Πρωτοχρονιά στα μπλόκα οι αγρότες – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Διαβάζεται σε 8'
Πρωτοχρονιά στα μπλόκα οι αγρότες – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Σοφία Πότση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι αποφάσεις που έλαβαν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα επόμενά τους βήματα έως την Πρωτοχρονιά αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα, στη σύσκεψη που έγινε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (27/12).

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσει η αερογέφυρα η οποία είχε δοθεί στην κυκλοφορία για να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και να ανοίξει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου.

Αύριο (28/12) στις 12:00 το πρωί θα μεταβούν στα διόδια του Μακρυχωρίου και θα σηκώσουν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για πέντεώρες, γράφει το onlarissa.

Την Δευτέρα (29/12) ωστόσο, στις 04:00 το μεσημέρι θα κλείσουν όλες οι παρακαμπτήριες οδοί για τρεις ώρες, τόσο στο ρεύμα προς Αθήνα, όσο και προς Θεσσαλονίκη. «Δε θα περάσει τίποτε, ούτε προς Θεσσαλονίκη, ούτε και προς την Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Την ίδια ημέρα, τα τρακτέρ θα βρεθούν και πάλι στο κέντρο της Λάρισας με τους αγρότες να μοιράζουν φυλλάδια όπου θα εξηγούν στους πολίτες για ποιο λόγο είναι στο δρόμο.

Ο κ. Μαρούδας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «γυρίζει μπούμερανγκ κάθε προσπάθειά της να στρέψει τον ελληνικό λαό απέναντί μας. Όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας στηρίζουν».

Την κατηγόρησε επίσης πως «δεσμεύει λογαριασμούς αγροτών επειδή βρίσκονται στα μπλόκα. Κάποιοι δεν κάνουν ούτε καν δηλώσεις ΟΣΔΕ. Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν αυτές οι πρακτικές σε καμία περίπτωση. Η απόφασή μας είναι αγώνας επιβίωσης και η επιβίωσή μας είναι η κόκκινη γραμμή στην οποία δεν κάνουμε πίσω».

Ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής απάντησε στα περί ικανοποίησης των περισσοτέρων αιτημάτων που υποστηρίζει η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στείλαμε 14 αιτήματα στη σύσκεψη της Νίκαιας, από τα 14 αιτήματα δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα. Ούτε αυτά τα αιτήματα που δεν απαιτούν να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ».

Έκλεισε η αερογέφυρα στο μπλόκο της Νίκαιας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη μία το μεσημέρι έχει κλείσει η αερογέφυρα στο μπλόκο της Νίκαιας, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει έως και την Τρίτη (30/12) το μεσημέρι, οπότε και θα δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων των ημερών.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ τέθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Δεκεμβρίου εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων και της συγκρότησης μπλόκου στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας. Τα μέτρα εφαρμόζονται από τις 12:45 και θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, με βασικό στόχο την ασφάλεια των μετακινήσεων και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, διακόπτεται η κυκλοφορία στον ΠΑΘΕ σε τμήματα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Πλατυκάμπου, Κιλελέρ και Βελεστίνου, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατεύθυνση και το μικτό βάρος των οχημάτων.

Στο ρεύμα προς Αθήνα, τα οχήματα έως 3,5 τόνους δεν μπορούν να κινηθούν από τον κόμβο Πλατυκάμπου έως τον κόμβο Κιλελέρ, ενώ τα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων αποκλείονται μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου. Αντίστοιχα, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται η κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων από Κιλελέρ έως Πλατυκάμπου και βαρέων οχημάτων από Βελεστίνο έως Πλατυκάμπου.

Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών, κυρίως από την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, με εκτροπές στους ανισόπεδους κόμβους Πλατυκάμπου, Κιλελέρ και Βελεστίνου, ανάλογα με την κατεύθυνση και την κατηγορία του οχήματος. Παράλληλα, σημαντικές ρυθμίσεις ισχύουν και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Αθηνών, όπου τα οχήματα που επιχειρούν να εισέλθουν στον ΠΑΘΕ από τον κόμβο Νίκαιας υποχρεώνονται σε αναστροφή και κατευθύνονται σε εναλλακτικούς κόμβους.

Η Τροχαία Λάρισας καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν τη σήμανση και τις υποδείξεις των αστυνομικών και να προγραμματίζουν έγκαιρα τις μετακινήσεις τους. Όπως επισημαίνεται, η μη συμμόρφωση με τα μέτρα συνεπάγεται κυρώσεις βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών με τη νέα χρονιά

Παράλληλα, έχει ληφθεί απόφαση να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών με τη νέα χρονιά, σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στο μπλόκο Μαλγάρων, αυτήν την ώρα κλείνουν το ρεύμα προς Αθήνα, ενώ το απόγευμα κλείνουν και την περιμετρική στην Πάτρα.

Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες – Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα

Με αποκλεισμούς σε τελωνεία και οδικά δίκτυα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία, μετά την παρέλευση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και ως την Πρωτοχρονιά.

Στη μία το μεσημέρι, αγρότες των Μαλγάρων προχώρησαν στον αποκλεισμό του ρεύματος εξόδου προς την Αθήνα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, σύμφωνα με απόφαση τους, μέχρι και την Τρίτη.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων και τα δύο ρεύματα του δρόμου, για όλα τα οχήματα, πλην έκτακτων περιστατικών. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει ως τις τέσσερις το απόγευμα και θα επαναληφθεί από τις έξι έως τις δέκα το βράδυ και τις ίδιες ώρες, καθημερινά, μέχρι την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, αγρότες με τα τρακτέρ τους έκλεισαν, τουλαχιστον μέχρι την Τρίτη, τον σταθμό διέλευσης του Προμαχώνα, μόνο για τα φορτηγά, ενώ τα επιβατικά αυτοκίνητα κινούνται κανονικά. Από τις πέντε χθες το απόγευμα παραμένει κλειστός μόνο για τα φορτηγά και ο σταθμός διέλευσης στην Εξοχή Δράμας.

Στη Χαλκηδόνα οι αγρότες κλείνουν τον κόμβο από τις δυο το μεσημέρι έως και τις πέντε.

Για μια ώρα θα κλείσει σήμερα στο μεσημέρι το τελωνείο της Νίκης και ξανά πάλι το βράδυ από τις επτά έως τις έντεκα. Νωρίτερα, αγρότες της περιοχής με αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν έξω από το γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου στο κέντρο της Φλώρινας, το οποίο ήταν κλειστό και έριξαν στην είσοδο της πολυκατοικίας μια μπάλα άχυρο και κοπριά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αύριο το μεσημέρι θα κλείσουν για μια ώρα το Δερβένι οι αγρότες της περιοχής, ενώ απόψε στις οκτώ το βράδυ έχουν σύσκεψη για ενημέρωση.

Σήμερα το μεσημέρι αγρότες από τα Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν στην Επανομή με αντιπροσωπείες αγροτικών μπλόκων από την Κεντρική Μακεδονία για να συζητήσουν οργανωτικά θέματα που αφορούν το συντονισμό και την καλύτερη εκπροσώπησή τους στην πανελλαδική επιτροπή των αγροτών.

Το απόγευμα του Σαββάτου (27/12) κλείνουν την Περιμετρική Πατρών

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην Πάτρα, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν αργότερα το απόγευμα την Περιμετρική Οδό Πατρών. Αυτή την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, καθώς η μπάρα παραμένει ανοιχτή, ωστόσο οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως προσανατολίζονται σε αποκλεισμό με τον ίδιο τρόπο που είχε εφαρμοστεί ξανά.

Όπως τονίζουν οι αγρότες, στόχος είναι να ασκηθεί πίεση χωρίς να διακοπεί πλήρως η εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά το Αγγελόκαστρο, δεν προβλέπεται αποκλεισμός. Η κυκλοφορία θα συνεχιστεί κανονικά με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει εκ νέου η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Έτσι, το μοναδικό σημείο στο οποίο αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση είναι η Περιμετρική Πατρών, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη, όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Φάκελο με αιτήματα παρέδωσαν στον Τσιάρα εκπρόσωποι αγροτών από την Κορινθία

Τα διαχρονικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας περιλαμβάνει ο φάκελος που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, εκπρόσωποι των αγροτών από την Κορινθία.

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονται τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα ενισχύσεων, διαχείρισης κινδύνων, επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης υδάτων, κόστους παραγωγής και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), οι προτάσεις βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και εμπειρία από το πεδίο, στοιχείο που ενισχύει την αξιοπιστία τους και διευκολύνει την ουσιαστική αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Το αγροτικό μπλόκο Ροδόπης έκλεισε ξανά την Εγνατία Οδό

Μετά την απόφασή τους από την περασμένη Δευτέρα ενόψει των Χριστουγέννων να ανοίξουν το μπλόκο τους επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του δυτικού κόμβου Κομοτηνής, στο ρεύμα προς Ξάνθη, οι αγρότες της Ροδόπης επανήλθαν σήμερα στο σημείο, και από τις 11:00 έχουν αποκλείσει και πάλι την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα.

Έτσι οι οδηγοί κατευθύνονται στην έξοδο της Κομοτηνής και συνεχίζουν την πορεία τους είτε από την παλαιά εθνική οδό (μέσω Πόρτο Λάγους) είτε μέσω Ιάσμου, από του οποίου τον κόμβο της Εγνατίας μπορούν να ξαναμπούν στον αυτοκινητόδρομο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα