφετείου

Διαβάζεται σε 3'
Μάγδα Φύσσα
Μάγδα Φύσσα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ελληνική Δικαιοσύνη θα εκφωνήσει την ετυμηγορία της σε δεύτερο βαθμό, αναφορικά με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Δεκατρία χρόνια από τις πρώτες συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και πέντε από την πρωτόδικη καταδίκη τους, η ελληνική Δικαιοσύνη είναι έτοιμη να εκφωνήσει την ετυμηγορία της σε δεύτερο βαθμό αναφορικά με την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων από την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Μαρτίου ως την ημέρα που θα εκφωνήσει την απόφασή του επί της ενοχής ή μη των 42 κατηγορουμένων. Ειδικότερα, θα αποφανθεί για την ποινική μεταχείριση των πρωτοδίκως καταδικασθέντων κατά περίσταση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και για τις επιμέρους δικογραφίες που συνεννοήθηκαν στην πορεία, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, πλην της επίθεσης κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, δικογραφία που έχει παραγραφεί.

Η σημασία της απόφασης έγκειται και στο γεγονός ότι αρκετοί εκ των κατηγορουμένων -ιδίως πρώην βουλευτές- έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα με ποινές κάθειρξης με αναστολή έως την έφεση, οπότε η εκφώνηση της ετυμηγορίας ενδέχεται να σηματοδοτήσει και την επιστροφή ορισμένων στη φυλακή.

Αντιστοίχως, μέρος των καταδικασθέντων έχουν ήδη εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους και βρίσκονται εκτός φυλακής λόγω υφ’ όρων απόλυσης, με αποτέλεσμα η σημερινή απόφαση να μην τους επηρεάζει επί του πρακτέου. Αν και άγνωστο παραμένει αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα προσέλθουν στη δίκη, το βέβαιο είναι ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από το Μέγαρο του Εφετείου της Αθήνας.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η εισαγγελική πρόταση ενοχής

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου, η οποία για σειρά συνεδριάσεων τοποθετήθηκε επί του ζητήματος. Η εισαγγελική λειτουργός υπήρξε καταπέλτης σε βάρος όλων των κατηγορουμένων, βάζοντας φυσικά στο «μικροσκόπιο» τις ημέρες και τα έργα τους.

«Δεν έλαβαν υπόψη τους οι κατηγορούμενοι και ιδίως ο Μιχαλολιάκος, που στα νιάτα του η Δημοκρατία του φέρθηκε με επιείκεια, ότι η Δημοκρατία που γεννήθηκε εδώ μπορεί να είναι ατελής, αδύναμη και πολύπλοκη, αλλά είναι καλύτερη γιατί μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας!» ήταν η τελευταία φράση της ολοκληρώνοντας την τετραήμερη εισήγηση της.

Όπως ανέφερε, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «είχε πλήρη γνώση για όσα συνέβαιναν στους κόλπους της Χρυσής Αυγής. Διακήρυξε επανειλημμένα τη ναζιστική ιδεολογία του» ενώ σε άλλο σημείο είπε ως προς τη δολοφονία Φύσσα: «είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι ο Π. Φύσσας ήταν ο στόχος» καθώς και ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι που συμμετείχαν στη δολοφονία υπάκουσαν στις εντολές των ανωτέρων τους».

Ξεκάθαρα η εισαγγελέας εξύμνησε τη στάση του 34χρονου αντιφασίστα λέγοντας: «Αν δεν είχε ζήσει ο Φύσσας εκείνα τα λεπτά, δεν θα ήμασταν εδώ τώρα. Θα ήταν μια υπόθεση κατά αγνώστων ενδεχομένως μελών της Χρυσής Αυγής χωρίς έννομη σημασία. Οι χρυσαυγίτες ένιωθαν πανίσχυροι με αίσθημα αλαζονείας και αίσθηση του ακαταδίωκτου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα