Στην Αθήνα ο Λαβρόφ, στο προσκήνιο ο νέος Turkish Stream

default image

Το μεγάλο εμπόδιο στον Turkish Stream είναι η αντίθεση που διατυπώνουν, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Υπερατλαντικός παράγοντας

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών, αλλά και θα μιλήσει στο ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνo-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο με τη σειρά του εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του «Έτους Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας 2016».

Στο ίδιο συνέδριο, εκτός του Σεργκέι Λαβρόφ, θα μιλήσουν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Κοτζιάς, και ο Υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κ. Yanovsky Anatoly.

Κεντρικό κεφάλαιο, άλλωστε, της επίσκεψης Λαβρόφ, είναι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ένα κεφάλαιο το οποίο άρχισε να γράφεται πριν από σχεδόν 25 χρόνια με τη συζήτηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, συνεχίστηκε με το σχέδιο για τη Νότια Διαδρομή του South Stream, αργότερα με τον αγωγό Turkish Stream, χωρίς κανένα από τα σχέδια αυτά να έχει υλοποιηθεί.

Σήμερα μετά την αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων έχει αναθερμανθεί το σχέδιο του Turkish Stream. Το μεγάλο εμπόδιο όμως στον Turkish Stream είναι η αντίθεση που διατυπώνουν, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Υπερατλαντικός παράγοντας.

Στο φόντο του προβλήματος βρίσκεται η «αντιφατική» πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. Ενώ οι Βρυξέλλες κάνουν τα «στραβά μάτια» στο σχέδιο του Nord Stream II (που ενδιαφέρει άμεσα τη Γερμανία και προωθείται από αυτή, ένα σχέδιο στο οποίο αντιδρούν χώρες – μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής), εγείρουν θέματα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας για τον Turkish Stream.

Έχοντας μάθει από τα προηγούμενα μαθήματα, οι Ρώσοι προσπαθούν να εντάξουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της συνέχιση του αγωγού από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, την περασμένη Τρίτη συνέδεσε την επέκταση του αγωγού προς την Ευρώπη, με την επίσημη δέσμευση της ΕΕ ότι συμφωνεί με το έργο και είναι έτοιμη να δεχθεί το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Λαβρόφ ουσιαστικά φέρνει την «μπάλα» για το μεγάλο αυτό ενεργειακό έργο στο «γήπεδο» της Κομισιόν, καλώντας ουσιαστικά και την Αθήνα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση εάν θέλει να δει την υλοποίηση αυτού του αγωγού που θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας μας, σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ και τα σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου LNG στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί προς τα Βαλκάνια, στην ομαλή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Το μεγάλο «αφεντικό» της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, θέλοντας να μεταφέρει την πίεση στις Βρυξέλλες, ότι οι δύο γραμμές του Turkish Stream που θα φθάνουν στην Τουρκία θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα