Η “Ημέρα Πιερρακάκη” και τα μισόλογα του Μαρινάκη
Διαβάζεται σε 4'Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει απορίες αναπάντητες και ο υπουργός Οικονομικών δέχεται φίλιες “μπηχτές”
- 22 Ιουλίου 2025 06:06
Σαν να…
Η χθεσινή μέρα ανήκει (ειδησεογραφικά τουλάχιστον) στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Παρενέβη γρήγορα και με σαφήνεια στο θέμα των διπλών χρεώσεων των τραπεζών στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ μέσω «τρίτων» εταιριών.
Αν πιστέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μηδένισε ακριβώς τις χρεώσεις, αλλά τέλος πάντων περιέκοψε αρκετές από αυτές που εφαρμόζονταν. Ανταποκρινόμενος έτσι και στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν καταθέσει ερωτήσεις (ΠΑΣΟΚ) και είχαν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις (Ν.Αριστερά).
Μάλιστα ήταν τόσο άμεση η ανταπόκριση του οικονομικού επιτελείου που σχεδόν…ξένισε. «Σαν να είμαστε σε προεκλογική περίοδο» σχολίασαν κάποιοι…
Οι μπηχτές του Δένδια
Πάντως δεν φαίνεται όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να συμμερίζονται τα ότι η χθεσινή ήταν «Ημέρα Πιερρακάκη». Όχι τουλάχιστον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Όποιος άκουσε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής όπου συζητούνταν νομοσχέδιο του υπουργείου του δεν προλάβαινε να …σημειώνει τις «μπηχτές» εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών. Με τον κόσμιο και διακριτικό τρόπο που τον χαρακτηρίζει βέβαια.
Άφησε αιχμή λέγοντας ότι οι αυξήσεις στους στρατιωτικούς θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου αν και διευκρίνισε πως για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που θα τις προσδιορίσει «δε μπορώ να έχω ευθύνη για το χρόνο κατάθεσης». Τα ίδια πάνω κάτω είπε και για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για να μην έχουμε όμως και καμία αμφιβολία μίλησε για «91 αντιδικίες μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών» σημειώνοντας πως θα «γίνουμε διεθνής περίγελος» αφού «αντιδικεί το κράτος με τον εαυτό του».
Τώρα αν αυτά είναι μία από τις συνήθεις κόντρες των υπουργείων με το ΥΠΟΙΚ για κονδύλια η σχετίζεται με τις φήμες περί του ότι Δένδιας και Πιερρακάκης «βλέπουν μακριά» προς την ηγεσία της Ν.Δ το αφήνουμε στην κρίση σας.
Τι εννοεί;
Τρείς μέρες διαβάζουμε τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να περιγράψει τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015 που ήρθαν στην δημοσιότητα. Κι ακόμη δεν βγάλαμε άκρη.
Στην δήλωσή του μιλά αρχικά για «τα εμφανιζόμενα ως Πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015». Στην συνέχεια αναφέρεται στα περιεχόμενα «του κειμένου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ως Πρακτικά».
Άραγε τι εννοεί; Αμφισβητεί ότι όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας είναι όντως τα πρακτικά του συμβουλιου; Αν ναι γιατί μπαίνει στον κόπο να τα σχολιάσει; Υπάρχουν μήπως και άλλα πρακτικά; Πράγμα μάλλον δύσκολο αφού δε είδαμε καμία ένσταση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο που είχε την ευθύνη για την τήρησή τους.
Κάπως περίεργα μας τα λέει η κυβέρνηση…
Δίχως εκπτώσεις
Δεν κάνει «εκπτώσεις» όπως διαπιστώνουμε η Νέα Αριστερά στις θέσεις της κατά της αύξησης των εξοπλιστικών κονδυλίων.
Η 4η θέση που εισηγείται στο προγραμματικό της συνέδριο που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίων. «Ειρήνη με αγορά νέων οπλικών συστημάτων δεν γίνεται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Προκρίνει ως βασική πολιτική της θέση την «μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, με ανακατεύθυνση των σχετικών κονδυλίων σε υγεία και παιδεία» ενώ προτείνει «απεμπλοκή από τη στρατηγική συμμαχία με το κράτος-παραβάτη Ισραήλ». Μια συμφωνία που υπογράφθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο θέμα φέρνει την Νέα Αριστερά σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Παρότι η ηγεσία της (αλλά όχι και η Κ.Ε του κόμματος) έχει ταχθεί υπέρ της σύγκλισης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων