Τουρκική μαφία κατά πρακτόρων της ΕΥΠ: Οι “Ντάλτονς”, το κρυφτό και το πρόβλημα με την υπόθεση

Διαβάζεται σε 6'
Τουρκική μαφία κατά πρακτόρων της ΕΥΠ: Οι “Ντάλτονς”, το κρυφτό και το πρόβλημα με την υπόθεση
EUROKINISSI

Συνεχείς οι έρευνες σε χώρους και επαφές των αναζητούμενων Τούρκων μαφιόζων, με τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι οι δύο αξιωματικοί της ΕΥΠ.

Συνεχείς είναι οι έρευνες των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την ΕΥΠ για τον εντοπισμό και την σύλληψη των τριών Τούρκων κακοποιών που πυροβόλησαν εναντίον στελεχών της ΕΥΠ που τους παρακολουθούσαν, στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, νομίζοντας ίσως ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Μετά τις έξι συλλήψεις που έγιναν χθες στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε για ναρκωτικά και μία για κατοχή φυσιγγίων, που ήταν ο συγκάτοικος του ιδιοκτήτη του εμπλεκόμενου αυτοκινήτου, οι έρευνες συνεχίζονται στοχευμένα σε χώρους και επαφές των αναζητούμενων μαφιόζων. Άλλωστε, πριν συμβεί το γεγονός αυτό στο πρατήριο καυσίμων, είχε προηγηθεί πολύμηνη παρακολούθηση των «στόχων» και έχουν καταγραφεί πλήρως οι συνήθειές τους, οι κινήσεις τους και οι επαφές τους.

Άλλωστε, και οι χθεσινές έφοδοι και συλλήψεις σε επαφές των αναζητούμενων έγιναν. Οι πέντε Τούρκοι της Θεσσαλονίκης θεωρούνται μέλη της ίδιας τουρκικής οργάνωσης που διακινεί ναρκωτικά σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο έκτος ήταν ο συγκάτοικος ενός εκ των αναζητούμενων δραστών.

Το πρόβλημα ωστόσο που υπάρχει αντικειμενικά είναι η δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση, με αποτέλεσμα πιθανόν οι δράστες να έχουν κρυφτεί κάπου και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε μετακίνηση. Παρόλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία στις Αρχές και δεδομένη αποφασιστικότητα για τον εντοπισμό τους και αυτό ίσως να μην αργήσει να συμβεί.

Οι τρεις Τούρκοι μαφιόζοι με τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι οι δύο αξιωματικοί της ΕΥΠ είναι πολύ σκληροί κακοποιοί, οι οποίοι στην Τουρκία ήταν ενταγμένοι στον επιχειρησιακό πυρήνα της διεθνικής τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης των “Ντάλτονς” και συγκεκριμένα στο κομμάτι των εκβιασμών καταστημάτων, επιχειρηματιών και ξενοδοχείων, ακόμη και εκτελέσεων συμβολαίων θανάτου στην χώρα τους. Στην Ελλάδα, δε, έχουν επαφές με μέλη της οργάνωσης που διακινούν ναρκωτικά.

Τα στελέχη της ΕΥΠ είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τους τρεις Τούρκους μαφιόζους που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών και συμβολαίων θανάτου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κάποια στιγμή, οι Τούρκοι μπήκαν με το αυτοκίνητό τους σε ένα πρατήριο καυσίμων στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης για να βάλουν καύσιμα και τότε το αυτοκίνητο με τα δύο στελέχη της ΕΥΠ που τους ακολουθούσε, προσποιήθηκαν ότι δήθεν υπέστη βλάβη και σταμάτησαν λίγο πιο πίσω στο βενζινάδικο.

Οι Τούρκοι φαίνεται είχαν αντιληφθεί ότι είχαν «ουρά» ότι τους ακολουθούσαν δηλαδή και κινήθηκαν προς το μέρος τους. Τότες ένας εξ αυτών τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον τους.

Αμέσως μετά, έτρεξαν στο αυτοκίνητό τους και τράπηκαν σε φυγή. Τα στελέχη της ΕΥΠ δεν απάντησαν στα πυρά που δέχτηκαν, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, αφού τουλάχιστον μία σφαίρα καρφώθηκε στην πόρτα του οδηγού.

Η «χαρτογράφηση» της Τουρκικής Μαφίας στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την χαρτογράφηση της ΕΥΠ, έχουν βρει καταφύγιο μέλη πέντε τουρκικών εγκληματικών οργανώσεων.

Από αυτές, η μία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά με βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις στην Τουρκία και μηδενική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με ελάχιστα μέλη που έχουν βρει απλά καταφύγιο εδώ. Οι άλλες τέσσερις είναι καθαρά εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και μεταναστών και αλληλοσυγκρούονται, με εκτελέσεις σε κοινή θέα, σε Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα. Δύο από αυτές είναι εξαιρετικά γνωστές όπως οι «Ντάλτονς» και τα «Γεράκια». Από την πρώτη κιόλας χαρτογράφηση της ΕΥΠ έχει προκύψει ότι στη χώρα μας βρήκαν καταφύγιο τουλάχιστον 200 άτομα αυτών των οργανώσεων.

Πλέον, από τις δεκάδες συλλήψεις που έχουν γίνει, ο αριθμός μειώθηκε, ωστόσο δεν έχουν πάψει να έρχονται και νέα μέλη, με την ίδια πάντα δικαιολογία και μεθοδολογία του αιτήματος παροχής ασύλου ως δήθεν πολιτικά διωκόμενα άτομα από το καθεστώς Ερντογάν.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ απέδωσε καρπούς με τη σύλληψη πέρυσι τον Μάιο του διαβόητου κακοποιού Μπαγιαγκαρά και την αποδόμηση του πολυπληθούς κυκλώματός του, των «Μπαγιαγκαραλάρ», στην Τουρκία.

Μέλη της οργάνωσής του παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ σε Κρήτη και Αττική και μάλιστα ένας από τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στο Πασαλιμάνι τον Ιούνιο του 2024, ήταν μέλος της οργάνωσής του, που επειδή τον παρακολουθούσαν οι αξιωματικοί της ΕΥΠ μπόρεσαν να εντοπίσουν και το κρησφύγετο του διαβόητου Τούρκου κακοποιού στους Αμπελοκήπους. Τα θύματα της εκτέλεσης στην Γλυφάδα τον περασμένο Δεκέμβριο σχετίζονταν με τα θύματα στο Πασαλιμάνι και την οργάνωση του Μπαγιαγκαρά, ενώ για την επίθεση σε βάρος τους συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο μέλη της αντίπαλης τουρκικής οργάνωσης «Τατλί».

Τον περασμένο Μάρτιο, επίσης, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, μετά από συνεργασία με την ΕΥΠ, ένα ηγετικό στέλεχος της διαβόητης τουρκικής μαφιόζικης οργάνωσης «Ντάλτονς», ο 49χρονος Φατίχ Ουζουναγιάλα, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, από πέρυσι τον Απρίλιο ως αιτών άσυλο, καθώς δήλωνε πολιτικά διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν.

Η συμμορία «Ντάλτονς» με ηγέτη τον διαβόητο κακοποιό Μπαρίς Μπογιούν που συνελήφθη πέρυσι στην Ιταλία, έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν έξι μέλη της έπεσαν θύματα εκτέλεσης τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Λούτσα. Η οργάνωσή του είχε διεθνή εγκληματική δραστηριότητα και βρισκόταν σε πόλεμο με άλλες εγκληματικές οργανώσεις της Τουρκίας και με την μαφιόζικη οργάνωση «Σκάλιαρι» του Μαυροβουνίου.

Σε βάρος του Ουζουναγιάλα εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος αναζητούνταν από τις διωκτικές Αρχές της Τουρκίας, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της συμμετοχής σε δομημένη εγκληματική ομάδα, η οποία εξανάγκαζε οφειλέτες να πληρώσουν χρέη προς πιστωτές, χρησιμοποιώντας απειλές,  εκφοβισμούς, εξαναγκασμό, φόβο και βία.

Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν μάλιστα πως το ηγετικό στέλεχος των «Ντάλτονς» είχε συχνά επαφές και με τους δύο Τούρκους που έπεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο θύματα ένοπλης επίθεσης έξω από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στον Δενδροπόταμο που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα