Τρίκαλα: Τα πρώτα σενάρια για τα αίτια της φονικής έκρηξης

Διαβάζεται σε 6'
Φονική έκρηξη στο εργοστάσιο "Βιολάντα" στα Τρίκαλα
Φονική έκρηξη στο εργοστάσιο "Βιολάντα" στα Τρίκαλα EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς στα Τρίκαλα για να διαπιστωθεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα, με πέντε νεκρές εργάτριες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που έχει αναλάβει την προανάκριση για τα αίτια της φονικής έκρηξης που οδήγησε στο τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύματα πέντε γυναίκες στο εργοστάσιο μπισκότων «Βιολάντα».

Οι προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού ακόμα καπνίζουν κάποια σημεία στα ερείπια του τμήματος των εγκαταστάσεων που κατέρρευσαν, ενώ παράλληλα αφαιρούνται με προσοχή οι λαμαρίνες, για τον εντοπισμό ανθρώπινων μελών.

Ήδη από το πρωί βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, το οποίο λαμβάνει καταθέσεις από τους εργαζόμενους που σώθηκαν από την πυρκαγιά, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το τί συνέβη και να δώσει απαντήσεις στις αιτίες που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη.

Ήδη από το σημείο έχουν ανασυρθεί οι σοροί πέντε γυναικών και μέλη που πιθανόν ανήκουν και στην 5η αγνοούμενη, ωστόσο η αναγνώριση είναι αδύνατη και θα γίνει με λήψη δειγμάτων DNA που θα αποσταλούν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Τα επικρατέστερα σενάρια για τα αίτια της έκρηξης

Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής είναι η έκρηξη που προκάλεσε και την κατάρρευση του δαπέδου και της οροφής να προκλήθηκε από την διαρροή υγραερίου και προκάλεσε την έκρηξη και την πυρκαγιά.

Οι δύο υπαίθριες δεξαμενές υγραερίου στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου είναι άθικτες, ωστόσο δεν αποκλείεται εντός των εγκαταστάσεων να υπήρξε σε κάποιο σημείο διαρροή, να έγινε κορεσμός του αερίου και να δημιουργήθηκε εκρηκτικό μίγμα στον χώρο των φούρνων που με έναν απλό σπινθηρισμό να προκλήθηκε η βίαιη έκρηξη και πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, χωρίς να μεταδοθεί σε άλλους χώρους ή στις δεξαμενές.

Αυτό βεβαίως θα διερευνηθεί από τους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ ενώ θα οριστεί και πραγματογνωμοσύνη. Πρώτα θα χρειαστεί να αφαιρεθεί ο όγκος των συντριμμιών από το σημείο και μετά να μπορέσουν εξετάσουν οι αρμόδιοι τον χώρο ώστε να εντοπίσουν το αρχικό σημείο της έκρηξης και την πιθανή αιτία. Από το περιστατικό τραυματίστηκαν επίσης έξι ακόμη εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση διέθετε δύο μεγάλες δεξαμενές των 9 κυβικών στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, με μείγμα προπανίου και βουτανίου, το οποίο μεταφερόταν στις εγκαταστάσεις μέσω ειδικών σωληνώσεων, προκειμένου να λειτουργεί ο χώρος της παραγωγής.

Εκείνο που προβληματίζει τους αξιωματικούς του ΠΣ είναι ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν αναφέρει ότι αντελήφθη κάποια μυρωδιά πριν από την έκρηξη. Για το λόγο αυτό αφήνουν ανοιχτή μια μικρή πιθανότατα να συνέβαλε στο κακό και κάποια άλλη χημική αιτία.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ερωτήματα θα δοθούν μετά την αυτοψία στο χώρο και την ολοκλήρωση των καταθέσεων, ενώ έχουν οριστεί και πραγματογνώμονες από την Αθήνα και συγκεκριμένα ένας ηλεκτρολόγος, ένας χημικός και ένας πυροτεχνουργός, οι οποίοι θα υποβάλουν τα πορίσματά τους μετά την έρευνα που θα πραγματοποιήσουν στο χώρο.

Στο σημείο επιχειρούν 53 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, μια ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, μια ομάδα ΣμηΕΑ με drone και 9 βοηθητικά οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν δύο υδροφόρες της Π/Ε Τρικάλων.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί του ΠΣ είναι σε στενή συνεργασία και με εισαγγελέα, που βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας από το πρωί και παρακολουθεί τις έρευνες.

Τρίκαλα: Η στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο – Βίντεο

Τρίκαλα: “Κλιμάκιο της Επιθεώρησης είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο το καλοκαίρι”

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό μίας ακόμα εργαζόμενης βρίσκονται σε εξέλιξη, το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Δημήτρη Αρμάγο, ο οποίος ήταν στο σημείο από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη από το καλοκαίρι το τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου είχαν επισκεφτεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο για τα ζητήματα μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, όπως και άλλα εργοστάσια της περιοχής.

Υπήρχαν παρατηρήσεις επί των ζητημάτων. Γι’ αυτό και εμείς θα ζητήσουμε το πόρισμα άμεσα από το αρμόδιο τμήμα. Ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά και την έκρηξη και οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων, μέχρι στιγμής, εργατριών. Πρέπει να πάψουν οι χώροι δουλειάς να είναι επικίνδυνοι για όσους πάνε να βγάλουν ένα μεροκάματο”, τόνισε.

Φονική πυρκαγιά στην βιομηχανία μπισκότων "Βιολάντα" στα Τρίκαλα
Φονική πυρκαγιά στην βιομηχανία μπισκότων "Βιολάντα" στα Τρίκαλα EUROKINISSI

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να επισημαίνουμε τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την υγιεινή και ασφάλεια συνολικότερα στις επιχειρήσεις και στα εργοστάσια της περιοχής μας”, πρόσθεσε ο κ. Αρμάγος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι, όπως είναι αναμενόμενο, οι εργαζόμενο είναι σε σοκ. “Έξω από το εργοστάσιο ήρθαν και συγγενείς που πάλευαν να μάθουν τι γίνεται με τους ανθρώπους τους“, είπε.

“Είχαμε δυσκολίες να προσεγγίσουμε τους εργαζόμενους από το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Η πρόσβασή μας έφτανε μέχρι την πύλη“, σημείωσε, ενώ τόνισε πως οι εργαζόμενοι της περιοχής θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες.

Παράλληλα, στο σημείο βρέθηκε και ο ειδικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο χημικός Ζήσης Αργυρόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε πως έχουν ληφθεί δείγματα από έδαφος της περιοχής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση, συνδράμοντας, έτσι στο έργο της Πυροσβεστικής.

INTIME

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα, έπειτα από έκρηξη, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον χώρο όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκονταν 13 άτομα, στο πλαίσιο 24ωρης λειτουργίας του εργοστασίου.

Επί τουλάχιστον δύο ώρες, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που στη συνέχεια ενισχύθηκαν περαιτέρω, επιχειρούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την ανεξέλεγκτη φωτιά.

Οι σοροί των τριών γυναικών εντοπίστηκαν στις 9 περίπου το πρωί, ενώ η τέταρτη λίγη ώρα αργότερα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της σορού της πέμπτης εργαζόμενης που αγνοείται.

Το ντοκιμαντέρ του NEWS24/7 για τα εργατικά ατυχήματα

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα