Αριστείδης Μπελλές: Το τέλος μίας εποχής για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Αριστείδης Μπελλές: Το τέλος μίας εποχής για τις ιχθυοκαλλιέργειες
O Αριστείδης Μπελλές, πρώην πρόεδρος που ομίλου Νηρέα, στο γραφείο του στα τέλη της δεκαετίας του '90

Με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αριστείδη Μπελλέ από την προεδρία του Νηρέα κλείνει ο κύκλος μίας γενιάς για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Τι αναφέρει ο ίδιος στο News 24/7.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Αριστείδη Μπελλέ από την προεδρία του Νηρέα, χθες το απόγευμα, μπορεί να μην προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη όμως χρονικά και σημειολογικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς κλείνει και επίσημα μία εποχή για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί το 2015 η παραίτηση του Γιάννη Στεφανή από την Σελόντα, της εταιρείας που για δεκαετίες “κοντραρίζονταν” η Νηρέας για την πρωτοκαθεδρία στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μία μάχη που άλλωτε οδηγούσε τον κλάδο στα ύψη, και έφερνε τους Έλληνες να βλέπουν στα μάτια τους Σκανδιναβούς που είχαν πολύ μεγαλύτερη παράδοση στον κλάδο, και άλλωτε στα τάρταρα από λάθος επιλογές και κακές συγκυρίες.

Το NEWS247 επικοινώνησε με τον Αριστείδη Μπελλέ λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του να παραιτηθεί από το δημιούργημα του, τις Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέα. Στην ερώτηση για ποιο πράγμα θα ήθελε να τον θυμούνται για την 30χρόνη πορεία του στις ιχθυοκαλλιέργειες η απάντηση του ήταν σύντομη και ξεκάθαρη: “στο ότι συνέβαλα, μαζί με τους υπόλοιπους που ξεκινούσαμε την ίδια εποχή, στην δημιουργία ενός κλάδου που έπαιξε, παίζει και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική γεωργική παραγωγή με την ευρύτερη σημασία της. Στην κατηγορία του ψαριού η χώρας μας ήταν ελλειματική πριν την δημιουργία των ιχθυοκαλλιεργείων στην Ελλάδα, καταφέραμε όχι μόνο να την κάνουμε πλεονασματική αλλά το προϊόν μας να είναι το πλέον εξαγώγιμο στην κατηγορία των τροφίμων ξεπερνώντας παραδοσιακά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο. Κάναμε λάθη αλλά προσφέραμε και αρκετά σε θέσεις εργασίας κυρίως στην επαρχία, δημιουργήσαμε μία νέα γενιά επιστημόνων που έμειναν στην Ελλάδα, και ακόμη και τα τελευταία δύσκολα χρόνια, τόσο για την χώρα όσο και για τον κλάδο, κρατήσαμε ζωντανή την παραγωγή στην Ελλάδα”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1985 η παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι δεν ξεπερνούσε τους 1000 τόνους στην χώρα μας ενώ πριν από λίγες χρονιές είχε αγγίξει και τους 300 χιλιάδες τόνους. Σε επίπεδο εξαγωγών τα αλλιευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας καθώς φέρνουν στην χώρα συνάλλαγμα αξίας 650 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε ότι αφορά στην απασχόληση στον κλάδο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περίπου 12.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό).

Η ιστορία της Νήρεας

Ο γεννημένος το 1953 στον Καταρράκτη της Χίου, Αριστείδης Μπελλές με την βοήθεια ομογενών επιχειρηματιών από την Αμερική θα συστήσουν τον Νηρέα το 1988. Η πρώτη παραγωγή θα έρθει τρία χρόνια αργότερα ένω η εταιρεία θα γιγαντωθεί την επόμενη δεκαετία χάρη και στα κεφάλαια που θα αντλούσε από το Χρηματιστήριο στο οποίο είχε εισάγει τις μετοχές της το 1995.

Το 1996 το ΕΒΕΑ θα βραβεύσει τον Αριστείδη Μπελλέ ως αυτοδημιούργητο επιχειρηματία της χρονίας ενώ το επόμενο έτος η Νηρέας θα βραβευθεί από το Υπουργείο Οικονομίας ως η εταιρεία με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία αποτυχημένη προσπάθεια για μετατροπή της Νηρέας σε εταιρεία συμμετοχών τροφίμων με εξαγορές εταιρειών όπως η τυροκομική Αλπίνο και τα γλυκά κουταλιού Σαραντής. Η επικέντρωση ξανά στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών οδήγησε την Νηρέας να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ παραγωγής και κύκλου εργασιών.

Το 2006 μέσω εξαγοράς η Νηρέας θα επεκταθεί στην Τουρκία ενώ χρόνο αργότερα θα βάλει πόδι με την εξαγορά της Predomar στην Ισπανία. Το 2008 θα γίνει πρόταση εξαγοράς η οποία δεν θα γίνει δεκτή από τον Αριστείδη Μπελλέ, ο οποίος πίστευε στις δυνατότητες τόσο της εταιρείας του όσο και του κλάδου. Συνέχισε να επισκέπτεται ο ίδιος προσωπικά υποψήφιους πελάτες στο εξωτερικό ανοίγοντας νέες αγορές ενώ το 2009, την χρονιά που ξεσπούσε η κρίση στην Ελλάδα, προχωρά στην δημιουργία υποκαταστήματος στο Μιλάνο σε συνεργασία με την Tradimar.

Ακολούθησε η ανεπιτυχής προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς από τον Γεωργιανό Kahka Bendukidze αλλά και η αύξηση των χρεών που οδήγησε την εταιρεία στην αγκαλιά των τραπεζών οι οποίες με την σειρά τους στις αρχές του καλοκαιριού πούλησαν τις συμμετοχές τους σε Νηρέα και Σελόντα στον όμιλο Andromeda.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα