Σύλλογοι γονέων Κω: Όχι στην παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Σύλλογοι γονέων Κω: Όχι στην παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΣΧΙΣΤΟ// Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου, επισκεφθηκαν σήμερα το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα μικρά παιδιά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ παραδόθηκαν στο Κέντρο και παιχνίδια.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Η εκπαίδευση των προσφύγων να γίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα και προσωρινά μόνο εντός του hot spot, προτείνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νησιού. Τι επικαλούνται για τη διαφωνία τους για παραχώρηση δημοσίων κτιρίων

Αρνητικοί στην παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Κω, είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νησιού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν μεν ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, εκφράζουν δε συγκεκριμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις, επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή εκεί προσφύγων και μεταναστών.

Προτείνουν, επίσης, η εκπαίδευση των προσφύγων να γίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα και προσωρινά μόνο εντός του hot spot. Προειδοποιούν, ακόμη, ότι σε περίπτωση που αγνοηθούν, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Η εκπαίδευση προσφύγων – μεταναστών να γίνει στην Ηπειρωτική Ελλάδα και προσωρινά μόνο εντός του hotspot.

Διαφωνία για παραχώρηση δημοσίων κτιρίων.

Χθες 29.9.2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο 1ο Γυμνάσιο Κω του Προϊσταμένου Εκπαίδευσης Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, κ. Β. Καραγιάννη με τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων , ύστερα από προ διημέρου πρόσκληση του ιδίου με θέματα: «1.Εξελίξεις , θεσμικές παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 2. Συντονισμός δομών εκπαίδευσης των προσφύγων.» Έντονα συζητήθηκε το δεύτερο θέμα.

Τα ΔΣ. των συλλόγων στις προτάσεις του Υπουργείου τις οποίες παρουσίασε ο κ. Καραγιάννης, να παρέχεται εκπαίδευση είτε στο hot spot , είτε στα σχολεία τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες ,είχαν ενιαία και σταθερή στάση υπογραμμίζοντας τα εξής:

Καταρχήν σύσσωμοι οι σύλλογοι συμφώνησαν ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση, όμως:
Η Κως είχε θεσπιστεί ως χώρος προσωρινής μόνο παραμονής και καταγραφής και αυτές ήταν οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Αντί αυτού βλέπουμε ότι μεταφέρονται άτομα από άλλες περιοχές, με υπερκάλυψη και επέκταση του hot- spot και πολύμηνη διαμονή. Μάλιστα τελευταία, η Ευρώπη επιβάλει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Η Κως επιπλέον έχει ιδιαιτερότητες που άλλα νησιά δεν έχουν, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στο μείζον και καίριο θέμα της εθνικής ασφαλείας ,

– Αποτελεί τον 3ο τουριστικό προορισμό της χώρας με μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ.

– Έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό λόγω προσφυγικού- μεταναστευτικού με συνέπεια πολλές οικογένειες να έχουν φέτος τον χειμώνα πρόβλημα επιβίωσης. (Υπάρχει δε φόβος και για την επόμενη χρονιά).

-Τα σχολεία της και γενικότερα ο πληθυσμός έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών με ποσοστά αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία που αγγίζει το 60%.

– Αυτή την στιγμή σε σχέση με τα παραπάνω και με τον πληθυσμό της, η Κως και άλλα νησιά έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα, άδικα, εθνικά επικίνδυνα και αντισυνταγματικά.

Τονίστηκε επίσης ότι : η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες .Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους. Έχουν εμφανιστεί διάφορα μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η Κως μάλιστα έχει έλλειψη υποδομών και ιδίως υποφέρει από ανεπάρκεια δομών υγείας, π.χ πάνω από 5 χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος στο Δημόσιο.

Τα σχολεία μας έχουν ήδη πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλλον είναι υποκριτικό για την ελληνική πολιτεία, αυτό το ενδιαφέρον, όταν αμελεί για τους μαθητές που τώρα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και μάλιστα όσον αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με ειδικές ανάγκες να μην δίνει την πρέπουσα σημασία και να αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά ή αυτά να μένουν εκτός εκπαίδευσης.

Επίσης οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, η ανακολουθία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και της Ευρώπης που θέτει τους κανόνες, δημιουργεί πλήρη δυσπιστία, ένταση και πολύ μεγάλο σκεπτικισμό για την δημιουργία συνθηκών μόνιμης εγκατάστασης στην Κω(που επιτείνεται με την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι θα εξασφαλιστεί η παροχή βεβαιώσεων σπουδών και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσα παιδιά μεταναστών περατώνουν επιτυχώς την φοίτησή τους, καθώς και ότι για κάθε τμήμα των σχολείων έχει προβλεφθεί και αριθμός τέτοιων μαθητών).

Εξαιτίας αυτών των λόγων, ζητήθηκε από τους γονείς, εφόσον εδώ η διαμονή είναι και σκόπιμο είναι να παραμείνει προσωρινή:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,

β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών στηρίζουμε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο Hotspot γιατί δεν έχουμε υποδομές με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας.

Οι γονείς για τους παραπάνω λόγους, διαφωνούν με την παραχώρηση σχολικών ή άλλων δημοσίων κτιρίων. Σε περίπτωση που αγνοηθούν, οι γονείς δήλωσαν ότι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα