Δέκα νέες γεωτρήσεις στα ελληνικά ύδατα έως το 2033
Διαβάζεται σε 3'
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΔΕΥΕΠ, οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε εννέα περιοχές θα ξεκινήσουν στο α’ τρίμηνο του 2027.
- 17 Φεβρουαρίου 2026 09:22
Επενδυτικό κύμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις δρομολογείται για την επόμενη δεκαετία στα εννέα θαλάσσια μπλοκ της χώρας, σύμφωνα με το 10ετές outlook που παρουσίασε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Η εκκίνηση του κύκλου τοποθετείται στο α’ τρίμηνο του 2027, με την πρώτη γεώτρηση στο «μπλοκ 2» του ΒΔ Ιονίου, ενώ το τελευταίο οικόπεδο στον σχεδιασμό, το «Νότια Κρήτη 2», μετατίθεται χρονικά στα τέλη του 2032 με αρχές του 2033.
Κατά την παρουσίαση του Exploration Program: 10 Year Outlook, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, μετέφερε τις εκτιμήσεις των παραχωρησιούχων, σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την περίοδο 2032-2035. Πρόκειται, ωστόσο, για προβλέψεις που εξαρτώνται από την ταχύτητα του κρατικού μηχανισμού, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά κυρίως από τα ίδια τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων.
Το πρόγραμμα προβλέπει ένα πυκνό μπαράζ ερευνών για οκτώ συναπτά χρόνια, από φέτος έως και τις αρχές του 2033. Σε ορισμένες χρονιές, όπως το 2028, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν έως και τρεις γεωτρήσεις σε διαφορετικά μπλοκ μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που αποτυπώνει την ένταση του επενδυτικού σχεδιασμού.
Αναλυτικά, στο «μπλοκ 2» (Energean – ExxonMobil – Helleniq Energy) η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται στο α’ τρίμηνο 2027 και η επόμενη στο α’ τρίμηνο 2029. Στο «Ιόνιο» και στο «μπλοκ 10» του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Helleniq Energy) οι πρώτες γεωτρήσεις μετατίθενται στο 2028, καθώς η εταιρεία αξιολογεί ακόμη τα δεδομένα από 2D και 3D σεισμικές έρευνες. Στα «ΝΔ της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης» (ExxonMobil – Helleniq Energy) οι ερευνητικές εργασίες εκτείνονται από το 2028 έως το 2030.
Αντίστοιχα, στα νεότερα μπλοκ που πέρασαν στο σχήμα Chevron – Helleniq Energy, το «Α2» προγραμματίζεται για το 2031, η «Νότια Πελοπόννησος» επίσης για το τέλος του 2031, ενώ τα «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2» μετατίθενται για το 2032-2033.
Οι επενδύσεις της δεκαετίας περιλαμβάνουν 41,47 εκατ. ευρώ από νέες συμβάσεις μίσθωσης, περίπου 80 εκατ. ευρώ για τη γεώτρηση στο «μπλοκ 2» και επιπλέον 790 εκατ. ευρώ για μελλοντικές γεωτρήσεις. Το ύψος αυτό ενισχύεται από τη σημαντική διεύρυνση των παραχωρήσεων, οι οποίες μετά τις τελευταίες υπογραφές καλύπτουν πλέον 94.094 τ.χλμ., έναντι 47.905 τ.χλμ. προηγουμένως, δηλαδή περίπου το 71% της ελληνικής επικράτειας.
Το «μπλοκ 2» θεωρείται βαρόμετρο για το σύνολο του προγράμματος, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενεί δυνητικό κοίτασμα 200 δισ. κυβικών ποδιών. Σε ευρύτερη κλίμακα, τα δυνητικά αποθέματα σε Κρήτη και Ιόνιο ενδέχεται να προσεγγίζουν τα 24 τρισ. κυβικά πόδια (680 δισ. κ.μ.), επίπεδο πολλαπλάσιο των εγχώριων αναγκών.
Εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει χωρίς σοβαρές καθυστερήσεις, την περίοδο 2027-2033 θα προστεθούν περίπου δέκα νέες γεωτρήσεις στο εθνικό αρχείο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πάνω από τις 180. Ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό ενεργειακό χάρτη, με ορίζοντα – αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου – τις πρώτες παραγωγές στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.