Κιβωτός του Κόσμου: Δήλωση σοκ από τρόφιμο -“Μου έδωσαν χρήματα για να μην υποστηρίξω την κατηγορία”
Διαβάζεται σε 3'
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης της Κιβωτού του Κόσμου, τρόφιμος κατήγγειλε ότι δέχθηκε χρηματισμό από τον γιο του βασικού κατηγορουμένου πατέρα Αντώνιου για να παραμείνει αμέτοχος στη δίκη.
- 26 Ιουνίου 2025 16:08
Στην ανάκληση της δήλωσής του με την οποία υποστήριζε πως δεν θα παρασταθεί ως υποστήριξη της κατηγορίας, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη (26/6) καταγγέλλων τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου.
Όπως δήλωσε ο νεαρός στο δικαστήριο, ο γιος του βασικού κατηγορουμένου πατέρα Αντώνιου του έδωσε χρήματα για να μην συμμετέχει στη δίκη.
Αρχικά, το δικαστήριο ενημερώθηκε από τος συνηγόρους προς υποστήριξη της κατηγορίας ότι ο εντολέας τους δέχθηκε πιέσεις για να απέχει από τη διαδικασία. «Ασκήθηκε πίεση και προσπάθειες να πεισθεί να ανακαλέσει και να αλλάξει την κατάθεση του», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά με τον τρόφιμο να δίνει εξηγήσεις στο δικαστήριο.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν ήθελε να καταδικαστεί ο πατέρας Αντώνιος, καθώς ο συγκεκριμένος τρόφιμος δεν έχει καταγγείλει εκείνον, αλλά κάποιους υπαλλήλους της Κιβωτού του Κόσμου που κάθονται στο εδώλιο.
Πρόεδρος: Γιατί ανακαλέσατε; Σας απείλησαν;
Μάρτυρας: Όχι βρέθηκα με τον πάτερ
Πρόεδρος: Σας πίεσε κάποιος; Φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Γιατί αλλάξατε γνώμη;
Μάρτυρας: Γιατί ήθελα να αθωώσω τον πάτερ, όχι τους υπόλοιπους.
Πρόεδρος: Πότε σας προσέγγισαν και ζήτησαν να αλλάξετε την κατάθεση;
Μάρτυρας: Τετάρτη βράδυ. Λίγο πριν τη δίκη.
Πρόεδρος: Σας έδωσαν κάτι;
Μάρτυρας: Στο σπίτι φίλου κάτι χρήματα, 100 στον καθένα και στον έναν 300. Ήρθε ο γιος του πάτερ Αντώνιου και μας τα έδωσε.
Να σημειωθεί ότι εκτός των συγκεκριμένων ακόμα δύο τρόφιμοι που έχουν καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφοράς από μέλη του Οργανισμού, έχουν ανακαλέσει την θέση τους ως υποστήριξη της κατηγορίας.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, συνεχίστηκε η κατάθεση της Θεώνης Κουφονικολάκου, βοηθού του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία ήταν η πρώτη που έλαβε τις καταγγελίες των νεαρών τροφίμων.
Ανάμεσα σε άλλα, κατέθεσε ότι υπήρχε σκληρή εργασία στα μαγειρεία, αναφέρθηκε σε περιστατικό που ένα παιδί ζήτησε γονατιστό συγγνώμη, αλλά και σε ένα περιστατικό κλοπής όπου «όλα τα παιδιά απαγορεύονταν να μιλάνε στο παιδί που φερόταν να έκλεβε».
Η μάρτυρας μίλησε για «κανονικοποίηση της βίας» υποστηρίζοντας πως όταν μιλούσε με τα παιδιά, εκείνα θεωρούσαν ότι καλά τους έκαναν και τα τιμωρούσαν. Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, «ο πατήρ Αντώνιος στα μάτια τους ήταν σωτήρας τους. Ένα παιδί είπε “με βάλανε απομόνωση αλλά είχαν δίκιο”. Αυτό είναι η κανονικοποίηση της βίας. Ένα κορίτσι έλεγε ότι τιμωρούνταν κάθε φορά που έκανε λάθος απαγορεύοντάς της να βλέπει την οικογένειά της. Μας έλεγε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα να βλέπει το αυτοκίνητο με τη μαμά της να φεύγει. Μας είπε ότι δέχτηκε βία ενώ υπήρξε και μάρτυρας βίας σε βάρος άλλης κοπέλας από υπεύθυνο της δομής. Είπε, επίσης ότι το play room χρησιμοποιείται ως δωμάτιο απομόνωσης».
Εφέτης: Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να υπάρχει σε ένα παιδί ο φόβος και η αγάπη. Πώς γίνεται αυτό; Είδαμε εδώ ένα παιδί το πρωί σε πλήρη σύγχυση. Αυτό το παιδί αγαπάει ή φοβάται; Μιλάμε για μια δουλική εξάρτηση.
Μάρτυρας: Όλα τα παιδιά που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία συνεχίζουν να αγαπούν τον κακοποιητικό μπαμπά και τη μαμά. Συνυπάρχουν.
Εφέτης: Δηλαδή τα παιδιά που κακοποιούνταν αγαπούσαν παράλληλα τον πατέρα Αντώνιο;
Μάρτυρας: Κάποια παιδιά μας είπαν αυτό.. (…) Θεωρώ ότι κάποια παιδιά είδαν τον πατέρα Αντώνιο σαν πατρική μορφή. Είναι δυνατόν ένα παιδί να αγαπάει και να κακοποιείται ταυτόχρονα.