Γυναικοκτονία Γρίβα: Και δεύτερη ψυχίατρος “καίει” τον κατηγορούμενο
Διαβάζεται σε 6'
«Δεν υπάρχει ζήτημα καταλογισμού» λέει η ψυχίατρος – τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα. Η διαφορετική άποψη του ψυχιάτρου των φυλακών Κορυδαλλού.
- 22 Ιουλίου 2025 17:59
Για μια οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση σε βάρος της Κυριακής Γρίβα μίλησε η Μυρτώ Σαμαρά, τεχνική Σύμβουλος – ψυχίατρος, διορισμένη από τον πάτερα του θύματος, δηλώνοντας με απόλυτο τρόπο ότι δεν τίθεται ζήτημα μειωμένου καταλογισμού, αφού ο κατηγορούμενος δεν έχει απώλεια μνήμης, αλλά απλά «δεν θέλει να πέσει σε αντιφάσεις» όταν θα ερωτηθεί σχετικά.
Η μάρτυρας, η οποία εξέτασε τον κατηγορούμενο μια φορά για κάποιες ώρες προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά της, κατέθεσε πως ο τελευταίος απέκρυψε κάθε πληροφορία από τη στιγμή που βγήκε έξω από το σπίτι την ημέρα του εγκλήματος, μέχρι και 15 ημέρες μετά. «Αυτά τα κενά μνήμης δεν υπάρχουν οργανικά με τέλεια έναρξη και τέλεια λήξη και ψυχιατρικά επίσης δεν γίνεται. Τέτοια κενά μνήμης δεν έχω συναντήσει ποτέ. Αντιθέτως, στα δικαστήρια και στη βιβλιογραφία συνηθίζεται… Για αυτό υποστηρίζω ότι είναι ψέματα. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ που έκανε, δεν δικαιολογεί την απώλεια μνήμης» τόνισε.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, ήδη κάποιες αναμνήσεις θα έπρεπε να είχαν επανέλθει αν πράγματι υπήρχε κάποια απώλεια: «Ο κανόνας είναι πως όσο περνάει ο καιρός, οι αναμνήσεις έρχονται, δεν παραμένει τέλεια η απώλεια μνήμης, δεν θυμάμαι τίποτα, τέλος. Σε κάθε περίπτωση, δεν λάβαμε καμία απάντηση για το τί συνέβη… είναι βολική η απώλεια μνήμης γιατί δεν απαντάω σε ερωτήσεις και δεν πέφτω σε αντιφάσεις».
Η ψυχίατρος, επίσης, τόνισε πως οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν αργότερα, 4-5 στο αριθμό, κατέγραψαν ότι όλα είναι κανονικά, ενώ και οι ειδικοί που τον εξέτασαν πριν το φονικό ανέφεραν ότι οι διαταραχές ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουσιών. Τέλος, χαρακτήρισε τον αυτοτραυματισμό του κατηγορούμενου αμέσως μετά το έγκλημα ως «χειριστική απόπειρα».
«Κανένας μειωμένος καταλογισμός»
Αναφορικά με το αν τίθεται ζήτημα μειωμένου καταλογισμού λόγω της ποσότητας αλκοόλ και φαρμάκων που βρέθηκαν στον οργανισμό του, η γιατρός ήταν κάθετα αρνητική. Εξήγησε στο δικαστήριο ότι «η κατανάλωση των ουσιών δεν έχει να κάνει με την πράξη. Η ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε ισοδυναμεί με 2-3 ποτήρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει τι κάνει. Την παρακολούθησε, επιτέθηκε και ήξερε να αυτοτραυματιστεί έτσι, ώστε να μην κινδυνεύει. (..) Η συστηματική του αγωγή φαρμάκων που βρέθηκε, την έχει συνηθίσει ο οργανισμός του και δεν σχετίζεται. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει υπερασπιστική γραμμή αλλά δεν υπάρχει ζήτημα καταλογισμού».
Πρόεδρος: Οδηγεί σε άρση αναστολών ο συνδυασμός φαρμάκων και αλκοόλ;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε σε πιο μεγάλη δόση. Δεν πιστεύω ότι αυτή η περίπτωση ανήκει σε αυτή.
Πρόεδρος: Η εικόνα που σχηματίσατε από την επαφή που είχατε;
Μάρτυρας: Δεν ήταν καταθλιπτικός. Ήταν ψυχρός, απαθής, δεν αντιλήφθηκα ιδιαίτερα συναισθήματα…
Η μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να έχει διπολική διαταραχή ή η δολοφονική επίθεση να είναι αποτέλεσμα μανιακού επεισοδίου, όπως έχουν υποστηρίξει άλλοι ψυχίατροι – μάρτυρες. «Το μανιακό επεισόδιο δεν έχει οργανωμένη συμπεριφορά, όπως κρύβομαι ή παίρνω ένα μαχαίρι.. Το μανιακό επεισόδιο χρειάζεται μία διάρκεια 7 ημέρων για να διαγνωστεί. Η περιγραφή της προηγούμενης ημέρας δεν είχε τίποτα το μανιακό, να έχει περίεργες ιδέες ή συμπεριφορές» είπε και συνέχισε: «θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο ταχείας εξέλιξης…. Αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί μια φορά στη ζωή του αλλά θα είχε παρατηρηθεί και σε άλλες στιγμές της ζωής του».
Μάρτυρας: Η βασική μου εκτίμηση, για τις πολλές νοσηλείες το 2023 ήταν ότι η σχέση δεν πήγαινε καλά και η ίδια νοιαζόταν πάρα πολύ να τον βοηθάει.
Υπεράσπιση: Η Κυριακή γιατί ανησυχούσε και επέμεινε να παίρνει την αγωγή του;
Μάρτυρας: Γιατί τον ένιωθε επικίνδυνο και ασταθή και ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σαφής η διάγνωση που έχει ψυχικές διαταραχές λόγω χρήσης ουσιών.
«Αντιλαμβάνεται τη νοσηρή του πράξη»
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε ως μία «παρόρμηση» την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.
Ο μάρτυρας ακόμα μια φορά κατέθεσε ότι «δεν προσυπογράψω ότι το έγκλημα διαπράχθηκε πάνω σε μανιακό επεισόδιο. Υπάρχει όμως περίπτωση…», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Κανένας νορμάλ εγκέφαλος δεν θα σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Είναι ψυχικά άρρωστοι αυτοί οι άνθρωποι, νοσεί το μυαλό τους.. δεν θεωρώ ότι το είχε επεξεργαστεί, να σκοτώσει την Κυριακή μπροστά στο Αστυνομικό τμήμα, ήταν παρορμητικό.(…) Δεν είναι σε παραλήρημα. Κατά τη γνώμη μου δεν θα είχε τον πλήρη έλεγχο… μιλάω για τον έλεγχο των παρορμήσεων του, δεν μπορούσε να περιορίσει το νοσηρό του μυαλό εκείνη τη στιγμή».
Υποστήριξη κατηγορίας: Έχει μετανιώσει ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Ναι οικτρά, κάθε μέρα σκέφτεται πως θα πεθάνει, βλέπει εφιάλτες. Δεν είναι ένας στυγερός εγκληματίας που επαίρεται, τον έχει συντρίψει. Αναβιώνει σκηνές με την Κυριακή για να πονάει, να πενθεί
Υποστήριξη Κατηγορίας: Αντιλαμβάνεται ότι είναι νοσηρή η πράξη;
Μάρτυρας: Σαφώς και το αντιλαμβάνεται…
Ένορκος: Πως μπόρεσε και οδήγησε, δεν έπεσε στο μηχανάκι, παραμόνευσε… δεν πρόλαβαν να δράσουν τα φάρμακα που πήρε για να τον ηρεμήσουν;
Μάρτυρας: Πολλές φορές δεν…
Ενορκος: … κάνω σκέψεις μήπως τα πήρε μετά. Γιατί δεν τον ηρέμησαν πριν σκοτώσει..
Πρόεδρος: Μπορεί να είχε αναπτύξει αντοχή σε αυτά;
Μάρτυρας: Ναι.
Να σημειωθεί πως η υποστήριξη της κατηγορίας αμφισβήτησε τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής που έχει κάνει ο ψυχίατρος, την ανάγκη των εισαγωγών του κατηγορουμένου στο ψυχιατρείο και τις απόπειρες αυτοκτονίας του, με το σκεπτικό ότι «έφτιαχνε ιστορικό» .
Κατά την εξέταση του μάρτυρα, ο κρατούμενος χρειάστηκε να μεταχθεί στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, καθώς όπως ενημερώθηκε το δικαστήριο από τον συνήγορό του σημειώθηκε «σοβαρό περιστατικό στα κρατητήρια», με την υποστήριξη της κατηγορίας να σχολιάζει: «Δεν τα πιστεύω απλά. Όλα αυτά που γίνονται! Φαινόταν απο το πρωί ότι ήταν απο ενδεχόμενη χρήση ο κρατούμενος…».