Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης για απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη
Διαβάζεται σε 3'
Ο Χρήστος Μαυρίκης, που αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθη για την απόπειρα δωροδοκίας Αεροπαγίτη.
- 20 Μαΐου 2025 15:31
Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης που αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για την απόπειρα δωροδοκίας Αεροπαγίτη.
Σημειώνεται πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διεξάγει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από την καταγγελία.
Ο Χρήστος Μαυρίκης που έχει στο παρελθόν απασχολήσει και πάλι τις αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στην οικία του στα Σπάτα. Πλέον κρατείται στο ΑΤ Βορειοανατολικής Αττικής.
Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της κακουργηματικής δωροδοκίας δικαστή, καθώς η κατηγορία θεωρείται τετελεσμένη μόνο και με την προσφορά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Χρ. Μαυρίκης το 1997 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για απόπειρα δωροδοκίας ακόμα ενός δικαστικού λειτουργού, και συγκεκριμένα της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, η οποία τότε υπηρετούσε στην ανάκριση. Κατά τις ίδιες πηγές, η δικαστική λειτουργός χειριζόταν δικογραφία σχετικά με λαθρεμπόριο πετρελαίου, για την οποία και την προσέγγισε ο Χρ. Μαυρίκης.
H πρωτοφανής καταγγελία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης φέρεται να επισκέφθηκε στο γραφείο του τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό όπου του έδωσε επιστολή με σκοπό να μεσολαβήσει για θετικό αποτέλεσμα σε υπόθεση που είχε εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθήνας και αφορούσε διεκδικήσεις οικοπέδων σε περιοχές της Αττικής.
Στην επίμαχη επιστολή αναγραφόταν ο κωδικός της υπόθεσης και αναφερόταν ότι ο Χρήστος Μαυρίκης θα λάμβανε, σε περίπτωση θετικής έκβασης, αμοιβή 1 εκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα υπήρχαν υπαινιγμοί για δωροδοκία του δικαστικού λειτουργού.
Με την ανάγνωση της επιστολής ο παραλήπτης αντέδρασε άμεσα προχωρώντας σε καταγγελία της υπόθεσης.
O Χρήστος Μαυρίκης και η υπόθεση υποκλοπών του 1993
Ο Χρήστος Μαυρίκης είχε έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 1993 για υπόθεση υποκλοπών σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ο υπάλληλος του ΟΤΕ που κατήγγειλε στα ΜΜΕ πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού, Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσε να ακούσει από το ακουστικό του σπιτιού του κάθε τηλεφωνική συνομιλία του πολιτικού του αντιπάλου.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του.
Kατηγορήθηκε πως είχε ενεργό ρόλο στις υποκλοπές, λειτουργώντας ένα παράνομο δίκτυο παρακολούθησης, το οποίο ηχογραφούσε συνομιλίες και τις διοχέτευε στον Τύπο ή σε πολιτικούς κύκλους. Τα Μέσα της εποχής, τότε, τον χαρακτήρισαν «εθνικό κοριό».
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, χρόνια αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «παρακολουθούσαμε περισσότερα από 100 τηλέφωνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρακολουθήσεις ήταν 24ωρες, με αποτέλεσμα οι καταγραφές να αφορούν και διάφορα προσωπικά ζητήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρα από τα πολιτικά.
Ο Χρήστος Μαυρίκης κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμφθηκε, αλλά έπειτα από απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο, για λόγους πολιτικής ομαλότητας.