Κρήτη: Τι έδειξαν τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν από τον 26χρονο Αζέρο
Διαβάζεται σε 3'
Λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο 26χρονος Αζέρος τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Είχε ίδιο εξοπλισμό και κρυπτογραφικό λογισμικό με τον ομοεθνή του συλληφθέντα στην Κύπρο.
- 25 Ιουνίου 2025 12:48
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κρήτη με την σύλληψη του 26χρονου Αζέρου στις Καλύβες Χανίων, που κατηγορείται για κατασκοπεία και βρέθηκαν στην κατοχή του 5.000 φωτογραφίες με κινήσεις πολεμικών πλοίων ελληνικών και συμμαχικών, ενώ επί τέσσερα 24ωρα, μέχρι να συλληφθεί, στόχευε με την φωτογραφική του μηχανή την Νατοϊκή Βάση της Σούδας από το παράθυρο του δωματίου του που είχε ζητήσει να έχει θέα στον κόλπο.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα της ΕΥΠ, έχει προκύψει πως ο Αζέρος έφτασε στην χώρα μας με πτήση από την Πολωνία στις 6 Ιανουαρίου και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.
Διέθετε έγγραφα άδειας παραμονής από τις Αρχές της Πολωνίας, ενώ στην Κρήτη εικάζεται ότι πήγε ακτοπλοϊκώς αφού δεν γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπείας και δεν είναι απαραίτητο να είχε εκδώσει εισιτήριο με τα στοιχεία του, αφού οι Αρχές δεν έχουν εντοπίσει τα στοιχεία του σε κάποια από τα πλοία της γραμμής.
Στην κατοχή του φέρεται να βρέθηκε και μία απόδειξη για την αγορά της εξελιγμένης φωτογραφικής μηχανής που κατείχε. Η φωτογραφική μηχανή, το τρίποδο που αγόρασε στην Αθήνα όταν ήρθε και το κρυπτογραφικό λογισμικό που είχε στον υπολογιστή του για να αποστέλλει τις φωτογραφίες στον στρατολόγο του ήταν ακριβώς ίδια με αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του ομοεθνή του που συνελήφθη στην Κύπρο μερικές ημέρες πριν και «δείχνουν» στις Αρχές ως πιθανή προέλευση της στρατολόγησής τους το Ιράν.
Αυτά τα ψηφιακά πειστήρια αναλύονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια ενδελεχώς, ώστε να αποκτήσουν πλήρη γνώση οι Αρχές και για όλο το φάσμα των υποκλαπέντων στοιχείων και τις διαδρομές του εντός της χώρας μας όλους αυτούς τους μήνες και για τον αποδέκτη του υλικού αυτού. Ο ίδιος δεν είναι συνεργάσιμος, επιμένει να μιλάει μόνο ρωσικά και τουρκικά και να ζητάει διερμηνέα και επιμένει να ισχυρίζεται πως είναι μόνο ένας απλός τουρίστας.
Σήμερα, απολογείται ενώπιον του Ανακριτή Χανίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όταν έφτασε στην Κρήτη, προπλήρωσε για έναν ολόκληρο μήνα το δωμάτιό του με μετρητά.
Πώς έφτασαν στα ίχνη του Αζέρου οι Αρχές
Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κρίση στην Μέση Ανατολή, η ΕΥΠ έχει αυξήσει την παρουσία της γύρω από ευαίσθητους χώρους όπως Νατοϊκές βάσεις, σε Αλεξανδρούπολη, Άραξο και Σούδα και παρακολουθεί άτομα που κλείνουν διαμερίσματα ή δωμάτια κοντά σε αυτές τις περιοχές που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας, για το προφίλ τους.
Το προφίλ του συγκεκριμένου ατόμου συγκέντρωσε τις προϋποθέσεις για να τεθεί άμεσα υπό παρακολούθηση. Ήταν μόνος, είναι Αζέρος που συνήθως οι Ιρανοί τους στρατολογούν για να αποφύγουν σε περίπτωση αποκάλυψής τους, την άμεση σύνδεση με την χώρα τους.
Ο ίδιος δεν έβγαινε καθόλου παρά μόνο για μίνι-μάρκετ από το δωμάτιό του, ενώ ήταν για διακοπές στα Χανιά όπως ισχυρίζεται και γενικά μία σειρά από κινήσεις που έκανε, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των Αρχών, σε συνεργασία πάντα και ανταλλαγή πληροφοριών με συμμαχικές Υπηρεσίες.
Τέσσερις ημέρες μετά την άφιξή του στο νησί και αφού βεβαιώθηκαν οι Αρχές για τις ύποπτες κινήσεις του, πραγματοποίησαν με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. την επιχείρηση για την σύλληψή του.