Αυξάνεται στα 230 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”

Αυξάνεται στα 230 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”
Εργάτες τοποθετούν φωτοβολταϊκά σε στέγη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη υποδοχής αιτήσεων, γίνεται αύξηση των διαθέσιμων προς επιδότηση κονδυλίων με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ενίσχυση σε 33-35 χιλιάδες συστήματα.

Το τεράστιο ενδιαφέρον και φυσικά το γεγονός ότι είμαστε καθ’ οδόν προς τις κάλπες, οδήγησε σε αύξηση κατά 15% τον προυπολογισμό της πρώτης φάσης του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”, από τα 200 αρχικά εκατ., σε τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Όσο για την έναρξη του προγράμματος, αναμένεται από μέρα σε μέρα, καθώς το ΥΠΕΝ περιμένει την σχετική ΚΥΑ με τα κονδύλια καθώς και κάποιες τυπικές διευκρινήσεις από την αρμόδια υπηρεσία.

Τι σημαίνει όμως ότι αυξήθηκε ο προυπολογισμός της πρώτης φάσης στα 230 εκατ. αντί για τα αρχικά 200 εκατ. ευρώ;

  • Αύξηση από τα αρχικά 30.000 στα 33.000 – 35.000 των προς επιδότηση συστημάτων στέγης για νοικοκυριά και αγρότες.
  • Αύξηση από τα αρχικά 150 MW στα 170 MW της συνολικής ισχύος την οποία θα εισφέρουν τα φωτοβολταϊκά αυτά στο σύστημα.

Από εκεί και πέρα, το πλαφόν ισχύος για φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, καθώς και τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα οποία περιέγραφε αναλυτικά ο Οδηγός, ο οποίος προδημοσιεύθηκε το Μάρτιο, παραμένουν ως έχουν. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Ενώ, η επιδότηση του συστήματος φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και το 60% για τους αγρότες.

Αναλυτικά:

  • Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του προς επιδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10,8kW έναντι 7kW των αρχικών σκέψεων.
  • Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh και θα πρέπει αυτή να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
  • Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία.
  • Τα χρήματα κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες. Η αύξηση του προυπολογισμού προφανώς και αλλάζει την κατανομή των ποσών, έτσι όπως είχαν ανακοινωθεί με την προδημοσίευση του Οδηγού τον Μάρτιο. Σύμφωνα με εκείνη την αρχική εικόνα, στα ευάλωτα νοικοκυριά επρόκειτο να κατανεμηθούν 35 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, 85 εκατ ευρώ θα κατανέμονταν σε πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρω ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, και 50 εκατ ευρω σε πολίτες με ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ. Οσο για τους επαγγελματίες αγρότες ή τους αγρότες ειδικού καθεστώτος, τους είχαν κατανεμηθεί 30 εκατ. ευρώ. Τώρα, τα ποσά αυτά θα αναπροσαρμοσθούν ανά κατηγορία προς τα πάνω.

Γενική βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μια αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι αγρότες για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση για την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Η πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις βρίσκεται εδώ και ένα δίμηνο σε λειτουργία. Είναι η ίδια με αυτήν που έχει ανοίξει από το Φεβρουάριο και η οποία υποδέχεται ήδη αιτήσεις για συστήματα μέχρι 10 κιλοβάτ. Αυτή ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί και τώρα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα