Εργοστάσιο ‘έξυπνων μετρητών’ σχεδιάζουν για την Ελλάδα οι Κινέζοι

Ο επικεφαλής του μεγάλου Κινεζικού κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου CMEC βρίσκεται στην Αθήνα και σχεδιάζει μεταξύ άλλων επένδυση σε εργοστάσιο για «έξυπνους μετρητές» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ
- 25 Οκτωβρίου 2016 06:12
Ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ και CMEC, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του κινεζικού κολοσσού, κ. Zhang Chun, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της CMEC.
Το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της CMEC κ. Zhang Chun, ήταν η υπογραφή Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με τη ΔΕΗ για projects στην παραγωγή ενέργειας, τις ΑΠΕ, καθώς και άλλες κοινές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.
Η είδηση ωστόσο που «βγαίνει» από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, είναι ότι η CMEC μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εργοστασίου για «έξυπνους» μετρητές ρεύματος (τα παλιά «ρολόγια» της ΔΕΗ), με σκοπό τη διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές.
Επίσης, η CMEC, η οποίο προτίθεται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, πρότεινε στη ΔΕΗ τη σύσταση κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη των συνεργασιών τους.
Βεβαίως, πέραν της αισιοδοξίας που δημιουργεί η είδηση, εγείρει ήδη ερωτηματικά. Ο κύριος λόγος είναι ότι τόσο ο τρέχων διαγωνισμός που αφορά την εγκατάσταση των πρώτων «έξυπνων» μετρητών στη χώρα, όσο και το μεγαλύτερο σχέδιο που προγραμματίζεται για τη συνέχεια και αφορά το σύνολο των καταναλωτών, υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ που είναι φυσικά 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά το Σύμφωνο που υπογράφηκε χθες από τον κ. Παναγιωτάκη και τον κ. Zhang Chun, προβλέπει τη συνεργασία των δυο εταιρειών για την εξέταση δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Θερμικές και Υδροηλεκτρικές μονάδες και από ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων μονάδων, καθώς και κάθε άλλου project στο οποίο θα συμφωνήσουν από κοινού η ΔΕΗ και η CMEC.
Εξετάστηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του «Project Μελίτη». Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση τους για επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών και συμφώνησαν ότι το project αυτό θα αποτελέσει το «πρότυπο και οδηγό» για τις περαιτέρω συνεργασίες τους.
Ο κ. Zhang Chun υπογράμμισε ότι η CMEC είναι ανοικτή επίσης σε συνεργασίες με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, κάτι που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.