Γυναικοκτονία Γρίβα: “Μπορεί και να ζούσε αν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα”

Διαβάζεται σε 3'
Γυναικοκτονία Γρίβα: “Μπορεί και να ζούσε αν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα”
Το σημείο δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα Aris Oikonomou / SOOC

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης κατέθεσε στο ΜΟΔ για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο το έγκλημα να έγινε στο πλαίσιο μανιακού επεισοδίου.

Ένα προσχεδιασμένο έγκλημα με «δυνατά χτυπήματα», με μόνο σκοπό το θάνατο της Κυριακής Γρίβα «είδε» ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος του θύματος, Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο το έγκλημα να έγινε στο πλαίσιο μανιακού επεισοδίου, καταλήγοντας: «δεν φαίνεται πως είχε διαταραχή σκέψης που τον διευκόλυνε να σκοτώσει την Κυριακή». Παράλληλα, ανέφερε ότι τα χτυπήματα που επέφερε στον εαυτό του ο κατηγορούμενος το βράδυ του εγκλήματος
κρίνονται ως χτυπήματα αυτοτραυματισμού και όχι απόπειρα αυτοκτονίας.

Εξεταζόμενος από το δικαστήριο είπε: «Στόχος ήταν η Κυριακή να πεθάνει, το πρώτο χτύπημα ήταν στην πλευρά της καρδιάς. Το τελευταίο προκαλεί τη ρήξη της φλέβας κοντά στην καρδιά, στη βάση της καρδιάς…Μπορεί και να ζούσε η Κυριακή αν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα. Θεωρώ ότι η Κυριακή δεν θα είχε καταλήξει …».

Υποστήριξη κατηγορίας: Αν είχαμε την έγκαιρη παρέμβαση του φρουρού και μπορούσε να αποτρέψει, με μια κλοτσιά, θα ζούσε σήμερα η Κυριακή;

Μάρτυρας: Ναι, νομίζω τα πρώτα τραύματα δεν ήταν μοιραία, μόνο η πέμπτη μαχαίρια και σταμάτησε γιατί άρχισε να αναβλύζει το αίμα.

Ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στο φονικό όπλο, ένα μαχαίρι σεφ, με το οποίο «στοχευμένα και δυνατά» χτύπησε την 28χρονη έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, καταλήγοντας: «Ήθελε να σκοτώσει την Κυριακή, είχε σχέδιο….». Όπως και η ψυχίατρος -τεχνική σύμβουλος Μυρτώ Σαμαρά, η οποία κατέθεσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, έτσι και ο ιατροδικαστής υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δεν πάσχει από διπολική διαταραχή, όπως έχει διαγνωστεί, αλλά δηλωνόταν έτσι το 2020 πιθανότατα για να μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένα σκευάσματα μέσα από το σύστημα συνταγογραφήσεων.

Μάρτυρας: Έχει αρκετές νοσηλείες, δεν έχουν καταγράφει μανιακά επεισόδια. Δεν είμαι ειδικός αλλά ξέρω να το αναγνωρίσω, δεν περιγράφεται πουθενά… Αν υπέστη μανιακό επεισόδιο την ώρα εκείνη, θα διαπιστωνόταν όταν εξετάστηκε από ψυχιάτρους…

Πατέρας θύματος: Να μας κάνει τώρα ένα επεισόδιο..

Ακολούθησε η κατάθεση του ψυχίατρου Δημήτρη Καραΐσκου, τεχνικού σύμβουλου της μητέρας της Κυριακής, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μανιακού επεισοδίου, σχολιάζοντας: «Δεν θεωρώ ότι εκείνη την ώρα έδρασε η νόσος και επηρέασε την πράξη του».

Όπως εξήγησε, «το μανιακό επεισόδιο έχει διάρκεια, δεν μπορεί για δέκα λεπτά να έχω μανιακό και μετά να κλείνει ο διακόπτης. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα. Οι ουσίες μπορούν να κάνουν μανιακό επεισόδιο, αλλά δεν είναι η αρρώστια…. Δεν μαζεύεται το μανιακό, μπορεί να μας πάρει και μήνες με φάρμακα», υιοθετώντας την θέση της έτερης ψυχιάτρου – τεχνικής συμβούλου της οικογένειας.

Κατά τη διαδικασία, κατέθεσαν και συγγενείς της Κυριακής Γρίβα που αναφέρθηκαν στις σχέσεις του ζευγαριού, μιλώντας για κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου, αλλά και για τις ευθύνες των αστυνομικών. Χαρακτηριστικά, ο θείος της Κυριακής , αστυνομικός στο επάγγελμα, είπε για τους συναδέλφους του: «Θα μπορούσε μόνο να εξέλθει ένας αστυνομικός και να φωνάξει “ε! τι κάνεις”, μια φωνή. Αστυνομικός με στολή και μόνο, αυτό θα ήταν αποτρεπτικό. Ούτε ένας δεν έκανε το σωστό… Θα μπορούσε να τη σώσει ακόμη και από το το τηλεφωνικό κέντρο, να της έλεγε «κάτσε εκεί» αφού φοβάσαι. Θα μπορούσε να τη σώσει και από χιλιόμετρα μακριά…».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα