Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
Έρευνες υδρογονανθράκων 123RF

Πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Ενδείξεις για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις εφημερίδες “Καθημερινή” και “ΝΕΑ”.

Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε “σκανάρει” τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή.

Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε “σκανάρει” τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.

Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις “δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα