ΕΦΕΤ: Ανακαλείται στραγγιστό γιαούρτι που περιέχει ναταμυκίνη
Διαβάζεται σε 2'
Στην ανάκληση στραγγιστού γιαουρτιού 2% προχωρά ο ΕΦΕΤ, καθώς εντοπίστηκε ναταμυκίνη στο πρϊόν.
- 01 Δεκεμβρίου 2025 16:32
Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ – 2%» με ημερομηνία ανάλωσης έως τις 01/01/26, συσκευασίας καθαρού βάρους 200g.
Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ Α.Ε. που εδρεύει στο 80ο χλμ Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου.
Το προϊόν εξετάστηκε από το Α’ Τμήμα, της Χημικής Υπηρεσίας Πειραιά, του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ όπου διαπιστώθηκε να περιέχει ναταμυκίνη, πρόσθετο του οποίου η χρήση δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Τι είναι η ναταμυκίνη
Η ναταμυκίνη (E235) είναι ένα φυσικό αντιμυκητιασικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αποτροπή ανάπτυξης μούχλας και ζυμών σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα τυριά και αλλαντικά.
Η χρήση της επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και αποκλειστικά στην επιφάνειά τους.
Δεν επιτρέπεται η χρήση της στο γιαούρτι, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο προϊόν κρίθηκε μη συμμορφούμενο.