Γιατροί τέλος

Γολγοθάς για δεκάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ Μεσολογγίου, καθώς έληξαν και οι τελευταίες συμβάσεις των εργαζόμενων γιατρών. Στον αέρα οι ασθενείς. Ούτε το ιατρείο γρίπης δεν λειτουργεί, σε περίοδο έξαρσης της γρίπης, ενώ ούτε αναρρωτική άδεια δεν μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι
- 15 Μαρτίου 2011 18:07
Σχεδόν χωρίς γιατρούς έχει μείνει το ΙΚΑ Μεσολογγίου, αφού την περασμένη Παρασκευή έληξε και η τελευταία σύμβαση και αποχώρησε ο πνευμονολόγος.
Έτσι, τώρα πλέον έχουν απομείνει μόνο οι μόνιμοι γιατροί που είναι: Ένας γενικός γιατρός που τα πρωινά καλύπτει και το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, ένας ορθοπεδικός, ένας γυναικολόγος και δυο παιδίατροι. Ο καρδιολόγος προήχθη στη θέση του διευθυντή, οπότε και αυτή η ειδικότητα έχει μείνει κενή.
Το πρόβλημα έχει αρχίσει και γίνεται τραγικό για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να επισκεφτούν εξωτερικούς γιατρούς.
Όμως το γεγονός ότι πολλοί από τους εξωτερικούς γιατρούς, που καλύπτουν τα ταμεία του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, δεν δέχονται να εξυπηρετούν και το ΙΚΑ, αφού η συμμετοχή τους είναι εθελοντική, έχει δημιουργήσει μια απίστευτη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους που είναι υποχρεωμένοι να ψάχνουν ποιος γιατρός θα τους δεχτεί, αφού πρώτα καταφέρουν να κλείσουν ραντεβού.
Επιπρόσθετα είναι και το ζήτημα ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι είχαν το γιατρό τους στο ΙΚΑ που είχε και το ιστορικό τους.
Όμως το σοβαρότερο είναι ότι οι εξωτερικοί γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν αναρρωτική άδεια σε κάποιον ασφαλισμένο, δεδομένου ότι βάση της σχετικής εγκυκλίου απαιτείται η υπογραφή γιατρού του ΙΚΑ για να γίνει δεκτή η άδεια από τον εργοδότη.
Ο στόχος των συναρμόδιων υπουργείων ήταν να επεκταθεί το δίκτυο των γιατρών σταδιακά μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του Ενιαίου Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σηµειωτέον πως ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την ψήφιση του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Υγείας από τη Βουλή, αποτελώντας έναν οργανισµό – οµπρέλα για την ιατρική φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών υγείας των ασφαλισµένων µε πρωταρχικό ρόλο στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας.
Ωστόσο όμως μέχρι να εφαρμοστούν όλα αυτά ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων θα είναι μεγάλος, αφού η έλλειψη γιατρών έχει και άλλες παραμέτρους όπως είναι η λειτουργία του ιατρείου γρίπης.
Με την απουσία του πνευμονολόγου και του παθολόγου δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε αυτό και μάλιστα σε μια εποχή με έξαρση του ιού, καθώς επρόκειτο για ένα ξεχωριστό ιατρείο που ήταν υπό την ευθύνη των δυο προαναφερόμενων ειδικοτήτων.