Συνεχίζει να είναι στον αέρα το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου
Διαβάζεται σε 3'
Η παύση πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ προς τη κατασκευάστρια Nexans αποτελεί ενδεχόμενο πολύ πιθανό, που όχι μόνον παραμένει στο τραπέζι, αλλά έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
- 16 Ιουλίου 2025 09:51
Σε νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα παρέπεμψαν τη λήψη -κάποιων τουλάχιστον- αποφάσεων, οι συμμετέχοντες χθες στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Κομισιόν για τα ρυθμιστικά και τεχνικά θέματα της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου.
Αντικείμενο της διαβούλευσης αποτελεί η ανάγκη διασκέδασης των προβλημάτων που δημιουργούνται σε ρυθμιστικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα παραμένει το μείζον ζήτημα των γεωπολιτικών εμποδίων από τη στάση της Τουρκίας.
Κεντρικό πρόβλημα είναι οι παλινωδίες της Κυπριακής πλευράς σχετικά με την υποχρέωσή της να εγκρίνει την καταβολή των χρημάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί αλλά δεν έχει ακόμα «απελευθερώσει».
Το ζητούμενο για τον ΑΔΜΗΕ είναι να «μαζέψει» για φέτος 20 εκατ. ευρώ – 7 εκατ. που του ενέκρινε πρόσφατα προς ανάκτηση η ΡΑΑΕΥ συν 13 εκατ. από τη κυπριακή πλευρά – ώστε να τα καταβάλει στη Γαλλική Nexans (έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου) για να συνεχίσει εκείνη την κατασκευή του καλωδίου.
Άλλως, η παύση πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ προς τη κατασκευάστρια Nexans αποτελεί ενδεχόμενο πολύ πιθανό, που όχι μόνον παραμένει στο τραπέζι, αλλά έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται ότι συμφώνησε πως θα εγκρίνει το ετήσιο έσοδο των 25 εκατ ευρώ (είπε ότι δεν χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για τις δαπάνες που της προσκόμισε ο ΑΔΜΗΕ), χωρίς ωστόσο και πάλι να δεσμευτεί πότε θα το ανακοινώσει.
Κληθείς να απαντήσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υπόθεση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος ανέφερε χθες από το βήμα του INVESTGR Forum ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να διευθετηθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.
Στη πραγματικότητα η κυπριακή πλευρά, παρ’ ότι δεν φέρεται να το δηλώνει ανοικτά, αναμένει πότε το ελληνικό ΥΠΕΞ θα εκδώσει τις Navtex για τη συνέχιση των ερευνών βυθού στη Κάσο (κάτι που δεν διαφαίνεται), γεγονός που καθιστά αβέβαιη την έκβαση και της επόμενης σύσκεψης.
Αν αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων συνεχιστεί και αποβεί άκαρπη και η επόμενη telco, το πιθανότερο είναι ότι ο Ιούλιος θα παρέλθει χωρίς να πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ τη κατασκευάστρια του καλωδίου Nexans (έχει πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο), γεγονός που με τη σειρά του θα ανεβάσει τις πιέσεις της Αθήνας προς τη Λευκωσία για εξεύρεση λύσης, και τα καμπανάκια θα αρχίσουν να ηχούν πιο δυνατά.
Σε σχόλιό του μετά την αποτυχία της προηγούμενης σύσκεψης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε: «Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι δίχως ασφαλές ρυθμιστικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για το έργο αυτό. Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας στο έργο, που θεωρώ ότι είναι και εθνικός στόχος, επενδύοντας ήδη 250 εκατ. ευρώ. Στο εξής θα πρέπει οι ρυθμιστικές αρχές, ιδίως της Κύπρου, να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν το έργο. Τότε θα συνεχίσουμε και εμείς τις αποπληρωμές».