Στ. Ντουκάκης για μετανάστες: “Βλέπω μία θλίψη στα μάτια των εφήβων που φτάνουν στα Χανιά”

Διαβάζεται σε 3'
Στ. Ντουκάκης για μετανάστες: “Βλέπω μία θλίψη στα μάτια των εφήβων που φτάνουν στα Χανιά”
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών. Eurokinissi

O γιατρός Στέφανος Ντουκάκης που υποδέχεται τους μετανάστες στα Χανιά μιλά για την κατάσταση των ανθρώπων που επιχειρούν το μεγάλο ταξίδι από τη Λιβύη μέχρι τη νότια Κρήτη.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Στέφανος Ντουκάκης υποδέχεται μετανάστες στα Χανιά. Ο κ. Ντουκάκης είναι γιατρός και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.

Τον αναζητήσαμε για να μας μιλήσει για τους ανθρώπους που φτάνουν-κατά εκατοντάδες πλέον-στη μεταναστευτική δομή στα Χανιά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται.

Τι βλέπουν λοιπόν τα μάτια αυτού του έμπειρου επιστήμονα; Ποιοι είναι αυτοί που έρχονται στην Κρήτη; “Mιλάμε κυρίως για νέους ανθρώπους, έφηβους, προέφηβους. Οι άνθρωποι που προέρχονται από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Αίγυπτο μεταναστεύουν, προφανώς, για οικονομικούς λόγους. Ήρθαν όμως και πολλές οικογένειες από το Σουδάν λόγω του εμφυλίου πολέμου που υπάρχει στη χώρα. Μετρήσαμε μόλις τις τελευταίες ημέρες 22 παιδιά κάτω από 10 ετών και 14 μητέρες” αφηγείται στο NEWS 24/7.

Σωματικά, δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Κάποιοι έχουν θλαστικά τραύματα, άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα αφυδάτωσης. Είναι φαινόμενα που αντιμετωπίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.Τα θλαστικά τραύματα τα στέλνουμε στο νοσοκομείο γιατί δεν μπορούμε να ράψουμε χωρίς αποστείρωση στο πεδίο. Υπάρχουν και μερικά περιστατικά αναιμίας. Από τα τελευταία 1000 άτομα που ήρθαν, δύο κρατήθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα που είχε σπάσει το πόδι της” ενημερώνει.

Ο κ. Ντουκάκη γνωρίζει καλά την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων η οποία γιγαντώνεται στο ταξίδι της μετάβασης από τη Λιβύη μέχρι τα ανοιχτά της νότιας Κρήτης: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι φτάνουν εδώ μετά από ένα πολύωρο ταξίδι ενώ προέρχονται από καταπόνηση πολλών μηνών στις δύσκολες συνθήκες της Λιβύης”.

Ως προς το κομμάτι της σωματικής υγείας λοιπόν δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής. Τι συμβαίνει, όμως, με την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων; “Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να ασχοληθούμε πολύ με το ψυχολογικό κομμάτι” τονίζει ο κ. Ντουκάκης. “Τα μικρά παιδιά προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς γίνεται, συνεχίζουν το παιχνίδι τους. Οι έφηβοι όμως, τα παιδιά 16, 17 και 18 ετών έχουν μία θλίψη στα μάτια τους. Γιατί; Διότι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος τους έχει γκρεμιστεί. Έχουν αφήσει τις οικογένειές τους πίσω. Με δύο τέτοιους ανθρώπους, φοιτητές τώρα, διατηρώ εδώ και χρόνια επαφή, τους θεωρώ παιδιά μου. Είναι ιδιαίτερη η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων”.

Ρωτάμε τον γιατρό για τις συνθήκες που βρίσκουν οι άνθρωποι στις εγκαταστάσεις της Αγιάς: “Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι συνθήκες στις οποίες διαμένουν οι πρόσφυγες δεν είναι οι καλύτερες αλλά είναι οι καλύτερες στην Κρήτη. Εδώ στην Αγιά υπάρχει ένα κλειστό κτίριο, σήμερα φιλοξενούμε 800 άτομα και μπορούμε να κάνουμε στοιχειώδη διαχείριση. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες.

Στην Αγιά υπάρχει τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, υποτυπώδη ντουζ και κάποια στρώματα. Ευτυχώς οι άνθρωποι δεν μένουν πολλές ημέρες εδώ. Αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση από το 2022. Εφέτος έφτασαν, μέχρι τώρα, 96 καράβια”.

Και εν συνεχεία: “Φοβόμουν ότι μπορεί να υπάρξουν μικροεπιδημίες, γαστρεντερίτιδες από νεροιούς για παράδειγμα. Μέχρι στιγμής ευτυχώς τις έχουμε αποφύγει. Ίσως γιατί η διαμονή των ανθρώπων είναι περιορισμένη.

Είμαστε πάντως εδώ. Ακυρώνω πολλά από τα τακτικά μου ραντεβού και αυτό ξέρετε φέρνει μία δυσφορία στην τοπική κοινωνία, δημιουργούνται εντάσεις. Αλλά παλεύουμε”.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα