Κτηματολογικά Γραφεία: Πάνω από 150 περιπτώσεις “λαδώματος” – Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Διαβάζεται σε 5'
Κτηματολογικά Γραφεία: Πάνω από 150 περιπτώσεις “λαδώματος” – Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Eικόνα από το κτηματολόγιο της Καλλιθέας, τον περασμένο Ιούνιο. Eurokinissi

Εννέα συλλήψεις από την επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα αδικήματα.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από υπαλλήλους Κτηματολογικών Γραφείων και ιδιώτες, τα μέλη της οποίας χρηματίζονταν με σκοπό να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 9 μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 56 ατόμων.

Το χρηματικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση ανέρχεται σε 46.600 ευρώ, ενώ διακριβώθηκε η εμπλοκή των μελών της σε 150 περιπτώσεις «επίσπευσης» εγγράφων – πιστοποιητικών.

Σε έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων υποθέσεων από τις οποίες διαπιστώθηκε «επίσπευση» των διαδικασιών, πιστόλι κρότου, καθώς και το χρηματικό ποσό των 61.495 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου 2025, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 9 άτομα, από τα οποία τα 6 υπάλληλοι Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής και 3 ιδιώτες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα, κατ΄εξακολούθηση και συνέργεια, καθώς και για εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 56 άτομα, από τα οποία τα 40 έχουν ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου, καθώς και μία υπάλληλος Δ.Ο.Υ. κατηγορούμενη για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι Κτηματολογικού Γραφείου της Αττικής χρηματίζονται προκειμένου να ολοκληρώνουν εκκρεμείς αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις οποίες μεσολαβεί ιδιώτης, ο οποίος λαμβάνει από 500 έως 1.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Αντιεισαγγελέως Εφετών Αθηνών που εποπτεύει την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2024, διαπιστώθηκε η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με συνεχή δράση και συγκεκριμένη δομή, καθώς και διακριτούς ρόλους, στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι διαφόρων Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής, καθώς και ιδιώτες.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι των Κτηματολογικών Γραφείων εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και τον ρόλο τους, λάμβαναν, μέσω ιδιωτών διεκπεραιωτών και ενδιάμεσων, χρηματικά ποσά για την «επίσπευση» έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών (λ.χ. αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, αιτήσεις άρσης βαρών ακινήτων, μετεγγραφές ακινήτων κλπ).

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι στα συστήματα εντάχθηκε και η τεχνητή νοημοσύνη, που επιτάχυνε τις διαδικασίες ελέγχου, καταχώρησης και έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών, τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο πλήθος των αιτήσεων, συνέχισαν τη δράση τους.

Η καταβολή των χρηματικών ποσών γινόταν τμηματικά, λαμβάνοντας αρχικά ένα ποσό ως προκαταβολή, ενώ η «εξόφληση» πραγματοποιούνταν μετά την έκδοση του εγγράφου-πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που το έγγραφο-πιστοποιητικό εκδιδόταν κανονικά, το κόστος της «επίσπευσης» κυμαινόταν μεταξύ -300- και -800- ευρώ, ανάλογα με το Κτηματολογικό Γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ σε περίπτωση που αυτό απορριπτόταν η αμοιβή του υπαλλήλου ήταν -100- ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες αποκάλυψης της εγκληματικής τους δράσης, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, εκτός των Κτηματολογικών Γραφείων, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί είτε από τις κάμερες ασφαλείας, είτε από έτερους Υπαλλήλους.

Παράλληλα, διακριβώθηκε και ο ρόλος που είχε καθένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ως εξής:

  • το αρχηγικό μέλος, γυναίκα – ιδιώτης, ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σκέλους, καθώς βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής όπου παρέδιδε τα στοιχεία των αιτήσεων των «πελατών», τα οποία παραλάμβανε από έτερο μέλος είτε ηλεκτρονικά, είτε με έγγραφη λίστα. Επίσης, ήταν αυτή που παρέδιδε στους υπαλλήλους διά ζώσης το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, ενώ μετέβαινε πολύ συχνά σε διάφορα Κτηματολογικά Γραφεία με σκοπό την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών,
  • έτερο μέλος, ιδιώτης, έχοντας γνώση στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν στο Κτηματολόγιο, παρέδιδε στο αρχηγικό μέλος τα στοιχεία των αιτήσεων των ενδιαφερομένων και ενημερωνόταν για την πορεία των αιτημάτων τους μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ενώ της παρέδιδε επίσης και τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά,
  • ιδιώτης, ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο του ενδιάμεσου, καθώς συγκέντρωνε τα στοιχεία αιτήσεων των ενδιαφερόμενων πελατών, ενώ τους ενημέρωνε για την έκβασή τους, παραλαμβάνοντας από τους ίδιους το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό,
  • τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, υπάλληλοι των Κτηματολογικών Γραφείων, λόγω της θέσης τους, ήταν απαραίτητοι, καθώς μπορούσαν να καθορίζουν και να επιλέγουν τη σειρά – προτεραιότητα και την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, λαμβάνοντας οδηγίες από το αρχηγικό μέλος.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, διακριβώθηκε η συμμετοχή των εμπλεκομένων ατόμων σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις «επίσπευσης» εγγράφων – πιστοποιητικών, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε τουλάχιστον -46.600- ευρώ.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, 06/05/2025, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σωματικές, σε οικίες και σε οχήματα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -61.495- ευρώ,
  • πλήθος εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλων υποθέσεων από τις οποίες διαπιστώθηκε «επίσπευση» των διαδικασιών,
  • πιστόλι κρότου,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • φορητός Η/Υ και
  • ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί το πλήρες εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα