Οι offshore, το ΕΚΑΒ και οι πανηγυρισμοί που έλλειψαν
Διαβάζεται σε 4'Όταν η κυβέρνηση κάνει ντροπιαστικά πράγματα για να ψηφιστούν άλλα πιο ντροπιαστικά και η ΔΑΠ που έχασε πάλι
- 16 Μαΐου 2025 07:15
Προσβλητικό
Έφεραν την τροπολογία για το Πόθεν Έσχες των συγγενικών προσώπων των πολιτικών νύχτα βαθιά. Άντε να το καταλάβουμε. Είχαν τουλάχιστον συναίσθηση πως νομοθετούν για κάτι που δεν είναι και για να το διαφημίζει κανείς.
Την έβαλαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εντάξει κι αυτό, αφού ο Γιώργος Φλωρίδης είναι γνωστό πως αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τέτοιες πολιτικές «βρομοδουλειές».
Ήταν όμως ανάγκη να τσουβαλιάσουν τις διατάξεις που επιτρέπουν στις συζύγους και τα παιδιά των υπουργών να έχουν off shore στην ίδια τροπολογία με την έγκριση των αποζημιώσουν των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για την υπέρβαση ωραρίου; Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τι πίστευαν δηλαδή; Πως ίσως έτσι… θα μπερδευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα την ψηφίσουν; Ή μήπως θα βγουν να δηλώσουν πως η αντιπολίτευση δεν ψήφισε τα κονδύλια;
Πού είναι οι πανηγυρισμοί;
Αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για μία ακόμη χρονιά βγήκε πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια. Αντιστοίχως η Πανσπουδαστική του ΚΚΕ λέει ψέματα όταν ανακοινώνει ότι πήρε την πρώτη θέση με διαφορά πάνω από 10 μονάδες.
Μια μικρή, τόση δα, απορία έχουμε. Αφού η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε μια τόσο μεγάλη νίκη που είναι οι…πανηγυρισμοί της; Που είναι οι δεκάδες ανακοινώσεις των στελεχών και των υπουργών της; Που είναι τα «Α και Ού και ΔΑΠ Νου-Δυο-Φου-Κού» που μας έχουν συνηθίσει;
Μια δήλωση του πρωθυπουργού ίσως; Έστω μια μικρή φράση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Τόσο υπεράνω πιά;
Δεν διανύει καμιά περίοδο… δημοσκοπικής ανάτασης η Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα τα ποσοστά της είναι πολύ μακριά από αυτά που διασφαλίζουν «κυβερνησιμότητα». Ως εκ τούτου δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αδιαφόρησε για τα – θετικά όπως λέει γι αυτήν- αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.
Εκτός αν δεν είναι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει. Δηλαδή το πιο πιθανό…
Γιατί;
Τόσες μέρες έχουν περάσει από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί αναρωτιούνται γιατί κυριάρχησαν κάποια συγκεκριμένα θέματα στις διαφωνίες που καταγράφθηκαν μεταξύ της ηγεσίας και της πλευράς Παππα-Πολάκη.
Όπως για παράδειγμα το πώς θα γίνονται οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου και αν θα υπάρχουν πλέον οι λεγόμενοι «ψηφοφόροι του δίευρου». Πολύ δε περισσότεροι γιατί έγινε συζήτηση σχετικά με το αν ήταν «πραξικόπημα» ή όχι η αντικατάσταση του Σ.Φάμελλου από τον Ν.Παππά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αύγουστο του 2024.
Αρκετές εξηγήσεις φαίνεται να «κυκλοφορούν στην πιάτσα». Μια από αυτές λέει πως η πλευρά Παππα-Πολάκη θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της παρότι οι συσχετισμοί στην Κ.Ε δεν την ευνοούσαν.
Μια άλλη πάλι θέλει τον ίδιο τον Σωκράτη Φάμελλο να εγείρει εσκεμμένα τέτοια θέματα. Έτσι ώστε αφενός να λυθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα δοθεί και ένα μήνυμα προς πάσα ενδιαφερόμενο για το ποιοι είναι οι συσχετισμοί στο κόμμα. Ιδίως προς όσους ενδιαφέρονται για συμπόρευση…
Ας μας εξηγήσει
Πρέπει να μας την εξηγήσει την φράση που είπε η Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη παρουσία της στο συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων (ομολογουμένων αρκετά βαρύγδουπων) δήλωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, που να στηρίζεται και στον Πολιτισμό, ως βασικό πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και αμυντικής ισχύος».
Την σχέση του πολιτισμού με την κοινωνία σίγουρα την καταλαβαίνουμε. Θεωρητικά τουλάχιστον είναι κοινωνικό αγαθό.
Την σχέση με την οικονομική ανάπτυξη (τουλάχιστον όπως την εννοεί η Ν.Δ) επίσης την αντιλαμβανόμαστε: Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, σχέσεις με κάθε λογής ιδρύματα, εμπορευματοποίηση και δεν συμμαζεύεται.
Τον πολιτισμό ως παράγοντα αμυντικής ισχύος όμως δυσκολευόμαστε. Εκτός αν βρέθηκε τρόπος να εμπλακούν και τα υπουργεία Πολιτισμού στο περίφημο πρόγραμμα rearm Europe. Ίσως για την χρηματοδότηση σύνθεσης στρατιωτικών εμβατηρίων. Ποιος ξέρει…