Στον Άρειο Πάγο τα δάνεια με ελβετικό φράγκο
Διαβάζεται σε 3'
Πέντε χρόνια μετά την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου σε ομαδική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά συστημικής τράπεζας, σήμερα κρίνεται η τύχη μιας ακόμη συλλογικής αγωγής, 3.700 δανειοληπτών, που κατέθεσε ο ΣΥΔΑΝΕΦ κατά τριών τραπεζών
- 05 Δεκεμβρίου 2025 12:59
Το «καυτό» ζήτημα των δανείων με ελβετικό φράγκο καλείται να επιλύσει ακόμα μία φορά ο Άρειος Πάγος, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε η υπόθεση.
Ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου βρέθηκαν ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΦΑΝΕΦ) και το ΙΝΚΑ, ενώ σε άσκηση πρόσθετης παρέμβασης υπέρ των δανειοληπτών προχώρησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και σειρά ενώσεων καταναλωτών.
Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν παρά τις καιρικές συνθήκες έξω από το μέγαρο του Αρείου Πάγου, διεκδικώντας την αλλαγή του τρόπου αποπληρωμής των δανειακών τους συμβάσεων.
Κατά τη συζήτηση, η πλευρά των δανειοληπτών ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί τους περί καταχρηστικότητας του συμβατικού όρου με τον οποίο καλούνται να αποπληρώσουν τις δανειακές δόσεις και τους τόκους αυτών με ισοτιμία ελβετικού φράγκου, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να καταβάλουν πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού τους.
«Εμείς ζητάμε να κριθεί υπόθεση από φυσικό δικαστή μας και να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της ΕΕ προκειμένου να αποφασίσει περί καταχρηστικότητας της ρήτρας ισοτιμίας» ανέφερε πληρεξούσιος δικηγόρος των δανειοληπτών προσθέτοντας: «Ζητάμε από εσάς αυτό που έχει γίνει από άλλες 10 χώρες. Από την Πολωνία έχουν κατατεθεί 10 ερωτήματα, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ισπανία και η Λιθουανία είναι μόνο μερικά από τα κράτη μέλη που έχουν στείλει τέτοιο ερώτημα. Η υπόθεση κρίνεται επί νομικών ζητημάτων και όχι με οικονομικά επιχειρήματα, ότι δηλαδή θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο εφαρμόζεται η αρχή της διαφάνειας στο δίκαιο του καταναλωτή, διαφορετικά θα στραφούμε κατά του ελληνικού Δημοσίου».
Τέλος, η πλευρά των δανειοληπτών εξήγησε πως το ανώτατο δικαστήριο είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα, υποστηρίζοντας πως αν τα δάνεια και οι τόκοι αυτών αποπληρωθούν σε ευρώ, χωρίς το βάρος της ισοτιμίας, θα αποτελεί μια δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές.
Από την άλλη, οι τράπεζες υποστήριξαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι δεν τίθεται θέμα καταχρηστικότητας της ρήτρας ούτε ζήτημα διαφάνειας. Επικαλέστηκαν δε τις πολυάριθμες αποφάσεις τμημάτων και ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το δηλωτικό χαρακτήρα του όρου αποπληρωμής δανείων σε ελβετικό.
Τέλος, επεσήμαναν ότι υπάρχει ήδη νομολογία σε ΔΕΕ επί προδικαστικού ερωτήματος ελληνικού δικαστηρίου και ως εκ τούτου θεωρούν ότι είναι άνευ αντικειμένου η αποστολή νέου προδικαστικού ερωτήματος.
Η υπόθεση ανατέθηκε τέσσερις διαφορετικούς εισηγητές και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.