Το ελβετικό δούλεμα και οι λαγοί στην Παιδεία
Διαβάζεται σε 4'Μια περίεργη ερώτηση στην Βουλή για τις προαγωγικές εξετάσεις και οι δανειολήπτες που είναι χρήσιμοι ώς ψηφοφόροι
- 27 Μαΐου 2025 07:09
Έτσι ξαφνικά
Και ξαφνικά 4 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να κάνουν ερώτηση στο υπουργείο Παιδείας για τις προαγωγικές εξετάσεις. Θέτοντας θέμα του αν οι μαθητές πρέπει να «περνάνε» τις τάξεις με βαθμούς μικρότερους του 10.
Πρόκειται για τους Γιάννη Οικονόμου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Θανάση Ζεμπίλη και Φώντα Μπαραλιάκο. Σε… γενικές γραμμές πολιτογραφημένοι ως «Σαμαρικοί».
Το περίεργο με την συγκεκριμένη «τετράδα» είναι πως δεν θεωρείται (σύσσωμη τουλάχιστον) προσκείμενη στους κύκλους των βουλευτών που συνήθως γκρινιάζουν. Είτε για τα κόκκινα δάνεια, είτε για ζητήματα πολεοδομίας, είτε τα αγροτικά.
Ως εκ τούτου προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Κι ένα από αυτά είναι μήπως έχουμε το «σύστημα του λαγού» ώστε η γνωστή πολιτική της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» που εισήγαγε η Νίκη Κεραμέως ως υπουργός Παιδείας να εφαρμοστεί και στις προαγωγικές. Αν και σε έναν βαθμό έχει ήδη εφαρμοστεί.
Επειδή όμως στην πολιτική όλα τελικά εξηγούνται, σύντομα θα μάθουμε…
Ο Ηρακλής
Μάλλον τους δουλεύει «ψιλό γαζί» κυβέρνηση τους δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι είναι με τα δάνεια που πήραν προ 15ετίας – 20ετίας και τα επιτόκια έφτασαν «στο θεό». Οπότε… εύκολα θύματα.
Αν κρίνουμε από την απάντηση που έδωσε ο Θάνος Πετραλιάς στην χθεσινή ερώτηση στην Βουλή της Μιλένας Αποστολάκη το «σύρσιμο» της υπόθεσης αυτής θα τραβήξει. Τουλάχιστον – εικάζουμε εμείς- μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα αναζητηθούν λύσεις στο θέμα αυτό. Όμως παρέπεμψε κατά βάση στον περίφημο «εξωδικαστικό συμβιβασμό». Στην συνέχεια δήλωσε πως ίσως υπάρξουν κάποια πρόσθετα μέτρα σε ένα αόριστο μέλλον.
Αφού όμως το υπουργείο μετρήσει τα κόστη και τον κίνδυνο να αποτιμηθούν τα δάνεια ως «μη εξυπηρετούμενα». Ιδίως αν αυτό πρόκειται – έτσι είπε – να επιφέρει επιβάρυνση στον Ηρακλή…
Το κοινό
Αν έχουμε καταλάβει καλά (που έχουμε) η επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα εκκινήσει στο τέλος του χρόνου – δεν σηκώνει αστεία.
Αυτοί που θα την αναλάβουν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουν βεβαίως νομικές γνώσεις αλλά όπως φαίνεται δεν είναι αυτό το κυρίαρχο κριτήριο.
Σημαντικό ρόλο θα έχει (αναμενόμενο ήταν) ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως επίσης διαρρέεται στην στενή «ομάδα» θα περιλαμβάνεται ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και πρώην γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης. Επίσης θα παίξει τον ρόλο του και ο γραμματέας του πρωθυπουργού Γιώργος Κουτνατζής.
Πιστεύετε πως αυτό που «ενώνει» τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι η κοινή τους προσέγγιση σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου ή κάτι άλλο;
Εσωκομματικά ΝΙΚΗΣ
Τι να κάνουμε, έχει τα εσωκομματικά της και η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού. Όπως φαίνεται όμως δεν είναι μόνον του Νατσιού αλλά και του βουλευτή Β’Θεσσαλονίκης Νικόλαου Παπαδόπουλου.
Φαίνεται πως αφού βανδάλισε έργο στην εθνική πινακοθήκη είπε να κάνει κάτι αντίστοιχο στο κόμμα του μετά την διαγραφή του. Έτσι λοιπόν βρήκε στελέχη του χώρου να τον στηρίξουν και κατηγορεί την ηγεσία της ΝΙΚΗΣ πως μετέτρεψε τον σχηματισμό σε «ένα διαχειρίσιμο συστημικό κόμμα»
Μεταξύ άλλων καταγγέλλει και «τροποποίηση των χρωμάτων του λογοτύπου της ΝΙΚΗΣ (χωρίς αιτιολόγηση, συζήτηση ή ψήφιση). Το λογότυπο της ΝΙΚΗΣ είχε συμβολική έννοια και η τροποποίησή του έγινε από άγνωστα κέντρα και με εξαπάτηση των Συνέδρων».
Όπως αντιλαμβάνεστε η σοβαρότητα ενός εσωκομματικού έστω και συγκρουσιακού διαλόγου είναι ανάλογη του επίπέδου του κόμματος που αυτός διεξάγεται