Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Διαβάζεται σε 4'
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)

Η ασφάλεια ηλεκτρικής τροφοδοσίας της Κρήτης είναι το προφανές όφελος από το καλώδιο που μπήκε σε λειτουργία, αλλά δεν είναι αμελητέα η οικονομική ελάφρυνση όλων των καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, το Σάββατο που πέρασε μπήκε σε δοκιμαστική μεν, αλλά κανονική και πλήρη λειτουργία η πολυαναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση ΑττικήςΚρήτης, με μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος μέσα από το έργο που κατασκεύασε η Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας θα διαρκέσει τους θερινούς μήνες, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εμπορική λειτουργία του δικτύου, οπότε η Κρήτη θα αντιμετωπίζεται πλέον ως μέρος του ηπειρωτικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ασφάλεια ηλεκτρικής τροφοδοσίας της Κρήτης είναι το προφανές όφελος από το καλώδιο που μπήκε σε λειτουργία. Μιλάμε για μια περιοχή που, λόγω του τουρισμού, το καλοκαίρι έχει πολύ μεγάλες ανάγκες ρεύματος, με αποτέλεσμα να νοικιάζονται κάθε χρόνο δεκάδες ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και να εγκαθίστανται στο νησί προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.

Με τη λειτουργία της τωρινής διασύνδεσης, σε συνδυασμό με την μικρότερη που προϋπήρχε και συνέδεε την Πελοπόννησο με τα Χανιά, εξασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της διασύνδεσης δίνει τέλος στη λειτουργία των κοστοβόρων και ρυπογόνων πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν το νησί. Αυτό, πέραν της περιβαλλοντικής βελτίωσης, θα επιφέρει και σημαντική οικονομική ελάφρυνση όλων των καταναλωτών, σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι τα επιπλέον κόστη καλύπτονται έως τώρα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουμε όλοι ως μέρος του λογαριασμού ρεύματος που λαμβάνουμε από τον προμηθευτή μας.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, η μη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει κάθε χρόνο στους Έλληνες και στις Ελληνίδες 850 εκατ. ευρώ. Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και ηπειρωτικής χώρας, θα υπάρξει εξοικονόμηση κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το οικονομικό όφελος, συνδυαστικά με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι επόμενες ανάλογες διασυνδέσεις αφορούν μέρος των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Πρέπει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι με τη λειτουργία του νέου καλωδίου, θα υπάρξει η δυνατότητα εγκατάστασης στην Κρήτη σημαντικού δυναμικού σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά) που θα μπορούν πλέον να διοχετεύουν ρεύμα προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει πλέον διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης (HVDC) και χάρη σε αυτή η Κρήτη αποτελεί ολοκληρωμένα μέρος του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη διασυνδέθηκε κατ’ αρχάς το 2021 με την Πελοπόννησο, με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Έτσι, η λειτουργία της δεύτερης διασύνδεσης αποτελεί ορόσημο για την Κρήτη, αφού σε συνδυασμό με την διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, αίρεται πλήρως η ηλεκτρική απομόνωση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, καθιστώντας το ενεργειακό κόμβο με πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα έργο ισχύος 1 GW και προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής VSC στους Σταθμούς Μετατροπής και με ποντίσεις υποβρυχίων καλωδίων 500 kV σε βάθη έως 1.200 μέτρα, που το κατατάσσουν μέσα στις βαθύτερες διασυνδέσεις του κόσμου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελείται από πολλά μεγάλα υποέργα με Αναδόχους κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο όπως οι Siemens Energy, ΤΕΡΝΑ, Nexans, Prysmian, ΝΚΤ και Ελληνικά Καλώδια.

Ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε χρόνο-ρεκόρ μόλις 4,5 ετών, όταν ανάλογα έργα Ευρωπαίων Διαχειριστών χρειάστηκαν πάνω από 7 έτη. Η υλοποίηση του έργου εκτός από υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, αντιμετώπισε δυσμενείς συγκυρίες που συνέπεσαν με τη φάση κατασκευής του, όπως η πανδημία και οι σοβαρές διαταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα