Κλιμακώνουν οι αγρότες: Μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων – Ένταση με οδηγό που έριξε το ΙΧ του σε τρακτέρ
Διαβάζεται σε 4'
Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις αγροτών. Μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων. Κλειστή η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα.
- 01 Δεκεμβρίου 2025 12:37
Σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στη Θεσσαλονίκη. Αγρότες και παραγωγοί από τον δήμο Δέλτα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (01/12) στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των Μαλγάρων.
Λίγο μετά τις 10:30 ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς τα διόδια, κατόπιν αρχικής συνεννόησης με την αστυνομία ότι θα παραταχθούν δεξιά και αριστερά της Εθνικής Οδού χωρίς να αποκλείσουν τον δρόμο.
Ενώ οι αγρότες παρέμεναν σταματημένοι με τα τρακτέρ τους στον παράδρομο, μέχρι να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία για να παραταχθούν με ασφάλεια παραπλεύρως του αυτοκινητόδρομου, μερίδα άλλων αγροτών βγήκαν αιφνιδιαστικά με τρακτέρ από την απέναντι πλευρά κλείνοντας τελικά τον δρόμο, γράφει η Voria.
Αρχικά, είχαν κλείσει το ρεύμα προς την Αθήνα και στη συνέχεια αφού άφησαν να περάσουν κάποια οχήματα, έκλεισαν και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
«Εμείς δεν θέλαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Κάναμε κάποια έξυπνα σχέδια, δεν είναι μόνο έξυπνοι αυτοί» δήλωσε ο Κώστας Ανεστίδης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Ερωτηθείς μάλιστα πόσο θα διαρκέσει το μπλόκο των Μαλγάρων απάντησε: «Θα κόψουμε βασιλόπιτα, θα βγάλουμε και ένα κομμάτι να το δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό Οικονομικών μας».
Όπως μετέδωσε το OPEN, μόλις έκλεισε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ένα οδηγός έπεσε με το IX του στον εκσκαφέα ενός αγροτικού ελκυστήρα, προκαλώντας ζημιές στο όχημά του. Το ζήτημα διευθετήθηκε άμεσα και δεν δόθηκε συνέχεια.
Ένταση στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας – Αγρότες ζητούν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους
Πλήθος αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας συγκεντρωθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες, ζητώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους.
Η μεταγωγή τους έγινε την ώρα που οι συγκεντρωμένοι αγρότες βρίσκονταν στην μπροστινή πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Οι κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν περιλαμβάνουν βία, αντίσταση κατά των αρχών και φθορά ξένης περιουσίας.
Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο αγρότης και συνδικαλιστής, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Πού αλλού υπάρχουν μπλόκα
Το μπλόκο των Μαλγάρων έρχεται να προστεθεί στα μπλόκα που έχουν ήδη στήσει οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας, στην Καρδίτσα και στην Κομοτηνή.
Παράλληλα, σήμερα, στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις κινητοποιήσεις τους.
Παραμένει αποκλεισμένος ο αυτοκινητόδρομος Ε65
Αποκλεισμένος παραμένει και σήμερα ο αυτοκινητόδρομος Ε65 από τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας, που έχουν τοποθετηθεί από χθες κατά μήκος του, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Συκεκριμένα, ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στις εισόδους – εξόδους, αμφίπλευρα, του ανισόπεδου κόμβου Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65, καθώς και στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από 72,3 χ/θ (Α/Κ Σοφάδων) έως και 97,3 χ/θ (Α/Κ Προαστίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Επίσης στη δημιουργία μπλόκου στον κόμβο Μεγαλοχωρίου θα προχωρήσουν και οι αγρότες των Τρικάλων την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων και στα Ιωάννινα
Eντωμεταξύ, σε νέα συγκεντρωση στον κόμβο Καλπακίου θα προχωρήσουν σήμερα, στις 18:00, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσουργοί του νόμου Ιωαννίνων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Χθες, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, έκλεισαν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς για δύο ώρες, από τις 18:00 έως τις 20:00.
Οι παραγωγοί τονίζουν ότι το σημερινό κάλεσμα αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον δρόμο μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις.
Στους δρόμους αναμένεται να βγουν και οι αγρότες της Πρέβεζας, οι οποίοι δίνουν ραντεβού στον Λούρο την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.