Δυναμική επέκταση εκτός συνόρων για τη ΔΕΗ
Διαβάζεται σε 4'
Στα τέλη του 2026 η απόφαση του Ομίλου για το mega-data center στη Δυτική Μακεδονία – Επενδύσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
- 20 Νοεμβρίου 2025 06:41
Ο Όμιλος ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε χθες στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, επεκτείνεται δυναμικά εκτός συνόρων, αναπαράγοντας στη Ρουμανία το πλήρως καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, που εφαρμόζει και στην Ελλάδα. Μπήκε επίσης σε νέες αγορές – μεταξύ των οποίων Ιταλία και Βουλγαρία – εκμεταλλευόμενη την ενεργειακή συμπληρωματικότητα και τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον κάθετο ενεργειακό διάδρομο.
Την ίδια στιγμή, επένδυσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας αξίας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί εσωτερικά και κατ’ επέκταση την εμπειρία όλων όσοι έρχονται σε επαφή με την εταιρεία. Με στόχο την παροχή ακόμα καλύτερων υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή, ο Όμιλος εξαγόρασε την εταιρεία Κωτσόβολος και μπήκε δυναμικά στη λιανική μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics. Η κίνηση αυτή, αφενός δημιουργεί συνέργειες με δεδομένη τη σύγκλιση ενέργειας και τεχνολογίας, αφετέρου ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο του ομίλου ΔΕΗ, αυξάνοντας τα σημεία παρουσίας στην Ελλάδα και δημιουργώντας πύλη εισόδου στην αγορά της Κύπρου.
Παράλληλα, την ανάγκη της Ευρώπης σε νέες υποδομές κέντρων δεδομένων σε συνδυασμό με τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει η ΔΕΗ προκειμένου να μπει δυναμικά στον κόσμο των data center, κατοχυρώνοντας έτσι την θέση της ως PowerTech παίκτης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ μετράει ήδη παρουσία στο τομέα των data center με την ανάπτυξη μιας μονάδας στη Σπάτα σε συνεργασία με τη DAMAC, συνολικής ισχύος 12,5 MW και με προοπτική επέκτασης στα 25 MW. Τα «μεγάλα σχέδια», ωστόσο, του Ομίλου αφορά στην δημιουργία data center στη Δυτική Μακεδονία, αξιοποιώντας την διαθεσιμότητα εκτάσεων στα πρώην λιγνιτορυχεία καθώς και την ύπαρξη επαρκούς παραγωγικής ισχύος σε συνδυασμό με την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών. Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός data center 300 MW με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες και οι ανάγκες της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε χθές ο κ. Γεώργιος Στάσσης στα πλαίσια του Capital Markets Day, ότι το εν λόγω project παραμένει για την ώρα εκτός του βασικού επενδυτικού σχεδίου για την επόμενη τριετία, πράγμα που αναμένεται να αναθεωρηθεί εφόσον προκύψει συμφωνία με hyperscaler. Αυτή την στιγμή, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους, εισπράττοντας θετικό «feedback» για το project, ενώ συμπλήρωσε ότι το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη του 2026 όταν και αναμένεται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ, όπως αποτυπώθηκε και στα λεγόμενα του επικεφαλής της ΔΕΗ προς τους αναλυτές, αναγνωρίζει το «παράθυρο ευκαιρίας» στην περιοχή και μετράει τα βήματα της προκειμένου να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κενό της Ευρώπης σε mega data center υπολογίζεται περί τα 12 GW μέχρι το 2030 με τις συνολικότερες προβλέψεις να θέλουν το σχετικό ευρωπαϊκό «χαρτοφυλάκιο» να φτάνει τα 28 GW μέχρι το 2030 από 20 GW το 2027.
Την ίδια στιγμή, η ύπαρξη της Δυτικής Μακεδονίας, όπως προαναφέρθηκε, δίνει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη ΔΕΗ να καταστρώσει ένα ελκυστικό project, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, ελάχιστα μέρη ανά την Ευρώπη παρουσιάζουν συνδυαστικά τέτοια χαρακτηριστικά, δηλαδή διαθεσιμότητα γης, παραγωγικό δυναμικό προς κάλυψη των υψηλών ενεργειακών αναγκών μιας τέτοιας μονάδας και τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στο κομμάτι των data center δεν εδράζεται σε «ευκαιριακή» απόφαση παρά αποτελεί απόρροια της συνολικότερης προσέγγισης του Ομίλου για ενσωμάτωση στο «οργανόγραμμά» του της Τεχνητής Νοημοσύνης τόσο στο κομμάτι της λειτουργίας εσωτερικά όσο και εξωτερικά, στη δομή των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, με ενδεικτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το «energy management».
Σε αυτή την βάση, η ψηφιοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστούν πλέον οργανικό μέρος του επενδυτικού σχεδίου του Ομίλου, «σημαδεύοντας» καθοριστικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τα σχέδια της «επόμενης μέρας».