Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστερήσεις στις ΑΠΕ

Διαβάζεται σε 4'
Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστερήσεις στις ΑΠΕ
ISTOCK

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία «επί παραβάσει», ενώ μάς έχει σταλεί ήδη και «αιτιολογημένη γνώμη» για μη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διευκόλυνση της αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ.

Απολογούμενη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εκ νέου η χώρα μας, σχετικά με την ταχύτητα ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης της αδειοδότησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη που καθυστερεί. Το αρνητικό βεβαίως είναι ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε., ενώ χθες μάς κοινοποιήθηκε νέα διαδικασία της Κομισιόν «επί παραβάσει», η οποία προφανώς θα έχει την ανάλογη συνέχεια εάν δεν προλάβουμε τις προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, αιτιολογημένη γνώμη έχει στείλει ήδη προς την Ελλάδα η Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση των διατάξεων της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ στο κομμάτι που αφορά την αδειοδότηση.

Το συγκεκριμένο σκέλος της οδηγίας έπρεπε να είχε ενσωματώσει ήδη η χώρα μας από τον Ιούλιο του 2024. Η καθυστέρηση οδήγησε την Κομισιόν στη συγκεκριμένη απόφαση φέτος τον Ιούνιο, απειλώντας έτσι με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν δεν πράξει η κυβέρνηση τα δέοντα στο εξής.

Πλέον, ήρθε χθες νέα «διαδικασία επί παραβάσει» των Βρυξελλών που αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της οδηγίας για τις ΑΠΕ. Η χώρα μας θα έχει διορία δύο μηνών προτού οι Βρυξέλλες πιθανώς απευθύνουν νέα αιτιολογημένη γνώμη, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι λιγοστός.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι με βάση πρόσφατη έκθεση του συνδέσμου SolarPower Europe, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει μόλις το 44% της οδηγίας, ποσοστό που την κατατάσσει σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο συγκριτικά με τις άλλες χώρες.

Βάσει των κριτηρίων, οι τομείς στους οποίους η χώρα μας έμεινε «μετεξεταστέα», αφορούν μεταξύ άλλων στον καθορισμό των περιοχών επιτάχυνσης αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, στα χρονοδιαγράμματα χορήγησης αδειών, καθώς και στην απλοποίηση των κανόνων για το repowering.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, στο περιθώριο του 3ου Hydrogen & Green Gases Forum, «με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία θα έπρεπε να έχουν γίνει διάφορες νομικές ενέργειες για την ενσωμάτωσή της και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ».

«Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2024 θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί όλες οι διατάξεις της Οδηγίας που αφορούν την αδειοδότηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι διατάξεις, με βάση τις οποίες οι ΑΠΕ υπηρετούν ένα υπέρτατο δημόσιο συμφέρον. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το πώς σταθμίζονται οι επιπτώσεις του κάθε έργου ΑΠΕ σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά που προστατεύονται, όπως η βιοποικιλότητα» σημείωσε ο κ. Παπασταματίου.

Άλλη παράμετρος, ανέφερε στη συνέχεια, είναι «η καταγραφή των περιοχών επιτάχυνσης ΑΠΕ, που θα έπρεπε επίσης να έχει γίνει» και ανέδειξε ως ένα ακόμα ορόσημο πως, οτιδήποτε αφορά την αδειοδότηση των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, έως τον Νοέμβριο του 2025.

«Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για την αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτών των διατάξεων στο ελληνικό Δίκαιο, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει να γίνει μια ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο, στην οποία να συμμετέχουμε και εμείς και οι φορείς και να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ, ένα πολύ κρίσιμο θέμα της Οδηγίας αφορά τους χρόνους αδειοδότησης. «Ένα χερσαίο αιολικό πάρκο θα πρέπει να λαμβάνει τελική απόφαση μέσα σε 2,5 έτη. Αυτό είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση, που αν η χώρα την υιοθετήσει έχει να ωφεληθεί πολλά», τόνισε σχετικά, καθώς έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διευκρίνισε ωστόσο, πως επιτάχυνση δεν σημαίνει ότι κάθε αίτηση θα εγκρίνεται, αλλά μέσα σε έναν εύλογο χρόνο κάθε αίτηση θα λαμβάνει μια οριστική απόφαση, είτε αρνητική, είτε θετική. «Αυτή είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση που πρέπει να σπεύσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει», κατέληξε ο κ. Παπασταματίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα