Το δίλημμα του Χουλιαράκη και η Μενδώνη που “έδωσε” τους πάντες

Τα "γιατί" της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού να μιλήσει για το 2016 και το 2017 και τα προβλήματα του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση Τσίπρα - Στουρνάρα.

Στην μέση ο Χουλιαράκης

H χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα, συνιστά από μόνη της μια περίεργη συνθήκη. Αφού είναι γνωστά τα «40 κύμματα» από τα οποία έχει περάσει αυτή η σχέση κατά την διάρκεια της διαυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019. Αναμενόμενο λοιπόν ήταν να ξεκινήσει με ένα …τεχνικό πρόβλημα: Που θα κάτσει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε διέθετε δύο ιδιότητες: Αυτή του συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα μια και αποτελεί μέλος του think tank που πλαισιώνει τον πρόεδρο του κόμματος ενώ ταυτόχρονα είναι και σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας, με την ιδιότητα του ως πανεπιστημιακού και οικονομολόγου.

Όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς από την φωτογραφία της συνάντησης τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση: Ο Γιώργος Χουλιαράκης κάθισε στην μέση.

Αμηχανία

Πάντως για την συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα σχεδόν σε όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαβάσαμε για «κλίμα αμηχανίας». Κάτι όμως που δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στα τηλεοπτικά πλάνα και τα βίντεο της συνάντησης.

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς μήπως τα μέσα ενημέρωσης αυτά βρέθηκαν σε …αμηχανία με τα όσα συνέβησαν. Βλέπετε το να συζητά ο (γνωστών πεποιθήσεων) επικεφαλής της ΤτΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επί 3 ώρες, δεν πολύ-ταιριάζει στην εικόνα που θέλει να αποδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα: Αυτή του ανεύθυνου πολιτικού που θα «ρίξει την χώρα στα βράχια».

Τι θέλει άραγε η Μενδώνη;

Δικαίως έκανε εντύπωση η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σύμφωνα με την οποία το 2016 και το 2017, παρότι μέλος του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη τότε) συμμετείχε σε συσκέψεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του για την μουσειακή πολιτική της χώρας. Είναι βέβαιο μάλιστα ότι τα όσα είπε θα συζητηθούν αρκετά στο εσωτερικό της Ν.Δ. Δεν είναι λίγο για τους νεοδημοκράτες να ανακαλύπτουν 6 χρόνια αργότερα και με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι οι πολιτικές του κόμματος τους συναποφασίζονταν με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε τις ατάκες της Λίνας Μενδώνη για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσειου: «Ήταν αρχές φθινοπώρου του 2016, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου της ΝΔ, όταν, σε μια συζήτησή μας, μου ανέφερε πόσο πολύ τον ενδιαφέρει η ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» ανέφερε. Το πήγε μάλιστα ακόμη παραπέρα σημειώνοντας ότι «τον Ιανουάριο του 2017, σε μία σύσκεψη υπό την προεδρία του, αποσαφηνίστηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επεκταθεί στα κτήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου». Επίσης πως «τον Απρίλιο του 2017, με την μεθοδικότητα και την διαχειριστική ικανότητα που διακρίνει τον Πρωθυπουργό, συγκρότησε μια μικρή, πολυεπιστημονική και συνεκτική ομάδα -κάποιοι είναι και σήμερα εδώ- που συνεδριάζαμε σε τακτά διαστήματα είτε στο σπίτι του με τη Μαρέβα είτε στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πάλι με τη Μαρέβα».

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι βέβαια γιατί τα λέει όλα αυτά τώρα η υπουργός Πολιτισμού και δεν τα είπε τότε ή στα χρόνια που μεσολάβησαν. Αυτοί που ξέρουν εκτιμούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού κάτι θέλει από το Μέγαρο Μαξίμου. Το αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα το μάθουμε σύντομα. Την προεκλογική περίοδο, βλέπετε, δύσκολο να μείνει κάτι κρυφό.

Το ΠΑΣΟΚ;

Υπάρχει βεβαίως και η πλευρά του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την υπόθεση. Πόσα γνώριζαν άραγε και ποιοι, τότε στην Χαριλάου Τρικούπη; Κι αν γνώριζαν γιατί δεν έλεγαν τίποτε; Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Λίνα Μενδώνη (όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης) διαγράφθηκαν από το κόμμα μετά την υπουργοποίησή τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2019.

Τελικά ίσως δικαιώνεται κατά έναν τρόπο ο Ανδρέας Λοβέρδος (που μάλλον κάτι ήξερε). Σας θυμίζουμε πως όταν είχε προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Άννα Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ το Φθινόπωρο του 2020 είχε πεί: «Τελικά συγκυβερνάμε με ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».

Δυναμικά ο Φαραντούρης

Δυναμικά συνεχίζει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην μονοεδρική Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Νικόλας Φαραντούρης αφού μετά τις απανωτές περιοδείες του στα δύο νησιά καλεί τους εν Αθήναις Κεφαλλονίτες και Ιθακησίους σήμερα στις 19.30 σε συγκέντρωση γνωριμίας στο Θησείο. Μάλιστα σε χώρο που θα έχει “την Αθήνα πιάτο”.

Φήμες λένε ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και ειδήμων στα ενεργειακά, θα μπορούσε να αξιώσει ακόμη και εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο λόγο της ακαδημαϊκής του ιδιότητας όσο και γιατί έχει ευρύτερη απήχηση στον χώρο της αριστεράς και του κέντρου. Παρόλα αυτά επέλεξε την “μάχιμη οδό” της αναζήτησης του σταυρού. Δείγμα ανθρώπου που θέλει να το “παλέψει” σε μια δύσκολη περιφέρεια.

Προϋποθέσεις

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα η ομιλία που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία. Ιδίως οι αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και στην προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.

Όπως είπε «προοδευτική διακυβέρνηση θέλει πολίτη συμμέτοχο και κυρίαρχο, όχι υποταγμένο στα κελεύσματα μιας κομματικής ηγεσίας που θεωρεί ότι είναι μια αριστερή και επαναστατική αυθεντία.Αλλά, μήπως αυτό δεν έπραξαν και ως κυβέρνηση; Υιοθετώντας παράλληλα, όλη την αφήγηση της δεξιάς, για τις αιτίες της κρίσης.Γι’ αυτό είναι αναγκαία και η αυτοκριτική τους, αν μη τι άλλο. Για πολλά θέματα και ειδικά στο θέμα των θεσμών».

Σαν να θέτει προϋποθέσεις ή ιδέα μας είναι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα